ដំបៅ​ក្រពះ​(Peptic ulcer)​គឺជា​ដំបៅ​ដែល​វិ​វត្ត​នៅ​លើ​ស្រទាប់​នៃ​បំពង់​អារ​ហារ ក្រពះ និង​ផ្នែក​ដើម​នៃ​ពោះវៀន​តួច​។ រោគ​សញ្ញា​សំខាន់​នៃ​ដំបៅ​ក្រពះ​គឺ​ការ​ឈឺពោះ​។

តើ​ការ​បរិភោគ​អារ​ហារ​ហើ ឬ​ស្តេ​ស​(stress)​អាច​បង្ករ​អោយ​មាន​ដំបៅ​ក្រពះ? បច្ចុប្បន្ន​វេជ្ជបណ្ឌិត មាន​រក​ឃើញ​ថា​ការ​បង្ករ​រោគ​ពី​បាក់តេរី ឬ​ឱសថ​មួយ​ចំនួន​គឺជា​មូលហេតុ​បង្ករ​អោយ​មាន​ដំបៅ ក្រពះ​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​។

អ្នក​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ដំបៅ​ក្រពះ​ដោយ​៖

  • ការពារ​ខ្លួន​អ្នក​ពី​ការ​បង្ករ​រោគ​៖ មិន​មាន​ភាព​ប្រាកដ​ថា​ហេ​លី​កូ​បាក់​ទ័​រ ពី​ឡ​រី (H.pylori) រាលដាល​យ៉ាង​ដួច​ម្តេច​ទេ​តែ​មាន​ភស្តុ​តាង​មួយ​ចំនួន​បានអោយ​ដឹង​ថា​វា​ឆ្លង​ពី​មនុស្ស​ម្នាក់ ទៅ​មនុស្ស​ម្នាក់​តាម​ចំនី​អារ​ហារ ឬ​ទឹក​។ អ្នក​អាច​ការពារ​ខ្លួន​អ្នក​ពី​ការ​បង្ករ​រោគ​ដោយ​លាង សំអាត​ដៃ​របស់​អ្នកជា​ប្រចាំ​ជាមួយនឹង​សាប៊ូ និង​ទឹក​ហើយ​បរិភោគ​អារ​ហារ​ដែល​ឆ្អិន​ល្អ​។
  • ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​តាម​វេជ្ជបញ្ជា​៖ ប្រសិនបើ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​បំបាត់ ការ​ឈឺចាប់​ជា​ប្រចាំ វា​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ដំបៅ​ក្រពះ​បាន​។​ដើម្បី​បន្ថយ​បញ្ហា​ក្រពះ​អ្នក​ត្រូវ​លេបថ្នាំ​បន្ទាប់​ពី​បរិភោគ​អារ​ហារ​រួច​។ ធ្វើ​តាម​វេជ្ជបណ្ឌិត ដើម្បី​ប្រើ​ក្នុង​បរិមាណ​ទាប​ដែល​នៅ​តែ​អាច​បន្ថយ​ការ​ចុកចាប់​របស់ អ្នក​បាន​។ ចៀសវាង​ការ​ញ៉ាំ​ស្រា ពេល​លេបថ្នាំ​ដែល​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ធ្វើ​ឈឺក្រពះ​ថែម ទៀត​៕
ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង