ខ្ចី គឺជារុក្ខជាតិមួយដែលត្រូវបានប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយក្នុងម្ហូបអាស៊ីជាចម្បង ។ វាមានរសជាតិហឹរតិចៗ និងក្លិនឈ្ងុយពិសេស ដែលអាចជួយបន្ថែមរសជាតិនំាឱ្យហូបកាន់តែឆ្ងាញ់ ។ ខ្ចីអាចប្រើបានជា: គ្រឿងទេសក្នុងសម្លប្រហើរ , ការចិញ្ច្រាំជាមួយអំបិលស្ករ និងទឹកក្រូចឆ្មារ និងធ្វើជាឱសថដែរ ។
អត្ថប្រយោជន៍ខ្ចីចំពោះសុខភាពមនុស្ស
១.ជួយបង្រួមការរលាកក្នុងរាងកាយ
ខ្ចីមានសារធាតុ gingerol ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងការរលាក (anti-inflammatory) និងជាសារធាតុផ្សះផ្សារផ្ទៃក្នុង ។
២.ជួយស្រូបអាហារបានល្អ
ខ្ចីអាចជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការបានស៊ីជម្រៅ និងជួយកាត់បន្ថយការឈឺពោះ ។
៣.បន្ថយសម្ពាធឈាម
ការប្រើខ្ចីប្រហែល 2–3 កំណាត់ ក្នុងថ្ងៃអាចជួយបន្តឹងសម្ពាធឈាម និងការបើកសរសៃឈាម។
៤.ជួយដល់ការស្រូបស្ករក្នុងឈាម
មានស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ខ្ចីអាចជួយបញ្ចៀសការឡើងនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម បើសិនជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៥.ជួយកាត់បន្ថយការក្អក ឬផ្តាសាយ
ខ្ចីមានសមត្ថភាពកម្ចាត់មេរោគ បំបាត់សញ្ញាផ្តាសាយ ក្អក និងឈឺបំពង់ក ។