Join with Health.com.kh on Telegram

​អ្នក​ដែល​ចង់អោយ​ខ្លួន​ឯង​មាន​សុខភាព​ល្អ និង​ញ៉ាំ​អាហារ​សម្រក​ទម្ងន់​នោះ​តែងតែ​យល់ច្រឡំ​ក្នុង​ចិត្ត​ចំពោះ​ការជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​ត្រឹមត្រូវ​។ ការយល់ច្រឡំ​មួយ​នោះ​គឺថា​គួរ​ជ្រើសរើស​យក​ស៊ុត​ស្ងោរ ឬ​ស៊ុត​ចៀន​។ ការបង្កើតបាន​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ត្រឹមត្រូវ​គឺជា​រឿង​សំខាន់​ណាស់​ក្នុង​ការថែរក្សា​របប​អាហារ​ដែល​ត្រឹមត្រូវ​។ ស៊ុត​គឺជា​អាហារ​ដ៏​មាន​ជីវជាតិ​បំផុត​ដើម្បី​ធ្វើអោយ​អ្នក​មាន​សុខភាព​ល្អ និង​ចៀស​ឆ្ងាយ​ពី​ជំងឺ​។ ជីវជាតិ​ដ៏​មានតម្លៃ និង​ការពិត​អំពី​ស៊ុត​និយាយថា មនុស្ស​គ្រប់គ្នា​គួរតែ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ដើម្បី​អោយមាន​សុខភាព​ល្អ​។​

​ស៊ុត​ស្ងោរ​
​មនុស្ស​ភាគច្រើន​គិតថា ស៊ុត​ផ្នែក​លឿង​គួរតែ​កុំ​ញ៉ាំ​វា​អី​ព្រោះ​វា​នឹង​ធ្វើ​អោយ​ឡើងកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ក្នុងឈាម​។ ប៉ុន្តែ​តាម​ពិត​គឺថា ស៊ុត​ផ្នែក​ស​ផ្ទុក​ទៅដោយ​ជី​វិជាតិ​តិច​ជាង​ផ្នែក​លឿង​ទៅវិញ​ទេ​។ យើង​នឹង​បាត់បង់​ជីវជាតិ​ច្រើន​បំផុត​បើសិនជា​មិន​ញ៉ាំ​ផ្នែក​លឿង ព្រោះ​ផ្នែក​ទាំងពីរ​សុទ្ធតែ​មាន​ជីវជាតិ​សំខាន់ៗ​ទាំងអស់​ដូចជា សេ​ឡេ​ញ៉ូម និង​Riboflavin​។ ក្នុង​ស៊ុត​ផ្នែក​សមានជាតិ​សេ​ឡេ​ញ៉ូម ៦,៦​ម៉ៃក្រូ​ក្រាម និង Riboflavin ១,៥​មី​លី​ក្រាម ដែល​វា​ពិត​ជា​តម្លៃ​មួយ​ដែល​ច្រើន​ជាង​តម្រូវការ​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​មនុស្ស​ពេញវ័យ​ទៅទៀត​។

​ស៊ុត​ផ្នែក​លឿង​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ជីវជាតិ​ផ្សេងៗ​ជាច្រើន​ទៀត​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​ខ្លាំង​បំផុត​ចំពោះ​រាងកាយ​ដូចជា Choline, វីតាមីន A, វីតាមីន B9, និង វី​តា​មិន D​។ ស៊ុត​ផ្នែក​ស​មិន​មាន​ជីវជាតិ​អស់ទាំង​នេះ​នោះ​ទេ​។ បើសិន​ជា​អ្នក​ជា​មនុស្ស​ដែល​មានកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុលក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់ ពួក​គេ​គួរតែ​កុំ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ផ្នែក​លឿង​។

​ស៊ុត​ចៀន​
​ក្នុង​ស៊ុត​ចៀន​ក៏​គ្មាន​អ្វី​ខុស​គ្នា​ដែរ​។ មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូល​ចិត្ត​មិន​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ផ្នែក​លឿង​ឡើយ ហើយ​ចូល​ចិត្ត​ចៀន​ស៊ុត​តែ​ផ្នែក​ស​ទេ​។ ជីវជាតិ​ដ៏​មាន​តម្លៃ​របស់​ស៊ុត​ចៀន​អាស្រ័យ​ទៅតាម​កត្តា​ជាច្រើន​ដូចជា ប្រេង​ឆា ឬអ្វី​ដែល​អ្នក​យក​មក​ចៀន​បន្ថែម​, ចំនួន​ស៊ុត និង​ធាតុ​ផ្សំ​ផ្សេងៗ​ទៀត​។

​សរុបសេចក្តី​មក ជីវជាតិ​ដ៏​មានតម្លៃ​ទាំង​ស៊ុត​ស្ងោរ និង​ចៀន​សុទ្ធតែ​បាន​បង្ហាញ​ដូច​ខាងលើ​នេះ​រួច​ហើយ​។ មនុស្ស​ម្នាក់​គួរតែ​ជ្រើសរើស​ទៅតាម​តម្រូវការ​របស់​ពួកគេ​។ បើសិន​ជា​អ្នក​ដឹង​ថា​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ឡើង​ខ្ពស់​ហើយ ចូរ​ចៀសវាង​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ផ្នែក​លឿង និង​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ចៀន​វិញ​។ បើសិន​ជា​អ្នក​ចូលចិត្ត​ស៊ុត​ចៀន មិន​ត្រូវ​យល់​ថា​វា​គ្មាន​គ្រោះថ្នាក់​ទេ ប៉ុន្តែ​យក​ល្អ​គួរតែ​ចៀន​កុំ​ប្រើ​ប្រេង​ច្រើនពេក​។ អាហា​រទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​នេះ​សុទ្ធតែ​ផ្តល់​នូវ​សុខភាព​ទាំងអស់ ប៉ុន្តែ​បើសិនជា​អ្នក​បារម្ភ​អំពី​កាឡូរី និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ខ្លួន យក​ល្អ​គួរតែ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ស្ងោរ​វិញ​ទៅ​៕