ក្រៅពីម្ហូបអាហារ អ្វីដែលគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលនោះគឺ ទំពាំងផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាព។ ខាងក្រោមនេះជាហេតុផល ៦ យ៉ាងដែលអ្នកគួរបញ្ចូលទំពាំងក្នុងរបបអាហាររបស់ខ្លួន៖
១. ជួយសម្រួលប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ទំពាំង មានជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលដើរតួនាទីសំខាន់ក្នុងការជួយឱ្យពោះវៀនធ្វើការប្រក្រតី។ ជាតិសរសៃនឹងជួយបង្កើនបរិមាណលាមក ការពារការទល់លាមក និងបណ្តេញសារធាតុពុលចេញពីរាងកាយ។ លើសពីនេះ វាក៏ជួយជំរុញបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀនផងដែរ។
២. ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់
ដោយសារមានកាឡូរីទាបបន្សំជាមួយនឹងជាតិសរសៃខ្ពស់ ទំពាំងអាចជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ កាត់បន្ថយចំណង់អាហារ និងជៀសវាងការញ៉ាំហួសកំណត់។ វាជាជម្រើសដ៏ឆ្លាតវៃសម្រាប់អ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់ ឬថែរក្សារូបរាង។
៣. ល្អចំពោះសុខភាពបេះដូង
ទំពាំងសម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូមសារធាតុមួយដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមឱ្យមានលំនឹង។ ការបរិភោគប៉ូតាស្យូមគ្រប់គ្រាន់អាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជំងឺលើសឈាម។ ជាតិសរសៃក្នុងទំពាំងក៏ជួយបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) នៅក្នុងឈាមផងដែរ។
៤. ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងការកើតជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ
ទំពាំងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដូចជា phenolic acids និង flavonoids ដែលជួយការពារកោសិកាឱ្យប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី។ វាអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើន ដូចជា ជំងឺមហារីក និងជំងឺបេះដូង។
៥. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ទំពាំងផ្ទុកវីតាមីន C និងវីតាមីន B ដែលជួយបង្កើនសមត្ថភាពប្រឆាំងជំងឺរបស់រាងកាយ។ ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរឹងមាំនឹងអាចទប់ស្កាត់មេរោគ និងជំងឺផ្សេងៗបានល្អប្រសើរ។
៦. ច
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីននៅក្នុងទំពាំងអាចជួយថែរក្សាស្បែកឱ្យស្រស់ថ្លា យឺតចាស់ និងកាត់បន្ថយការរលាក។ វាក៏អាចជួយក្នុងការព្យាបាលបញ្ហាស្បែក ដូចជា ស្បែកស្ងួត ឬខូចដោយសារតែសារធាតុពុល៕