ផ្លែស្រកានាគ គឺជាផ្លែឈើដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត ដោយសារតែវាមានរសជាតិផ្អែម និងរូបរាងប្លែក។ យ៉ាងណាមិញ តើអ្នកដឹងទេថា ស្រកានាគសាច់ក្រហម និងសាច់ស មានឥទ្ធិពលខុសគ្នាដូចម្តេច?
ផ្លែស្រកានាគ ដែលមានរសជាតិស្រស់ និងផ្អែម មិនត្រឹមតែជាផ្លែឈើដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពផងដែរ ដោយសារតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភដ៏សម្បូរបែបរបស់វា។ យោងតាមព័ត៌មានពីរដ្ឋបាលកសិកម្ម និងចំណីអាហាររបស់ប្រទេសចិន រដូវផ្លែស្រកានាគជាធម្មតាប្រព្រឹត្តទៅចាប់ពីខែមិថុនាដល់ខែវិច្ឆិកា ផ្លែឈើនេះសម្បូរទៅដោយជាតិទឹក និងមានជាតិសរសៃច្រើនដែលអាចរំលាយបាន ជួយដល់ការរំលាយអាហារ និងការរំលាយអាហារ។ លើសពីនេះ ផ្លែស្រកានាគមានកាឡូរីទាប ស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់អ្នកដែលកំពុងព្យាយាមគ្រប់គ្រងទម្ងន់។
ផ្លែស្រកានាគ គឺជាផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជាពិសេសវីតាមីន C ដែលជួយបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរី និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា ជំងឺបេះដូង មហារីក ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺរលាកសន្លាក់។ បន្ថែមពីលើវីតាមីន C សារធាតុ betalains និង carotenoids នៅក្នុងផ្លែស្រកានាគក៏រួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់សមត្ថភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់វា។ វីតាមីន C និង carotenoids គាំទ្រប្រព័ន្ធការពាររាងកាយដោយការពារកោសិកាឈាមសពីការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីរ៉ាឌីកាល់សេរី ដោយហេតុនេះធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ។
ជាមួយនឹងជាតិសរសៃ 7 ក្រាមក្នុងមួយផ្លែ ផ្លែស្រកានាគគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិសរសៃអាហារ ដែលជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ជំនួយក្នុងការគ្រប់គ្រងទម្ងន់ និងអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងមហារីកពោះវៀនធំ។
ជាពិសេស ផ្លែស្រកានាគ ក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុ prebiotics ជំរុញការលូតលាស់នៃបាក់តេរីមានប្រយោជន៍ក្នុងពោះវៀនផងដែរ។ បាក់តេរីទាំងនេះរួមចំណែកដល់ការធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគ និងអាចកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺដែលទាក់ទងនឹងជំងឺរលាកពោះវៀន។
អាស្រ័យហេតុនេះ ផ្លែស្រកានាគត្រូវបានចាត់ទុកថាជាផ្លែឈើចម្រុះ និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដែលអាចទទួលទានបានច្រើនទម្រង់ ដូចជាស្រស់ ឬកក ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។ ការបន្ថែមផ្លែស្រកានាគទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកត្រូវបានចាត់ទុកថាជាជម្រើសដ៏ឆ្លាតវៃមួយដើម្បីកែលម្អសុខភាពរបស់អ្នក។
