
មានពេលល្អបំផុតចំនួន 2 ក្នុងការញ៉ាំដំឡូងជ្វា ដែលអ្នកត្រូវចងចាំ៖
-ពេលព្រឹក៖ ជំនួសឱ្យការទទួលទានអាហារពេលព្រឹកជាមួយបាយ គុយទាវ… អ្នកអាចជំនួសវាដោយដំឡូងជ្វា ដើម្បីបំពេញថាមពលសម្រាប់ថ្ងៃថ្មី ជំនួយស្បែកស្អាត និងការពារជំងឺមហារីក ជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។…
អ្នកអាចប្រើដំឡូងជ្វាសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកជារៀងរាល់ថ្ងៃដោយមិនខ្លាចឈឺ។ ជាពិសេស មើមនេះ មានផ្ទុកម្សៅតិចតួច ដូច្នេះហើយ វាអាចធ្វើឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ មិនធាត់ ជំនួយការសម្រកទម្ងន់បានល្អណាស់។
-ពេលថ្ងៃត្រង់៖ យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ការទទួលទានដំឡូងជ្វានៅពេលថ្ងៃត្រង់ គឺជាពេលវេលាដ៏ល្អបំផុតនៃថ្ងៃ។ មូលហេតុគឺដោយសារក្រោយញ៉ាំរួច កាល់ស្យូមក្នុងដំឡូងជ្វាត្រូវចំណាយពេល ៤-៥ ម៉ោងទើបស្រូបចូលក្នុងខ្លួន។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ម៉ោង ២-៥ ម៉ោង មានពន្លឺថ្ងៃដែលប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំងដល់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម ដូច្នេះការទទួលទានដំឡូងជ្វានៅម៉ោង ១០-១២ ថ្ងៃត្រង់ គឺសមរម្យបំផុត។
អត្ថប្រយោជន៍ ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានដំឡូងជ្វាជាប្រចាំជារៀងរាល់ថ្ងៃ
ប្រឆាំងមហារីក៖ ប្រភេទផ្សេងគ្នានៃដំឡូងជ្វាផ្តល់នូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងៗគ្នាដូចជា anthocyanins ដែលជួយការពារប្រឆាំងនឹងប្រភេទមួយចំនួននៃជំងឺមហារីក។ យោងតាមគេហទំព័រ Medical Daily សារធាតុ Anthocyanins ដែលមានច្រើននៅក្នុងដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយ មានឥទ្ធិពលក្នុងការពន្យឺតការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីកមួយចំនួន រួមទាំងមហារីកពោះវៀនធំ និងមហារីកសុដន់ផងដែរ។
ជួយអោយអាយុវែង៖ យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ប្រជាជនរស់នៅក្នុងទីក្រុង Okinawa របស់ប្រទេសជប៉ុន ដែលល្បីល្បាញថា មានអាយុកាលវែងជាងគេលើពិភពលោក គឺដោយសារតែទម្លាប់នៃការទទួលទានដំឡូងជ្វាជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ក្រៅពីផ្ទុកនូវអរម៉ូនប្រឆាំងភាពចាស់ DHEA ដំឡូងជ្វាក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជាតិសរសៃ ប៉ូតាស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស និងវីតាមីន C ផងដែរ។
ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ ដំឡូងជ្វាមានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាបជាងដំឡូងបារាំង។ លើសពីនេះ វាក៏ផ្ទុកទៅដោយជាតិសរសៃច្រើន ដែលជួយដល់ការរំលាយអាហារ និងផ្តល់អារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។ ដូច្នេះមើមនេះគឺសមរម្យទាំងស្រុងនៅពេលលេចឡើងក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមនិងអ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់។
ការការពារភ្នែក៖ យោងតាមគេហទំព័រ Healthline ដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយសារធាតុ Beta-carotene, anthocyanins និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ Beta-carotene នៅពេលដែលចូលទៅក្នុងខ្លួនមនុស្សត្រូវបានបំប្លែងទៅជាវីតាមីន A ដែលជួយបង្កើតអ្នកទទួលពន្លឺនៅក្នុងភ្នែក។
កង្វះវីតាមីន A ធ្ងន់ធ្ងរអាចនាំឱ្យមានជំងឺពិការភ្នែកមួយប្រភេទ ដែលគេស្គាល់ថាជា xerophthalmia ។ ពីទីនោះ ការឧស្សាហ៍ញ៉ាំដំឡូងជ្វាច្រើន អាចជួយអ្នកការពារកោសិកាភ្នែករបស់អ្នកពីការខូចខាត។
សម្រកទម្ងន់៖ ដូចបានរៀបរាប់ខាងលើ ដំឡូងជ្វាមានកាឡូរីតិចជាងដំឡូងបារាំង… លើសពីនេះស្ករធម្មជាតិក្នុងដំឡូងជ្វាអាចជ្រាបចូលទៅក្នុងចរន្តឈាមបន្តិចម្តងៗ បង្កើតជាប្រភពថាមពលសម្រាប់រាងកាយ។ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ជំនួសឱ្យការទទួលទានបាយជារៀងរាល់ថ្ងៃ ការជំនួសវាដោយដំឡូងផ្អែម 1-2 មើម អាចកាត់បន្ថយ 20-25% នៃកាឡូរីក្នុងរាងកាយ។
បុគ្គលដែលមិនគួរបរិភោគដំឡូងជ្វា
អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម
នៅពេលដែលតម្រងនោមខ្សោយ មុខងារដកប៉ូតាស្យូមលើសត្រូវចុះខ្សោយ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ដំឡូងជ្វាផ្ទុកនូវសារធាតុប៉ូតាស្យូម ជាតិសរសៃ វីតាមីន A ច្រើន … ការទទួលទានដំឡូងជ្វាច្រើនពេក អាចបង្កដោយប្រយោលដល់អ្នកជំងឺដែលមានជំងឺតម្រងនោម ផលប៉ះពាល់គ្រោះថ្នាក់ដូចជា ចង្វាក់បេះដូងលោតខុសប្រក្រតី។
ការរំលាយអាហារមិនល្អ
ប្រសិនបើអ្នកមានប្រព័ន្ធរំលាយអាហារមិនល្អ ដែលបង្ហាញឱ្យឃើញថា ហើមពោះញឹកញាប់ អ្នកមិនគួរញ៉ាំដំឡូងជ្វាទេ ព្រោះនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំវានឹងបង្កើនការបញ្ចេញទឹកក្រពះ ធ្វើឱ្យក្រហាយទ្រូង ចុងដង្ហើម និងឈឺពោះ។
អ្នកដែលមានជំងឺក្រពះ
អ្នកដែលមានជំងឺទាក់ទងនឹងក្រពះ ដំបៅក្រពះ អ្នកជំងឺរលាកក្រពះរ៉ាំរ៉ៃ មិនគួរញ៉ាំដំឡូងជ្វាទេ បើទោះជាពួកគេឃ្លានក៏ដោយ ព្រោះវាអាចធ្វើឲ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ៕