យោងតាមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ 20% នៃការទទួលទានអាហារចូលក្នុងខួរក្បាល។ ដូច្នេះហើយការជ្រើសរើសអាហារដែលត្រឹមត្រូវនឹងជួយបំប៉នខួរក្បាលឱ្យកាន់តែឆ្លាត។

បន្លែបៃតង
ការសិក្សាមួយបានបង្ហាញថា ការទទួលទានបន្លែបៃតងមួយពេលក្នុងមួយថ្ងៃជួយពន្យឺតការថយចុះនៃការយល់ដឹងដែលទាក់ទងនឹងអាយុ។ បន្លែបៃតងគឺជាមូលដ្ឋាននៃអាហារខួរក្បាលដ៏ល្អ។ បន្លែបៃតងមានតម្លៃថោក មានការប្រើប្រាស់ច្រើន ហើយសមាមាត្រនៃសារធាតុចិញ្ចឹម និងកាឡូរីគឺខ្ពស់។ បន្លែដូចជា ស្ពៃស្ពីណាច ឆៃថាវ ក៏ជាប្រភពសម្បូរជាតិសរសៃ វីតាមីន B9 និងវីតាមីន A និង C ផងដែរ។
ផ្លែឈើ និងបន្លែចម្រុះពណ៌
អាហារដែលមានពណ៌ច្រើននៅលើចាន នោះវាកាន់តែល្អសម្រាប់ខួរក្បាល។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវបានឱ្យដឹងថា បន្លែ និងផ្លែឈើដែលមានពណ៌ស្រស់ៗមានសមាសធាតុដែលមានឥទ្ធិពលលើការរលាក ការចងចាំ ការគេង និងអារម្មណ៍។
បន្លែ និងផ្លែឈើពណ៌ក្រហម និងស្វាយមានអត្ថប្រយោជន៍ខ្លាំងសម្រាប់ខួរក្បាល។
ផ្លែបឺរមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ល្អច្រើន ដែលអាចបង្កើនសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗ។
អាហារសមុទ្រ
អាហារសមុទ្រគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពខួរក្បាល។ លើសពីនេះ អាហារសមុទ្រក៏ផ្តល់វីតាមីន B12 សេលេញ៉ូម ជាតិដែក ស័ង្កសី និងប្រូតេអ៊ីនផងដែរ។
សម្រាប់អ្នកដែលមិនចូលចិត្តញ៉ាំត្រី អ្នកអាចទទួលបានអូមេហ្គា 3 តាមរយៈគ្រាប់ជី, គ្រាប់កប្បាស, សារ៉ាយសមុទ្រ។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ សណ្តែក និងគ្រាប់ផ្លែឈើ
មនុស្សម្នាក់ៗគួរទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិ សណ្តែក និងគ្រាប់ចំនួនពាក់កណ្តាល ឬមួយចានជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដូចជា គ្រាប់ស្វាយចន្ទី អាល់ម៉ុន គ្រាប់វ៉លណាត់ និងគ្រាប់ល្ពៅ។
គ្រឿងទេស និងឱសថ
មានគ្រឿងទេសមួយចំនួនដែលជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពនៃ microflora នៅក្នុងពោះវៀន កាត់បន្ថយការរលាក និងថែមទាំងធ្វើអោយការចងចាំប្រសើរឡើង។
រមៀតក៏ជាគ្រឿងទេសសម្រាប់សុខភាពផងដែរ។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវ សារធាតុ Curcumin នៅក្នុងរមៀតមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការផ្តោតអារម្មណ៍ និងការយល់ដឹងរបស់មនុស្ស។
អ្នកអាចបន្ថែមរមៀតទៅក្នុងសាឡាដ ទឹកផ្លែឈើ ការី ទឹកក្រឡុក។ ការផ្សំម្រេចជាមួយរមៀតអាចបង្កើនសកម្មភាពរបស់ curcumin រហូតដល់ 2000% ។ លើសពីនេះទៀត ឈើអែមនិងខ្ញីក៏ល្អសម្រាប់ខួរក្បាលផងដែរ។
អាហារដែលមានជាតិ fermented
ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិ fermented ប្រាំមួយដងក្នុងមួយថ្ងៃអាចកាត់បន្ថយការរលាក និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពចម្រុះនៃជីវៈតូចៗនៅក្នុងពោះវៀន។
អាហារដែលមានជាតិ fermented ដូចជា ទឹកដោះគោយ៉ាអួ, ជ្រក់, គីមឈី ជាដើម។
សូកូឡាខ្មៅ
ការសិក្សាលើមនុស្សពេញវ័យ 14.000នាក់ បានរកឃើញថាអ្នកដែលញ៉ាំសូកូឡាខ្មៅជាទៀងទាត់មានហានិភ័យទាបនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត 70% ។ អ្នកដែលញ៉ាំសូកូឡាទឹកដោះគោមិនទទួលបានលទ្ធផលដូចគ្នាទេ។ សូកូឡាខ្មៅមានផ្ទុកសារជាតិ flavonols និង epicatechin ។ បន្ទាប់ពីកែច្នៃរួច សូកូឡា ស ស្ទើរតែលែងមានផ្ទុកសារធាតុ Epicatechin ទៀតហើយ ៕