ការប្រៀបធៀបអាហារូបត្ថម្ភរវាងផ្លែស្រកានាគក្រហម និងស
បើនិយាយពីរូបរាងវិញ ផ្លែស្រកានាគមានសាច់ពណ៌ស មានរាងពងក្រពើ ជាមួយនឹងជញ្ជីងស្តើង បង្កើតអារម្មណ៍ឆើតឆាយ។ រសជាតិរបស់វាផ្អែមស្រាល និងសម្បូរជាតិសរសៃ។ ផ្ទុយទៅវិញ ផ្លែស្រកានាគសាច់ក្រហមមានរាងមូល មានមាត្រដ្ឋានខ្លីជាង ផ្តល់អារម្មណ៍ស្រទន់ និងផ្អែមខ្លាំងជាង។ ចំណុចពិសេសមួយគឺថា ផ្លែស្រកានាគក្រហមមានផ្ទុកសារធាតុ Betalain ច្រើន ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមជាមួយនឹងកាល់ស្យូម ជាតិដែក និងវីតាមីន C ដែលផ្តល់តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ជាងផ្លែស្រកានាគ។
លើសពីនេះ ពណ៌នៃផ្លែស្រកានាគកាន់តែក្រហម សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន C កាន់តែខ្ពស់។ ទោះបីជាត្រូវបានគេចាត់ទុកថាមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ក៏ដោយ ផ្លែស្រកានាគក្រហមច្រើនតែមានជាតិស្ករខ្ពស់ជាងផ្លែស្រកានាគ។
ជាមួយនឹងតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ តម្លៃនៃផ្លែស្រកានាគក្រហមតែងតែខ្ពស់ជាងផ្លែស្រកានាគសាច់ពណ៌ស និងលឿង។ សាច់ផ្លែស្រកានាគមានលក្ខណៈពិសេសពណ៌ក្រហមងងឹត ដែលមិនត្រឹមតែប្រើសម្រាប់ទទួលទានផ្ទាល់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏អាចប្រើជាសារធាតុពណ៌ធម្មជាតិក្នុងអាហារផងដែរ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គួរកត់សំគាល់ថា ការទទួលទានផ្លែស្រកានាគក្រហមអាចនាំឱ្យលាមកក្រហម។ ផ្លែស្រកានាគក្រហមសម្បូរទៅដោយសារធាតុ betalains ដែលជាសារធាតុពណ៌ធម្មជាតិ ដែលអាចបណ្តាលឱ្យប្រែពណ៌ក្នុងទឹកនោម ឬលាមកបន្ទាប់ពីទទួលទាន។ នេះគឺជាប្រតិកម្មសរីរវិទ្យាធម្មតា ហើយមិនចាំបាច់ព្រួយបារម្ភច្រើនពេកអំពីវានោះទេ។
ការណែនាំសម្រាប់ជ្រើសរើសផ្លែស្រកានាគឱ្យបានត្រឹមត្រូវ
រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងកសិកម្មរបស់ប្រទេសចិន បានផ្តល់អនុសាសន៍ថា អ្នកប្រើប្រាស់ជ្រើសរើសផ្លែស្រកានាគដែលមានរាងមូល សំបកដែលមានលក្ខណៈឯកសណ្ឋាន និងមានពណ៌ស្រស់ ជាមួយនឹងក្បាលល្បាក់ដែលមានពណ៌ប្រែប្រួល និងយ៉ាងហោចណាស់ពាក់កណ្តាលនៃមាត្រដ្ឋានមានពណ៌ក្រហម។
អ្នកប្រើប្រាស់ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើបញ្ហាមួយចំនួននៅពេលប្រើប្រាស់ផ្លែស្រកានាគ ជាពិសេសអ្នកដែលងាយនឹងកើតអាឡែស៊ី ឬជំងឺរំលាយអាហារ។ ការទទួលទានផ្លែស្រកានាគអាចបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាដូចជា ហៀរសំបោរ រមាស់ ហើមមុខ ចង្អោរ ក្អួត និងរាគ។ ជាងនេះទៅទៀត ការទទួលទានផ្លែស្រកានាគច្រើនពេកអាចបង្កើនហានិភ័យនៃការបង្កើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម ដោយសារតែបរិមាណ oxalate ខ្ពស់នៅក្នុងផ្លែឈើ។ សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរកត់សំគាល់ថា ផ្លែស្រកានាគមានផ្ទុកជាតិស្ករច្រើន ហើយគួរទទួលទានក្នុងរបៀបគ្រប់គ្រង៕