ជិតមួយរយឆ្នាំមកហើយ គ្រូពេទ្យជឿថា ស្ត្រេស ការញ៉ាំអាហារហឹរ និងការផឹកស្រា អាចបណ្តាលអោយមានជំងឺដំបៅក្រពះ។ ឥលូវ យើងបានដឹងថា ជំងឺដំបៅក្រពះ ភាគច្រើនបំផុត ត្រូវបានបង្កឡើងដោយការឆ្លងមេរោគបាក់តេរីម្យ៉ាង ដែលរស់នៅក្នុងក្រពះ និងពោះវៀនតូច ដោយការប្រើថ្នាំ ឬការជក់បារី។

នៅក្នុងឆ្នាំ១៩៨២ វេជ្ជបណ្ឌិតពីររូប បារី ម៉ាស៊ល (Barry Marshall) និងរូប៊ីន វ៉ារ៉េន (Robin Warren) បានរកឃើញប្រភេទនៃបាក់តេរីមួយចំនួន ដែលអាចរស់នៅ និងលូតលាស់នៅក្នុងក្រពះ។ គ្រូពេទ្យទាំងពីរនេះ បានឈ្នះពានរង្វាន់ណូប៊ែល សម្រាប់ការរកឃើញនេះ។ បាក់តេរីដែលត្រូវបានគេរកឃើញនោះឈ្មោះ Helicobacter pylori (H. pylori)។
សព្វថ្ងៃ គ្រូពេទ្យដឹងថា ជំងឺដំបៅក្រពះ ភាគច្រើនបំផុត ត្រូវបានបង្កឡើងដោយការឆ្លងមេរោគ H. pylori។
អ្នកឯកទេសជឿថា ៩០ ភាគរយនៃអ្នកដែលមានជំងឺដំបៅក្រពះ ត្រូវបានឆ្លងមេរោគ H. pylori នេះ។ ប៉ុន្តែ អ្វីដែលចម្លែកនោះកឺ អ្នកដែលត្រូវបានឆ្លងមេរោគ H. pylori នេះ ភាគច្រើនមិនវិវត្ត ទៅជាជំងឺដំបៅក្រពះនោះទេ។ គ្រូពេទ្យមិនប្រាកដ ពីមូលហេតុច្បាស់លាស់នោះទេ ប៉ុន្តែ គេបានគិតថា វាអាចអាស្រ័យទៅលើបញ្ហារបស់បុគ្គលម្នាក់ៗ ឧទាហរណ៍ អ្នកដែលបានវិវត្តទៅជាដំបៅនោះ អាចមានបញ្ហាចំពោះស្រទាប់នៃក្រពះនោះ។
វាក៏ត្រូវបានគេគិតថា មនុស្សមួយចំនួន អាចមានអាស៊ីតក្រពះពីធម្មជាតិ ច្រើនជាងអ្នកដទៃ។ ជំងឺដំបៅក្រពះ អាចមានអ្វីផ្សេងគួបផ្សំជាមួយនឹងការឆ្លងមេរោគ H. pylori និងកម្រិតនៃអាស៊ីតក្រពះ៕