តើអ្នកដឹងទេថាអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមើលទៅហាក់ដូចជាគ្មានគ្រោះថ្នាក់ តែអាច “បំផ្លាញ” ខួរក្បាលរបស់អ្នកដោយស្ងៀមស្ងាត់?
អ្វីគ្រប់យ៉ាងដែលយើងទទួលទានមានសមត្ថភាពក្នុងការជំរុញការឆ្លើយតបរបស់ខួរក្បាល និងមានឥទ្ធិពលយូរអង្វែងលើសុខភាពខួរក្បាល។ អាហារមួយចំនួនអាចកាត់បន្ថយទំនាក់ទំនងរវាងណឺរ៉ូន ធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទចុះខ្សោយ ហើយក្នុងរយៈពេលយូរអាចប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់តំបន់ខួរក្បាលដែលទាក់ទងនឹងការចងចាំ និងចលនា។ ផ្ទុយទៅវិញ មានក្រុមអាហារ និងឱសថដែលត្រូវបានស្រាវជ្រាវថា មានឥទ្ធិពលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ការពារកោសិកាសរសៃប្រសាទ និងរួមចំណែកធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការចងចាំ និងគ្រប់គ្រងអារម្មណ៍តាមរបៀបវិជ្ជមាន។
ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ
ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករ ដូចជាភេសជ្ជៈ និងភេសជ្ជៈកីឡា មានសក្តានុពលក្នុងការបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដែលនាំឱ្យកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ចំពោះមនុស្សចាស់។ ជាតិស្ករចម្រាញ់ រួមទាំងស្ករស និងស្ករគ្រាប់ ជារឿយៗមាន GI ខ្ពស់ (សន្ទស្សន៍គ្លីសេមិក) ដែលមានន័យថារាងកាយស្រូបយកពួកវាបានយ៉ាងលឿន ដែលនាំឱ្យអាំងស៊ុយលីនកើនឡើងភ្លាមៗ។
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថាអាហារដែលមាន GI ខ្ពស់អាចប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់ការចងចាំទាំងកុមារ និងមនុស្សពេញវ័យ។ លើសពីនេះ ការជំនួសស្ករចម្រាញ់ជាមួយនឹងសារធាតុផ្អែមសិប្បនិម្មិតដូចជា aspartame ដែលត្រូវបានរកឃើញជាទូទៅនៅក្នុងផលិតផលគ្មានជាតិស្ករ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងបញ្ហាអាកប្បកិរិយា និងការយល់ដឹង។
ដោយសារតែ aspartame មានសមត្ថភាពឆ្លងកាត់របាំងឈាម-ខួរក្បាល វាអាចរំខានដល់ការបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ ប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់អារម្មណ៍ និងសមត្ថភាពគិត។ បុគ្គលដែលមានទម្ងន់ប្រហែល 68 គីឡូក្រាមគួរតែទទួលទាន aspartame អតិបរមា 3,400 mg ក្នុងមួយថ្ងៃ។ នៅលើកញ្ចប់នៃសារធាតុផ្អែមសិប្បនិម្មិតអាចផ្ទុកសារធាតុ aspartame ប្រហែល ៣៥មីលីក្រាម ខណៈភេសជ្ជៈមួយកំប៉ុង (៣៤០មីលីលីត្រ) មានប្រហែល ១៨០មីលីក្រាម។
អាហារកែច្នៃ
អាហារកែច្នៃមានសមត្ថភាពបង្កើនជាតិខ្លាញ់លើសក្នុងសរីរាង្គ ដោយហេតុនេះនាំឱ្យមុខងារខួរក្បាលធ្លាក់ចុះ។
ផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានមួយនៃអាហារនេះនៅលើខួរក្បាលគឺកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកត្តា neurotrophic ដូចជា BDNF (កត្តា neurotrophic មកពីខួរក្បាល) ។ BDNF លេចឡើងនៅក្នុងផ្នែកជាច្រើននៃខួរក្បាល រួមទាំង hippocampus ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការសិក្សា និងការពង្រឹងការចងចាំរយៈពេលវែង។
ក្រៅពីអាហារកែច្នៃដែលមានជាតិស្ករ និងជាតិខ្លាញ់ ជាតិអាល់កុល និងជាតិនីកូទីនពីផ្សែងបារីក៏មានផលប៉ះពាល់ដល់សកម្មភាពខួរក្បាលផងដែរ៕