មន្ទីរពេទ្យបង្អែកស្អាង បានប្រកាសនាពេលថ្មីៗនេះថា ឈាមសត្វដែលគេកំពុងតែពេញនិយម យកមកធ្វើជាអាហារមានឈាមជ្រូក ឈាមមាន់ ឈាមទា ជាដើម ។ ឈាមសត្វអាចយកធ្វើអាហារបានក៏ពិតមែន តែក៏មានហានិភ័យចំពោះសុខភាពយើងដែរ ប្រសិនបើឈាមនោះមានផ្ទុកមេរោគ ឬចម្អិនមិនបានឆ្អិនល្អ ។
មន្ទីរពេទ្យបង្អែកស្អាង បានបន្តថា លោកវេជ្ជបណ្ឌិត ចាន់ ស៊ីណេត ឯកទេសជំងឺទូទៅ ពន្យល់ថា «ឈាមជាបណ្តុំផ្ទុកមេរោគជាច្រើនប្រភេទ ដូច្នេះហើយកាលណា យើងមានជំងឺអីមួយនោះ គ្រូពេទ្យតម្រូវឲ្យធ្វើតេស្តឈាម ដើម្បីរកមេរោគទាំងនោះ» ។ ដូចគ្នានេះដែរ ពេលយើងញ៉ាំឈាមសត្វ ដែលមានផ្ទុកមេរោគ ដោយចម្អិនមិនឆ្អិនល្អ នោះមេរោគទាំងនោះ អាចឆ្លងមកមនុស្សយើងបានយ៉ាងងាយ គួបផ្សំនឹងទីតាំងសត្វឃាត មិនមានអនាម័យទៀតនោះឈាមសត្វដែលយើងមកចម្អិនធ្វើអាហារ រឹតតែមានគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាព ។
មួយវិញទៀត ក្នុងករណីយើងញ៉ាំឈាម ឬផឹកឈាមសត្វច្រើនពេក ក៏អាចឲ្យមានជំងឺម្យ៉ាងហៅថា Haemochromatosis ដែលបង្កទៅជាខូចថ្លើម ចាល់ជាតិទឹកក្នុងសួត កង្វះជាតិទឹក សម្ពាធឈាមចុះទាប និងប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទដោយសារចាល់ជាតិដែកក្នុងខ្លួនច្រើនពេក ។
ទោះក្នុងលក្ខខណ្ឌណាក៏ដោយលោកវេជ្ជបណ្ឌិត ចាន់ ស៊ីណេត មិនលើកទឹកចិត្តឲ្យយើងញ៉ាំពពួកឈាមសត្វ និងគ្រឿងក្នុងសត្វគ្រប់ប្រភេទ ព្រោះងាយនឹងឆ្លងនូវមេរោគជាច្រើនមុខ ៕