មានអាហារជាច្រើនប្រភេទ ដែលប្រសិនបើអ្នកមិនដឹងពីលក្ខណៈសម្បត្តិរបស់វា ហើយប្រើប្រាស់វាដោយអចេតនា អាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សុខភាពរបស់អ្នក។
ដំឡូងបារាំង
ដំឡូងបារាំងមានកំហាប់ខ្ពស់នៃសារធាតុពុលដ៏គ្រោះថ្នាក់គឺ solanine ។ នៅពេលទទួលទានដំឡូងបារាំងឆៅ ជាតិពុលនេះនឹងធ្វើឱ្យឈឺក្បាល អស់កម្លាំង ចង្អោរ និងបញ្ហាក្រពះ។
លើសពីនេះ ម្សៅក្នុងដំឡូងបារាំងឆៅអាចប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ធ្វើឱ្យឈឺក្រពះ និងហើមពោះ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកត្រូវកម្រិតហានិភ័យទាំងនេះដោយការចម្អិនដំឡូងជាមួយវិធីដូចជា ដុត ចំហុយ កូរ…។
សណ្តែកក្រហម
ទោះបីជាសណ្តែកក្រហមមានជាតិសរសៃច្រើន និងអាហារូបត្ថម្ភសមហេតុផលក៏ដោយ ក៏អ្នកមិនគួរបរិភោគសណ្តែកក្រហមឆៅឡើយ។ សណ្តែកក្រហមឆៅ 4-5 គ្រាប់មានផ្ទុកនូវជាតិពុល lectin ខ្ពស់ ដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងកាត់បន្ថយសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម។
នៅពេលរៀបចំសណ្តែកក្រហម និងសណ្តែកផ្សេងទៀត អ្នកគួរត្រាំវាក្នុងទឹកប្រហែលកន្លះម៉ោង ហើយបង្ហូរទឹកចេញ ដើម្បីកម្ចាត់ជាតិពុល lectin ។ បន្ទាប់មកត្រូវចម្អិនឱ្យបានឆ្អិនល្អ។
ត្រប់វែង
ពងទាមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនសម្រាប់រាងកាយដូចជា ប្រូទីត សែលុយឡូស ស្ករ ខ្លាញ់ វីតាមីន A វីតាមីន B វីតាមីន C PP និងសារធាតុរ៉ែដូចជា ដែក ស័ង្កសី កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ម៉ាញេស្យូម ប៉ូតាស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស។
ត្រប់វែង មានរសជាតិជូរចត់នៅពេលបរិភោគឆៅ។ វិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ Permaculture (សហរដ្ឋអាមេរិក) និយាយថា ជាមធ្យម ត្រប់វែងឆៅមានប្រហែល 11 មីលីក្រាមនៃ solanine ។ នេះគឺជាសារធាតុពុលនៅក្នុងរុក្ខជាតិ ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើននឹងបណ្តាលឱ្យអ្នកពុលបាន។ អ្នកដែលញ៉ាំត្រប់វែងឆៅអាចមានអាការចង្អោរ និងរាគ។
ដំឡូងមី (Cassava)
ដំឡូងមីជាអាហារពេលព្រឹកដែលមនុស្សជាច្រើនធ្លាប់ស្គាល់ វាមិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ វាថែមទាំងផ្តល់ថាមពលច្រើនដល់រាងកាយផងដែរ វាក៏មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃដើម្បីការពារការទល់លាមក និងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកគួរតែចម្អិននដំឡូងមីឱ្យឆ្អិនល្អ។ ហើយប្រសិនបើអ្នកបរិភោគដំឡូងមីឆៅ នោះអ្នកកំពុងផ្តល់អាស៊ីត cyanhydric ដ៏ច្រើនសន្ធឹកសន្ធាប់ ជាមួយនឹងរោគសញ្ញាដំបូងដូចជា ពិបាកដកដង្ហើម ខ្វិនសាច់ដុំ បាត់បង់ស្មារតី … ហើយសំខាន់បំផុតគឺការស្លាប់។
ដូច្នេះនៅពេលកែច្នៃដំឡូងមី អ្នកត្រូវបកសំបកចេញ ហើយត្រាំវាក្នុងទឹកមុននឹងស្ងោរវា។ ពេលញ៉ាំដំឡូងមីប្រសិនបើវាមានរសជាតិល្វីងសូមបោះវាចោល។ ដំឡូងមីល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែមិនគួរបរិភោគឆៅដាច់ខាត។
អាល់ម៉ុន
គ្រាប់អាល់ម៉ុន ជាពិសេសអាល់ម៉ុនចត់ មានផ្ទុកសារជាតិ cyanide ច្រើន ដែលជាសារធាតុពុលនៃសារធាតុ cyanide ដែលអាចបណ្តាលឱ្យស្លាប់ដោយគ្រាន់តែបរិភោគ 70 គ្រាប់ប៉ុណ្ណោះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយប្រសិនបើឆ្អិនពួកវាមិនមានជាតិពុលទេ៕