ស៊ុតជាប្រភពអាហារូបត្ថម្ភដ៏ល្អ ប៉ុន្តែការញ៉ាំច្រើនពេកអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។ ការស្រាវជ្រាវចុងក្រោយបំផុតចង្អុលបង្ហាញពីហានិភ័យដែលអាចកើតមាននៅពេលដែលអ្នកទទួលទានស៊ុតច្រើនជាង 7 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍។
យោងតាមព័ត៌មានពីអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ស៊ុតតែងតែជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារដែលបង្កឱ្យមានការជជែកវែកញែកជាច្រើនអំពីសុខភាពរបស់វា។ ស៊ុតត្រូវបានចាត់ទុកថាជាមូលហេតុនៃការព្រួយបារម្ភអំពីជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ទោះបីជាការស្រាវជ្រាវវិទ្យាសាស្ត្របច្ចុប្បន្នបានបញ្ជាក់ពីអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ស៊ុតមួយផ្នែកក៏ដោយ ក៏ការទទួលទានច្រើនពេកនៅតែត្រូវយកមកពិចារណា។
ស៊ុតជាអាហារកែច្នៃតិចបំផុត និងមានកាឡូរីទាប ដោយផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនប្រហែល ៦ ក្រាមក្នុងមួយគ្រាប់។ ពួកវាសម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ monounsaturated fats, choline ដែលធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងារខួរក្បាល និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា lutein និង zeaxanthin ដែលជួយដល់សុខភាពភ្នែក។ ស៊ុតក៏គ្មានជាតិស្ករ និងមានជាតិសូដ្យូមទាបតាមធម្មជាតិ។ ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានស៊ុតច្រើនតែមានរបបអាហារចម្រុះ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងជាតិសរសៃ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានស៊ុតច្រើនពេកអាចបង្កហានិភ័យមួយចំនួនសម្រាប់អ្នកដែលមានលក្ខខណ្ឌសុខភាពពិសេស។
ហានិភ័យនៃការទទួលទានស៊ុតច្រើនពេកក្នុងមួយថ្ងៃ
ហានិភ័យនៃការទទួលទានកូលេស្តេរ៉ុលច្រើនពេក
ស៊ុតមាន់ជាមធ្យមមានផ្ទុកកូឡេស្តេរ៉ុលប្រហែល 187mg។ គោលការណ៍ណែនាំអាហារូបត្ថម្ភសម្រាប់ជនជាតិអាមេរិកពីមុនបានផ្តល់អនុសាសន៍ថាការទទួលទានកូលេស្តេរ៉ុលប្រចាំថ្ងៃមិនគួរលើសពី 300 មីលីក្រាមទេ។
សមាគមន៍បេះដូងអាមេរិកក៏សង្កត់ធ្ងន់ថា កូលេស្តេរ៉ុលគួរត្រូវបានកំណត់ក្នុងរបបអាហារ។ ការទទួលទានស៊ុតច្រើនជាង 2 គ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ រួមផ្សំជាមួយនឹងអាហារផ្សេងទៀត អាចឱ្យរាងកាយទទួលកូលេស្តេរ៉ុលលើសពីកម្រិតដែលបានណែនាំ។
ទោះបីជាស៊ុតមានបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ុលច្រើនក៏ដោយ ក៏វាមានទំនាក់ទំនងវិជ្ជមានរវាង lecithin និង cholesterol ។ Lecithin ដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងកូឡេស្តេរ៉ុល ការពារជំងឺក្រិនសរសៃឈាម និងជួយរាងកាយកម្ចាត់កូលេស្តេរ៉ុលលើស។
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង
ការសិក្សាដែលបានបោះពុម្ពផ្សាយក្នុងឆ្នាំ 2019 លើគេហទំព័រ Jamanetwork បានបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានកូឡេស្តេរ៉ុលលើសពី 300mg ក្នុងមួយថ្ងៃ មានការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង 17% និងហានិភ័យនៃការស្លាប់កើនឡើង 18%។
នៅឆ្នាំ 2022 ការវិភាគមេតាទ្រង់ទ្រាយធំបានសន្និដ្ឋានថា ការប្រើប្រាស់ស៊ុតប្រចាំថ្ងៃខ្ពស់ និងកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងរបបអាហារសរុបត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងខ្លាំងជាមួយនឹងហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ក៏ដូចជាអត្រាមរណភាពខ្ពស់នៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ នេះបញ្ជាក់ពីសារៈសំខាន់នៃការទទួលទានស៊ុតប្រកបដោយសុទិដ្ឋិនិយមដើម្បីការពារសុខភាពបេះដូង។
មិនល្អសម្រាប់គោលដៅសម្រកទម្ងន់
ស៊ុតត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យពួកវាជាជម្រើសដ៏ល្អក្នុងរបបអាហារជាច្រើនដែលមានគោលបំណងក្នុងការគ្រប់គ្រងទម្ងន់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកផ្សំស៊ុតជាមួយអាហារកែច្នៃដូចជា សាច់ក្រកខ្លាញ់ ហាំប៊ឺហ្គឺ នំផេនខេកផ្អែម ឬកាហ្វេក្រែម អ្នកប្រហែលជាពិបាកគ្រប់គ្រងទម្ងន់ជាង។
