ក្នុងកម្រិតមធ្យមការរួមបញ្ចូលខ្លាញ់សុខភាពល្អក្នុងរបបអាហារ គឺអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពរាងកាយដែលជួយឱ្យឆ្អែតបានយូរ ចៀសផុតហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងបង្កើនការស្រូបយកវីតាមីនចាំបាច់ដោយផ្អែកលើប្រភេទនៃជាតិខ្លាញ់ដែលបានប្រើ។ ថាតើអាហារសម្បូរខ្លាញ់អ្វីខ្លះល្អចំពោះសុខភាព?

១. ប្រេង​អូ​លីវ

មិន​ត្រឹមតែ​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​សុខភាព​ល្អ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែល​ជួយ​កម្ចាត់​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​កាច​សាហាវ​ជា​ច្រើន​ផង​ដែរ​។

២. សូកូឡា​ខ្មៅ

ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម​សូកូឡា​ខ្មៅ​ដែល​ផ្សំ​ឡើង​ពី​កា​កាវ​ប្រមាណ ៧០​ភាគរយ គឺ​ល្អ​ណាស់​សម្រាប់​ផ្ដល់​ជាតិ​ខ្លាញ់​ល្អ​ដល់​រាង​កាយ​។ អាហារ​នេះ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជា​ពិសេស flavonoid ព្រមទាំង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​រួម​មាន​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​, កាល់ស្យូម និង​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម​ជាដើម​។

៣. ទឹកដោះគោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ (​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប Low fat ឬ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ពេញ​Full Fat)

ក្រៅពី​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​ឆ្អឹង​រឹង​មាំ​ហើយ​នោះ ទឹកដោះគោ​ក៏​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ល្អ​ផង​ដែរ​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ទឹកដោះគោ ឬ​ផលិតផល​អាហារ​ផ្សំ​ឡើង​ពី​ទឹកដោះគោ​ផ្សេង​ៗ​មិន​សាក​សម​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ចាញ់​ឡាក់​តូ​ស​ឡើយ​។

៤. ស៊ុត

ស៊ុត គឺជា​ប្រភេទ​នៃ​អាហារ​ដែល​ផ្ដល់​សុវត្ថិភាព​និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ចាំបាច់​ជា​ច្រើន រួម​បញ្ចូល​ទាំង​ខ្លាញ់​សុខភាព​ល្អ​ដល់​រាង​កាយ ហើយ​ក៏​អាច​ជួយ​អោយ​ស្រក​ទម្ងន់​ផង​ដែរ ប្រសិនបើ​អ្នក​ទទួលទាន​វា​ក្នុង​បរិមាណ​ត្រឹមត្រូវ​។ ការ​ទទួលទាន​ស៊ុត​ត្រឹម​ពី ២ ទៅ ៣ គ្រាប់ ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃជា​ប្រចាំ​អាច​បង្កើន​សុខភាព​និង​ផ្ដល់​ឱ្យ​អ្នក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ស្មាន​មិន​ដល់​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ប្រសិនបើ​អ្នក​កំពុង​មាន​បញ្ហា​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ឡើង​ខ្ពស់ ចូរ​ធ្វើការ​ពិគ្រោះ​យោបល់​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​សិន​ថា​តើ​គួរ​ទទួល​ស៊ុត​ប៉ុន្មាន​គ្រាប់​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ទើប​ប្រសើរ?

៥. គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ

មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​ស​សៃ ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​ប្រូតេអ៊ីន​។ វា​ក៏​មាន​ផ្ទុក​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម​និង​វីតាមីន E ផង​ដែរ​។ ការ​ទទួលទាន​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​មិន​លើស​ពី​មួយ​ក្ដាប់ដៃ​ពេញ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ជំងឺ​ធាត់​ជ្រុល និង​សូ​ម្បី​តែ​ជំងឺ​បេះដូង​។

៦. គ្រាប់ពូជ

គ្រាប់ពូជ គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​រាង​កាយ រួម​បញ្ចូល​ទាំង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​ល្អ monounsaturated ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​នៃ​ជាតិ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ទប់ស្កាត់​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដាច់​ស​សៃ​ឈាម​ខួរក្បាល ជំងឺ​ស្ទះ​ស​សៃ​ឈាម
បេះដូង គាំងបេះដូង​គួរ​ឱ្យ​កត់សម្គាល់​។ ក្រៅពី​ខ្លាញ់​សុខភាព​ល្អ​ហើយ​នោះ​គ្រាប់ពូជ​ក៏​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​ស​សៃ វីតាមីន E វីតាមីន B ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម កាល់ស្យូម ជាតិ​ដែក ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម ផូស្វ័រ និង​ស័ង្កសី​ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​រាង​កាយ​រឹង​មាំ​ផង​ដែរ​។

៧. យ៉ា​អួរ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់

ក្រៅពី​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ល្អ​និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេង​ៗ​ដូចដែល​ផលិតផល​អាហារ​ផ្សំ​ឡើង​ពី​ទឹកដោះគោ​ដទៃ​ទៀត​មាន​ផ្ទុក​ហើយ​នោះ យ៉ា​អួរ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​ប្រូ​បាយ​អូ​ទិ​ក​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​សុខភាព​រាង​កាយ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង​ផង​ដែរ​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​អ្នក​ចាំបាច់​គួរ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​យ៉ា​អួរ​ដែល​គ្មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​។

៨. ផ្លែ​បឺ​រ

ផ្លែ​បឺ​រ​ទំហំ​មធ្យម​មួយ​មាន​ផ្ទុក​ខ្លាញ់​ល្អ monounsaturated ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង​ដល់​ទៅ ២៣ ក្រាម​។

៩. ត្រី​សម្បូរ​ខ្លាញ់

ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្កា ៣ ក៏​ដូច​ជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ចាំបាច់​ផ្សេង​ទៀត​ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​បញ្ហា​សុខភាព​ជា​ច្រើន​រួម​បញ្ចូល​ទាំង​ជំងឺ​ធ្លាក់​ទឹកចិត្ត (depression) ខ្សោយ​ការ​ចង​ចាំ និង​បញ្ហា​បេះដូង​៕

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង