តើអ្នកដឹងទេថាសំបកផ្លែត្របែកមានជាតិសរសៃ និងវីតាមីនច្រើនជាងសាច់? ការទទួលទានផ្លែត្របែកមិនត្រឹមតែជួយឱ្យអ្នកមានស្បែករលោង មានសុខភាពល្អប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងពង្រឹងភាពស៊ាំផងដែរ។
ផ្លែត្របែកជាផ្លែឈើដែលនាំមកនូវគុណតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភជាច្រើន រួមជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាពមនុស្ស។ គ្រប់ផ្នែកទាំងអស់នៃដើមត្របែក រួមទាំងសំបក សាច់ និងស្លឹក អាចប្រើប្រាស់ក្នុងរបបអាហារបាន។ ជាពិសេស ផ្លែត្របែកមិនត្រឹមតែមានប្រសិទ្ធភាពជាងផ្លែក្រូចក្នុងបរិមាណវីតាមីន C ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងទៀត ដែលរួមចំណែកដល់ការការពារសុខភាព ជាពិសេសផ្នែកសរសៃឈាមបេះដូង។
ទាក់ទងនឹងវីតាមីន C ថ្វីត្បិតតែផ្លែក្រូចត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានបរិមាណវីតាមីន C ខ្ពស់ក៏ដោយ ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកច្រើនជាង 4 ទៅ 5 ដងក្នុងការបម្រើសមមូល។ នេះជួយពង្រឹងភាពស៊ាំ ការពាររាងកាយពីជំងឺជាច្រើន ក៏ដូចជាគាំទ្រដល់ការស្រូបយកជាតិដែកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
ផ្លែត្របែកត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាប្រភពសម្បូរជាតិសរសៃ ដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយដល់ការរំលាយអាហារ និងរក្សាសុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ ផ្លែត្របែកទំហំមធ្យមមួយផ្តល់ជាតិសរសៃប្រហែល 3 ក្រាម ដែលជួយសម្រួលចលនាពោះវៀន និងការពារការទល់លាមកនៅពេលបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ។
ទាក់ទងនឹងវីតាមីន A មាតិកានេះនៅក្នុងផ្លែត្របែកនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងសំខាន់ចំពោះសុខភាពភ្នែក និងស្បែក។ ការទទួលទានផ្លែត្របែកជាប្រចាំ មិនត្រឹមតែជួយកែលម្អចក្ខុវិស័យប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងអាចការពារការវិវត្តនៃជំងឺភ្នែកឡើងបាយផងដែរ។
ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែត្របែកត្រូវបានគេស្គាល់ថាជួយដល់មុខងារសរសៃឈាមបេះដូង និងតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីតក្នុងរាងកាយ។
លើសពីនេះ ផ្លែត្របែកក៏មានផ្ទុកនូវម៉ាញ៉េស្យូមច្រើនផងដែរ ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់ដែលជួយសម្រួលដល់សាច់ដុំ និងប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ។ នេះធ្វើឱ្យផ្លែត្របែកជាជម្រើសដ៏ល្អដើម្បីកាត់បន្ថយភាពតានតឹង ការពារភាពទន់ខ្សោយ និងផ្តល់ប្រភពថាមពលសម្រាប់រាងកាយ។ បរិមាណដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងផ្លែត្របែកជួយឱ្យរាងកាយប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
លើសពីនេះទៀត ផ្លែត្របែកមានសន្ទស្សន៍ glycemic និងកាឡូរីទាប ដូច្នេះវាស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់ នៅពេលទទួលទានក្នុងបរិមាណមធ្យម។
អត្ថប្រយោជន៍នៃសំបកផ្លែត្របែក
សំបកផ្លែត្របែកមិនត្រឹមតែជារបស់ដែលនៅសេសសល់ពេលទទួលទានផ្លែឈើនេះប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងមានអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗជាច្រើនចំពោះសុខភាពផងដែរ។ ជាការពិត សំបកផ្លែត្របែកមានផ្ទុកនូវបរិមាណជាតិសរសៃច្រើនជាងពោះវៀន ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយដល់ការរំលាយអាហារ និងគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
នៅពេលទទួលទានផ្លែត្របែក ប្រសិនបើអ្នកធានាថា ផ្លែត្របែកត្រូវបានលាងសម្អាតយ៉ាងស្អាត ហើយមិនមានសញ្ញានៃសារធាតុគីមី ឬថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត ការទទួលទានផ្លែត្របែកគឺជាជម្រើសសុវត្ថិភាព និងសុខភាពល្អ។ សំបកផ្លែត្របែក បន្ថែមជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក ជួយកែលម្អសុខភាពទូទៅ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកមិនប្រាកដអំពីប្រភពដើមនៃផ្លែត្របែករបស់អ្នក ឬពួកវាមិនត្រូវបានលាងសម្អាតឱ្យបានត្រឹមត្រូវទេនោះ ការបកសំបកគឺចាំបាច់។ នេះជួយអ្នកកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការប៉ះពាល់នឹងសារធាតុគីមីដែលអាចមានវត្តមានលើផ្ទៃនៃសំបក ធានាសុវត្ថិភាពសុខភាពនៅពេលទទួលទានផ្លែឈើនេះ៕