សម្រាប់អ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់ អាហារពេលព្រឹកជាមួយស៊ុតគឺជាជម្រើសដ៏ល្អ។ ប្រសិនបើជាធម្មតាអ្នកទទួលទានអាហារពេលព្រឹកប្រហែល 400 កាឡូរី អ្នកអាចជំនួសវាដោយស៊ុត 3 គ្រាប់ ដែលជួយកាត់បន្ថយកាឡូរីពេលព្រឹកសរុបរបស់អ្នកមកត្រឹមតែ 240 កាឡូរី ស្មើនឹងបរិមាណកាឡូរីក្នុងស៊ុតស្ងោរ 3គ្រាប់ ។
ការចម្អិនស៊ុតមិនត្រឹមត្រូវបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Diabetes Care ក្នុងឆ្នាំ 2009 បានរកឃើញថា អ្នកដែលទទួលទានស៊ុតច្រើនជាង 7 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ មានហានិភ័យខ្ពស់នៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ជាងអ្នកដែលញ៉ាំស៊ុតតិច។
លើសពីនេះ ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនទៀតបង្ហាញថា ការទទួលទានស៊ុតជាអាហារពេលព្រឹកអាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមពេញមួយថ្ងៃសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភព្រមានថា ស៊ុតចៀនអាចបង្កើនការប្រើប្រាស់ជាតិខ្លាញ់ ដែលអាចនាំឱ្យមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន និងបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
ទោះបីជាស៊ុតផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមសុខភាពជាច្រើនក៏ដោយ ការផ្សំស៊ុតជាមួយអាហារមិនល្អអាចនាំឱ្យទទួលទានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត សូដ្យូម និងកាឡូរីលើស។ នេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
តើគួរញ៉ាំស៊ុតប៉ុន្មានក្នុងមួយសប្តាហ៍?
មនុស្សម្នាក់ៗគួរទទួលទានស៊ុតក្នុងមួយសប្តាហ៍ដូចខាងក្រោម៖
មនុស្សពេញវ័យ
៖ អ្នកអាចទទួលទានស៊ុតបានដល់ទៅ 7 ពងក្នុងមួយសប្តាហ៍ដោយមិនបារម្ភពីផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពបេះដូង។ ប្រសិនបើអ្នកធ្វើតាមរបបអាហារដែលផ្តល់សុខភាពបេះដូង អ្នកអាចញ៉ាំស៊ុតបាន 1 គ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ។
អ្នកមានជំងឺ
អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ត្រូវបានគេណែនាំឱ្យទទួលទានស៊ុតអតិបរមា 1 គ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ ស្មើនឹង 5 ស៊ុតក្នុងមួយសប្តាហ៍។ សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ឬមានហានិភ័យខ្ពស់ ពួកគេអាចញ៉ាំស៊ុតបានដល់ទៅ 7 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ប្រសិនបើធ្វើតាមរបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់តិច ឬស៊ុត 3-4 ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ប្រសិនបើរក្សារបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ទាបនៅពេលទទួលទានធម្មតា ចូរប្រយ័ត្នកុំធ្វើ ញ៉ាំច្រើនជាង 4 yolks ។
អ្នកដែលមានកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល LDL ខ្ពស់ត្រូវបានគេណែនាំឱ្យទទួលទានស៊ុតមិនលើសពី 1 ស៊ុតក្នុងមួយថ្ងៃ ដោយមានស៊ុតសរុបចំនួន 7 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ប៉ុន្តែវាជាការល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានស៊ុតចំនួន 4 ឬតិចជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍។ សម្រាប់អ្នកដែលមានជម្ងឺមេតាបូលីស ពួកគេអាចញ៉ាំស៊ុតបានរហូតដល់ 6 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ប្រសិនបើពួកគេធ្វើតាមរបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតទាប។
មនុស្សចាស់
អ្នកអាចញ៉ាំស៊ុត១គ្រាប់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ សូម្បីតែច្រើនទៀតប្រសិនបើសុខភាពអ្នកមានស្ថិរភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានស៊ុតពី 5 ទៅ 6 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍អាចបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូងដល់ទៅ 30% ៕