Join with Health.com.kh on Telegram

​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​ធំ​មួយ​បានបង្ហាញ​ថា ការ​ផឹក​កាហ្វេ​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ពី​ប្រភេទ​មួយចំនួន​នៃ​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​បាន​មើល​ទៅលើ​មនុស្ស​ជនជាតិ​ចិត​ជាង​៦៣.០០០​នាក់ ដែល​មាន​អាយុ​ពី​៤៥​ឆ្នាំ ទៅ​៧៤​ឆ្នាំ រសនៅ​ក្នុង​ប្រទេស​សិង្ហ​បុរី​។ ពួកគេ​បាន​ផ្តល់​ព័ត៌មាន​អំពី​ការ​ញ៉ាំ​ចំណីអាហារ​, ទម្លាប់​នៃ​របៀប​រស់នៅ និង​ប្រវត្តិ​ជំងឺ និង​ត្រូវ​បាន​តាមដាន​ជា​មធ្យម​១៥​ឆ្នាំ​។ អំឡុងពេល​នោះ​, ១១៤​នាក់​បាន​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​។​

​ការ​ផឹក​កាហ្វេ​លើសពី​២​ពែង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ត្រូវ​បាន​ផ្សារ​ភ្ជាប់​ជា​មួ​ួ​នឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ពី​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​ដែល​ត្រូវបាន​បង្កដោយ​ការ​រលាក​ថ្លើម​ដែល​មិន​បង្ក​ពី​មេរោគ​នោះ​ដល់​ទៅ​៦៦%​។ នេះ​ដោយយោង​តាម​ការស្រាវជ្រាវ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅក្នុង​កាសែត Hepatology​។​

​ខណៈពេល​ដែល​វីរុស​ជាទូទៅ​ទទួលខុសត្រូវ​ក្នុង​ករណី​នៃ​ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម​ភាគច្រើន​, វា​ក៏​អាចវិ​វត្ត​មាន​ដោយសារ​បញ្ហា​នៃ​ការ​ផឹកស្រា និង​ការ​ញៀន​ថ្នាំ​ផងដែរ ឬ​នៅ​ពេល​ដែល​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​វាយប្រហារ​លើ​កោសិកា​ថ្លើម​ខុស​។​

​នៅ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​, ការ​ផឹក​កាហ្វេ​មិន​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ពី​ជំងឺ​មហារីក​ដែល​បង្កឡើ​ដោយ​មេរោគ​រលាកថ្លើម​ប្រភេទ B នោះទេ​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​បាន​លើកឡើង​ថា ការផឹក​តែ​, ទឹក​ផ្លែឈើ ឬ​ភេសជ្ជៈ​នានា​មិន​មាន​ឥទ្ធិពល​ទៅលើ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​នោះទេ ខណៈពេល​ដែល​ការ​ផឹកស្រា​ច្រើន​បង្កើន​ហានិភ័យ​។​

​វេជ្ជបណ្ឌិត វ៉ូ​ន ផូយ​កូ (Woon-Puay Koh) បាន​និយាយថា ការស្រាវជ្រាវ​គឺជា​ការស្រាវជ្រាវ​ដំបូង​ដើម្បី​បង្ហាញ​ពី​ឥទ្ធិពល​ផ្សេង​គ្នា​ដែល​កាហ្វេ​មាន​លើ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ពី​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​ដែល​មិន​បង្ក​ពី​មេរោគ និង​មេរោគ​។​

Koh បាន​និយាយថា ការស្រាវជ្រាវ​របស់​យើង​បានបង្ហាញ​ថា ខណៈពេល​ដែល​អត្ថប្រយោជន៍​នៃ​កាហ្វេ​អាច​មិន​មាន​លេច​ច្បាស់​ក្នុង​ចំនោម​ប្រជាជន​នូវ​អាស៊ី​ត​ដែល​ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម B កើត​មាន​ថ្មី​, វា​ត្រូវ​បាន​គេ​រំពឹងថា​មាន​ការប្រែប្រួល ខណៈពេល​ដែល​អត្រា​នៃ​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​ដែល​ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម​ដែល​មិន​បង្ក​ដោយ​មេរោគ​ត្រូវបាន​គេ​រំពឹងទុក​ថា​មាន​ការកើនឡើង​ក្នុង​តំបន់​នោះ​៕