ផ្លែល្ហុងទុំដែលមានរសជាតិផ្អែម និងពណ៌ទាក់ទាញ គឺជាអាហារដ៏ពេញនិយមរបស់មនុស្សជាច្រើន។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាអាចទទួលទានផ្លែឈើនេះដោយសុវត្ថិភាពនោះទេ។
សមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃផ្លែល្ហុង
ផ្លែល្ហុងគឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលត្រូវបានគេវាយតម្លៃខ្ពស់ចំពោះតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា ជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ល្ហុងតូចមួយប្រហែល 150g ផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមដូចខាងក្រោមៈ
-ថាមពល៖ ៥៩ កាឡូរី
-ប្រូតេអ៊ីន៖ ១ ក្រាម
-កាបូអ៊ីដ្រាត៖ ១៥ ក្រាម
-ជាតិសរសៃ៖ ៣ ក្រាម
-ប៉ូតាស្យូម៖ បំពេញបាន ១១% នៃតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភប្រចាំថ្ងៃ (RDI)
-វីតាមីន B9: ផ្តល់ 14% នៃ RDI
-វីតាមីន A៖ ផ្តល់ 33% នៃ RDI
ក្រៅពីនេះ ផ្លែល្ហុងក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីនជាច្រើនទៀតដូចជា B1, B3, B5, K, E និងសមាសធាតុដូចជា carotenoids, papain enzymes, quercetin, flavonoids និង zeaxanthin ។ ជាពិសេស ផ្លែល្ហុងគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុ beta carotene ដែលជាបុព្វហេតុនៃវីតាមីន A ល្អជាងបន្លែជាច្រើនទៀត។
នៅពេលទុំ ផ្លែល្ហុងមានទឹកប្រហែល 90% និងស្ករធម្មជាតិ 13% មិនមានជាតិម្សៅ និងសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតសរីរាង្គ carotenoid និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ គ្រឿងផ្សំទាំងនេះជួយកែលម្អសុខភាពបេះដូង និងអាចជួយការពារជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។
តើអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំផ្លែល្ហុង?
យោងតាមលោកវេជ្ជបណ្ឌិត Aditi Mudaliyar អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភមកពីមន្ទីរពេទ្យ Motherhood ក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា ផ្លែល្ហុងគឺជាផ្លែឈើសម្បូរជាតិទឹក និងមានកាឡូរីទាប ដែលផ្តល់វីតាមីន C និង A យ៉ាងច្រើន។ ផ្លែល្ហុងមិនត្រឹមតែនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពដូចជា ការពារជំងឺហឺត និងជួយផងដែរ។ ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ប៉ុន្តែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជួយការពារភ្នែកផងដែរ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការខូចមុខងារភ្នែក។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាអាចទទួលទានផ្លែល្ហុងបានដោយសុវត្ថិភាពនោះទេ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាក្រុមមនុស្សមួយចំនួនដែលគួរកំណត់ ឬជៀសវាងផ្លែឈើនេះ៖
អ្នកជំងឺគ្រួសក្នុងតម្រងនោម
ថ្វីត្បិតតែផ្លែល្ហុងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ ការទទួលទានវីតាមីន C ច្រើនពេកអាចនាំឱ្យកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។ ដូច្នេះអ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរតែប្រយ័ត្នពេលទទួលទានផ្លែឈើនេះ ។
អ្នកអាឡែស៊ីទៅនឹងជ័រល្ហុង
ផ្លែល្ហុងមានផ្ទុកនូវអង់ស៊ីម papain ដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ប៉ុន្តែក៏អាចបង្កឱ្យមានប្រតិកម្មអាលែហ្សីចំពោះមនុស្សដែលមានប្រតិកម្មទៅនឹងសមាសធាតុដូចជា chymopapain, caricaine និង chitinase ។ ប្រសិនបើអ្នកមានប្រវត្តិអាឡែស៊ីទៅនឹងផ្លែល្ហុង យកល្អគួរតែនៅឱ្យឆ្ងាយពីផ្លែឈើនេះ។
បញ្ហាបេះដូង
អង់ស៊ីម papain ក្នុងផ្លែល្ហុងអាចបន្ថយចង្វាក់បេះដូង ដែលបង្កអស្ថិរភាពចំពោះអ្នកដែលមានបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូង។ ដូច្នេះហើយ អ្នកដែលមានប្រវត្តិជំងឺបេះដូង គួរទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងបន្ថែមផ្លែល្ហុងទៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។
ជំងឺក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត
ជំងឺក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីតគឺជាស្ថានភាពមួយដែលរាងកាយមិនអាចផលិតអរម៉ូនទីរ៉ូអ៊ីតបានគ្រប់គ្រាន់ ដែលប៉ះពាល់ដល់មុខងារជាច្រើនក្នុងរាងកាយ។ ផ្លែល្ហុងអាចប៉ះពាល់ដល់អ្នកដែលមានជំងឺក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត ដូច្នេះពួកគេគួរតែពិចារណា និងពិភាក្សាជាមួយគ្រូពេទ្យអំពីការទទួលទានផ្លែឈើនេះ។
ដូចនេះ ប្រសិនបើអ្នកស្ថិតក្នុងក្រុមណាមួយខាងលើ សូមពិចារណា និងជៀសវាងការទទួលទានផ្លែល្ហុង ដើម្បីធានាដល់សុខភាពរបស់អ្នក៕