បើនិយាយពីផ្លែឈើដែលមិនគួរញ៉ាំពេលសម្រកទម្ងន់ ផ្លែទុរេនជាជម្រើសដំបូងមួយ។ ចុះតើផ្លែឈើផ្សេងទៀតជាអ្វី? តោះមើល!
ទុរេន
ផ្លែឈើនេះមានក្លិនលក្ខណៈ និងពណ៌លឿងដ៏គួរឱ្យទាក់ទាញផ្តល់នូវវីតាមីន B វីតាមីន C និងជាតិដែកច្រើន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ទុរេនក៏មានកាឡូរី និងខ្លាញ់ខ្ពស់ផងដែរ។ ក្នុង 100 ក្រាមនៃធុរេនប្រហែល 16% គឺជាខ្លាញ់ដែលផ្តល់ថាមពលដល់ទៅ 147 កាឡូរី។ ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងស្វែងរកគោលដៅសម្រកទម្ងន់ ចូរនៅឱ្យឆ្ងាយពីផ្លែទុរេន ក៏ដូចជាផលិតផលដែលផលិតចេញពីវា។
ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ និងប្រូតេអ៊ីន monounsaturated ច្រើន ដែលមានមាតិកាស្ទើរតែស្មើនឹងទឹកដោះគោ។ ផ្លែបឺរទុំមួយផ្លែអាចផ្តល់ថាមពលដល់ទៅ ៣៧០ កាឡូរី។ ប្រសិនបើអ្នកចង់ញ៉ាំផ្លែបឺរដើម្បីជួយសម្រកទម្ងន់ និងរក្សារាង ចូរញ៉ាំវាប្រហែល 2 ម៉ោងមុនពេលអាហារសំខាន់របស់អ្នក ដើម្បីទាញយកអត្ថប្រយោជន៍នៃជាតិសរសៃ និងអត្ថប្រយោជន៍ដែលផ្លែបឺរនាំមក។
ស្វាយទុំ
ស្វាយទុំជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលងាយនឹងធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន។ យោងតាមអ្នកជំនាញ ផ្លែស្វាយ ២០០ ក្រាម មានកាឡូរីដល់ទៅ ១៤៥ កាឡូរី និងមានជាតិស្ករច្រើនណាស់។ ផ្លែស្វាយកាន់តែទុំ វាមានជាតិស្ករកាន់តែច្រើន ហើយនៅពេលទទួលទាន ប្រូតេអ៊ីន adiponectin ក្នុងរាងកាយនឹងកើនឡើង ដែលនាំឱ្យមានការរឹតត្បិតការបំប្លែងអាស៊ីតខ្លាញ់ទៅជាថាមពល និងបណ្តាលឱ្យមានជាតិខ្លាញ់លើស។ ដូច្នេះហើយ បើអ្នកចូលចិត្តផ្លែស្វាយ ចូរជ្រើសរើសផ្លែស្វាយខ្ចី ដើម្បីបំពេញរសជាតិរបស់អ្នក និងជួយដល់ដំណើរការសម្រកទម្ងន់។
ដូង
ដូងជាផ្លែឈើដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពដូចជា ព្យាបាលជំងឺរាគរូស ជំងឺតម្រងនោម ការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងសម្លាប់មេរោគក្នុងពោះវៀន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វាក៏មានជាតិខ្លាញ់ និងកាឡូរីខ្ពស់ផងដែរ។ ក្នុង ៨០ ក្រាមនៃអង្ករដូងមានប្រហែល ២៣៨ កាឡូរី ខ្លាញ់ឆ្អែត ២៣,៣ ក្រាម និងខ្លាញ់មិនឆ្អែត ១,១ ក្រាម។ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងតមអាហារ អ្នកគួរតែកំណត់ការទទួលទានដូងរបស់អ្នក ដើម្បីជៀសវាងការបង្កើនបរិមាណកាឡូរីរបស់អ្នក។
ចេក
ចេកជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានកាឡូរីខ្ពស់ជាងផ្លែឈើដទៃទៀត ដោយសារតែមានបរិមាណស្ករច្រើន។ ចេកទុំមានប្រហែល 100 ទៅ 115 កាឡូរី។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំចេកទុំ 2-3 ផ្លែជារៀងរាល់ថ្ងៃ ការប្រឹងប្រែងសម្រកទម្ងន់របស់អ្នកអាចនឹងរងផលប៉ះពាល់។ ចេកផ្តល់វីតាមីន A, B6, B12, D, E និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដូចជា ម៉ាញេស្យូម កាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម ជាតិដែក ផូស្វ័រ អ៊ីយ៉ូត និងស័ង្កសី ដែលធ្វើឱ្យផ្លែឈើនេះកាន់តែស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកដែលចង់ឡើងទម្ងន់។
មៀន និង គូលែន
ផ្លែមៀន និងគូលែន គឺជាផ្លែឈើពីរប្រភេទដែលចាត់ថ្នាក់ជាផ្លែឈើ “ក្តៅ” ដែលអាចបង្កឱ្យក្តៅក្នុងខ្លួន និងកើតមុននៅពេលទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន។ ការសិក្សាបែបវិទ្យាសាស្ត្រមួយបានបង្ហាញថា ការញ៉ាំផ្លែគូលែន ៨ ផ្លែផ្តល់កាឡូរីដល់ទៅ ១០០ កាឡូរី ហើយ សមាសភាព២០% នៃផ្លែគូលែនជាស្ករ។ ដូចគ្នានឹងផ្លែមៀនដែរ នៅពេលទទួលទានផ្លែមៀន រាងកាយស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងបរិមាណច្រើន លើសពីសមត្ថភាពរំលាយអាហាររបស់ថ្លើម ដែលនាំឱ្យរាងកាយត្រូវបង្កើនការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីន ដើម្បីបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាម ធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ខ្សោយ និងចង្អោរ។ គូលែនក៏មានផ្ទុកជាតិពុល glycine ដែលរំខានដល់ការរំលាយអាហារគ្លុយកូស ដែលចាំបាច់សម្រាប់ដំណើរការរបស់រាងកាយ។
ម្នាស់
ម្នាស់ជាផ្លែឈើមួយប្រភេទមានរសជាតិផ្អែម និងក្លិនឈ្ងុយទាក់ទាញ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែវាមានផ្ទុកជាតិស្ករខ្ពស់ អ្នកត្រូវញ៉ាំវាក្នុងបរិមាណមធ្យម ប្រសិនបើអ្នកស្ថិតក្នុងដំណើរការនៃការសម្រកទម្ងន់។
ទំពាំងបាយជូរ
ក្នុង 100 ក្រាមនៃទំពាំងបាយជូរស្រស់មានប្រហែល 60 កាឡូរី ហើយសម្រាប់ raisins ចំនួនកាឡូរីមានដល់ទៅ 109 ។ ទោះបីជាវាជាផ្លែឈើដែលមានជាតិទឹក និងមានជីវជាតិក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងសម្រកទម្ងន់ ចូរយកចិត្តទុកដាក់លើបរិមាណកាឡូរីរបស់អ្នកនៅពេលញ៉ាំ ទំពាំងបាយជូរ៕