តើអ្នកមានទម្លាប់លាងចានភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារទេ? កុំប្រញាប់! អត្ថបទនេះនឹងបង្ហាញពីការពិតដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលអំពីផលប៉ះពាល់ដែលវាមានលើសុខភាព បរិស្ថាន… ។
មនុស្សជាច្រើនតែងតែមានទម្លាប់យកចានទៅលាងភ្លាមៗ ហើយចាប់ផ្តើមសម្អាតវាដោយសាប៊ូលាងចាន និងអេប៉ុង។ ប៉ុន្តែ តើនីតិវិធីនេះពិតជាវិធីសាស្ត្រដ៏ល្អបំផុតឬ?
ចម្លើយគឺ៖ ទេ!
យោងតាមការវិភាគមួយ ការលាងចានភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារ ពិតជាមិនមែនជាវិធីដ៏មានប្រសិទ្ធភាពនោះទេ ព្រោះទឹកម៉ាស៊ីនតែងតែមានសីតុណ្ហភាពទាប។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ចានដែលទើបប្រើថ្មីៗនេះ តែងតែរក្សាកំដៅពីអាហារក្តៅ ដែលនាំឱ្យហានិភ័យនៃការថយចុះភាពធន់ ឬការប្រេះស្រាំ ដោយសារតែការពង្រីកកម្ដៅ។
អ្នកជំនាញបានណែនាំឱ្យអ្នករង់ចាំប្រហែល 10 ទៅ 15 នាទីបន្ទាប់ពីអាហារមុនពេលចាប់ផ្តើមលាងចាន ដើម្បីឱ្យចានចុះត្រជាក់បន្តិចម្តងៗ ដោយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការប្រែប្រួលសីតុណ្ហភាពភ្លាមៗ។
ក្រៅពីនេះ ប្រសិនបើអាច អ្នកគួរប្រើទឹកក្ដៅឧណ្ហៗដើម្បីលាងសម្អាត។ ទឹកក្តៅមិនត្រឹមតែជួយរំលាយជាតិខ្លាញ់ និងអាហារដែលនៅសល់ កាន់តែមានប្រសិទ្ធភាពប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងការពារចានបានប្រសើរជាងមុន។
ចំណុចមួយចំនួនដែលត្រូវកត់សម្គាល់នៅពេលសម្អាតចាន៖
បន្ថែមពីលើការលាងសម្អាតចាន អ្នកក៏គួរតែសម្អាត ឬប្តូរក្រណាត់លាងចានឱ្យបានទៀងទាត់ផងដែរ។ ឧបករណ៍ទាំងនេះ កំឡុងពេលប្រើប្រាស់ អាចកកកុញភាពកខ្វក់ និងបាក់តេរី។ ប្រសិនបើមិនបានថែទាំឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ពួកវាអាចក្លាយជាប្រភពនៃការឆ្លងមេរោគ ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នក។
ទីពីរ ជៀសវាងការប្រើសាប៊ូលាងចានដែលមានគុណភាពអន់ ឬមិនស្គាល់ប្រភពដើម។ ផលិតផលសម្អាតភាគច្រើនមានផ្ទុកសារធាតុគីមីពុល។ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការធានាថាផលិតផលដែលអ្នកជ្រើសរើសត្រូវបានធ្វើឡើងជាមួយនឹងសមាមាត្រគីមីដែលមានសុវត្ថិភាព។ សាប៊ូលាងចានដែលមានគុណភាព ជារឿយៗត្រូវបានបញ្ជាក់ដោយអាជ្ញាធរសុខាភិបាល ហើយជារឿយៗត្រូវបានផលិតចេញពីសារធាតុសរីរាង្គ ដោយមានជាតិគីមីតិចតួច និងមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
ទីបំផុតបន្ទាប់ពីលាងសម្អាតសូមយកចិត្តទុកដាក់លើការសម្ងួតចាន។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការសម្ងួត ឬទុកចានរបស់អ្នកឱ្យស្ងួត មុនពេលរក្សាទុកវានៅក្នុងទូដាក់ចាន។ បរិយាកាសសើមគឺជាកន្លែងដ៏ល្អសម្រាប់បាក់តេរី និងមេរោគលូតលាស់។ បើអាចធ្វើបាន អ្នកគួរប្រើម៉ាស៊ីនសម្ងួតចាន ដើម្បីធានាអនាម័យល្អបំផុត៕