វីតាមីន C ឬ អាស៊ីត ascorbic គឺជាសារធាតុបំប៉នដ៏សំខាន់ សម្រាប់រាងកាយរបស់មនុស្ស។ ដូច្នេះហើយ ផ្លែឈើដែលសម្បូរជាតិវីតាមីន C គួរតែមាននៅក្នុងអាហារជាប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ វាជួយពង្រឹងដល់ ប្រព័ន្ធភាពសាំ នៃរាងកាយមនុស្ស ក្រៅពីការជំនួយ ដល់ការបឺតស្រូបរបស់ជាតិដែក។ ជំនួសអោយការ ពឹងផ្អែកទៅលើតែថ្នាំគ្រាប់វីតាមីន C អ្នកអាចបន្ថែមនូវផ្លែឈើខាងក្រោមនេះ ទៅក្នុងរបបអាហារប្រថាំថ្ងៃ របស់អ្នក ដើម្បីអោយប្រាកដថា អ្នកនឹងទទួលបាននូវ កម្រិតដូស្តត្រឹមត្រូវនៃវីតាមីន Cនេះ ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាប្រភពនៃផ្លែឈ់ដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ៖
១. ផ្លែក្រូច
ផ្លែក្រូច គឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃសារជាតិវីតាមីន C ។ជាការពិត ប្រភេទផ្លែឈើដែលមានរសជាតិជូរផ្សេងៗ ទៀត ដូចជាផ្លែក្រូចខ្វិច ក៏អាចមានផ្ទុកវីតាមីន C នេះក្នុងកម្រិតផ្សេងគ្នាផងដែរ។ ដូច្នេះ មិនថាអ្នក ចូលចិត្តផ្លែឈើជូរៗ ឬ ទឹកក្រូចច្របាច់ធម្មតា គឺវាសុទ្ធតែអាចជួយបង្កើនសារជាតិវីតាមីន C នៅក្នុងខ្លួន អ្នកបានដូចគ្នា ។
២. ផ្លែល្ហុង
អ្នកអាចញាំវាស្រស់ៗ ឬ អ្នកអាចយកវាទៅចម្អិន។ រាល់ពេលដែលអ្នក បានទទួលទានផ្លែល្ហុងមួយជំនិត នោះអ្នកនឹងទទួលបាននូវ បរិមាណនៃវីតាមីន Cមួយដ៏សមស្រប។ ក្រៅពីសារជាតិនេះ ផ្លែល្ហុង ក៏នៅមាន ផ្ទុកនូវបរិមាណដ៏ល្អផ្សេងទៀត នៃវីតាមីន A និង វីតាមីន B9 ឬ ហៅម្យ៉ាងទៀតថា folate ដែលអាចធ្វើអោយវាកាន់តែមាននូវសារជាតិបំប៉នបន្ថែម លើសពីនេះទៀត។
៣.ផ្លែស្ត្របឺរី
ផ្លែស្ត្របឺរី គឺមិនត្រឹមតែមានផ្ទុកនូវ សារជាតិអង់ទីអុកស៊ីដង់នោះទេ ពួកវាក៏មានផ្ទុកផងដែរនូវ បរិមាណសារជាតិវីតាមីន Cក្នុងកម្រិតមួយដ៏ល្អ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ វាក៏មានរសជាតិគួរជាទីពេញចិត្តផងដែរ។ ដូច្នេះ អ្នកមិនត្រូវមើលរំលងពួកវានោះទេ អ្នកគួរយកវាមកទទួលទានអោយបានជាប្រចាំ។
៤. ផ្លែគីវី
ផ្លែឈើប្រភេទនេះ គឺមានក៏មានរសជាតិជូរ និង រសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ផងដែរ ។ ក្រៅពីវាមានផ្ទុកនូវ សារជាតិវីតាមីន C វាក៏ផ្តល់អោយអ្នក នូវអត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងទៀត ដល់សុខភាពផងដែរ។
៥. ម្ទេស
ម្ទេសស្រស់ៗ មានផ្ទុកនូវកម្រិតវីតាមីន C ក្នុងកម្រិតមួយដ៏ខ្ពស់ និង ច្រើនជាងប្រភេទអាហារផ្សេងៗទៀត ។ មិនថាប្រភេទម្ទេសប្លោកពណ៌ក្រហម ឬ បៃតង វាជាវិធីប្រសើរមួយក្នុងការបង្កើនរសជាតិហិល ទៅក្នុងអាហាររបស់អ្នក ហើយវាក៏អាចត្រូវបានចម្អិនក្នុងវិធីជាច្រើនយ៉ាងផងដែរ។
៦. ផ្លែត្របែក
ផ្លែត្របែកក៏ជាប្រភពដ៏ល្អ នៃពពួកវីតាមីន C នេះផងដែរ ។ អ្នកអាចញាំវាពេលនៅខ្ចី ឬ ទុំ មិនថាអ្នកចូលចិត្តបរិភោគពេលណានោះទេ អ្នកគួរញាំវាអោយបានជាប្រចាំ ប្រសិនបើអ្នកពិតជាចង់ បង្កើននូវ បរិមាណនៃ សារជាតិវីតាមីន C ក្នុងខ្លួនអ្នកមែននោះ ។
៧. សណ្តែកបណ្តុះ
សណ្តែកបណ្តុះមិនត្រឹមតែមានផ្ទុកនូវ វីតាមីន Cនេះទេ វាថែមទាំងមាននូវ សារជាតិបំប៉នសំខាន់ៗផ្សេងទៀត ដែលហេតុដូចនេះហើយ វាគួរតែត្រូវបានរួមបញ្ចូលទៅក្នុង អាហាររបស់អ្នក។
៨. ម្ទេសប្លោក
ក្នុងចំណោមប្រភេទផ្លែម្ទេសប្លោកទាំងអស់ គឺសុទ្ធតែមានផ្ទុកនូវវីតាមីន Cនេះ ប៉ន្តែក្នុងនោះ ម្ទេសប្លោកពណ៌លឿង គឺមានផ្ទុកវាក្នុង បរិមាណដ៏ច្រើនជាងគេ។
៩. ផ្លែត្រសក់ស្រូវ
ផ្លែត្រសក់ស្រូវគឺជា ប្រភពដ៏ល្អ នៃពពួកវីតាមីន C។ ហើយចំណុចដ៏ល្អនោះគឺ វាមានជាច្រើនប្រភេទ និង អាចត្រូវបានគេយកមកញាំបាន ក្នុងទម្រង់ផ្សេងៗគ្នា៕