ម្ទេសមាន រសជាតិហឹរក្រហាយពិបាកទំពារពិបាកលេបតែនៅខាងក្នុងរសជាតិក្រហល់ក្រហាយនោះមានបង្កប់នូវសារធាតុអាហារមានប្រយោជន៍វាអាចជួយបន្យារភាពចាស់ធ្វើឱ្យមនុស្សស្ថិតនៅក្នុងវ័យក្មេងបានយូរ ។ ម្ទេសមានសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់ សេរីមានបេតាការ៉ូតែន និងវីតាមីនស៊ីច្រើនជាងបន្លែទូទៅលើសពីនេះ ម្ទេសមានសារធាតុដ៏ពិសេស ម្យ៉ាងដែលហៅថា ខែតសែស៊ិន ដែលមានតួនាទីជួយពន្យារជរាភាពធ្វើឱ្យក្មេងជាងវ័យរារាំងអាការៈរលាក និងជួយរំញោចដល់ចរន្តឈាមរត់។

បច្ចុប្បន្នម្ទេសត្រូវបានគេចម្រាញ់ធ្វើជាប្រេងសម្រាប់លាបរឹតមានឈ្មោះថា ខែតសែស៊ិន ជាថ្នាំក្តៅសម្រាប់បំបាត់ការឈឺសន្លាក់ឈឺចាប់សាច់ដុំបានផងដែរ ។ ហើយជាពិសេសទៀតនោះ ម្ទេសក៏ជាអាហារមួយប្រភេទដែលធ្វើឱ្យមុខម្ហូបដែលយើងទទួលទានមានឱជារសឈ្ងុយឆ្ងាញ់ដោយសារសជាតិហឹររបស់វា ៕