​បើសិនជា​មាន​គេ​ប្រាប់​អ្នក​ថា​អោយ​លេប​សត្វល្អិត​ទាំង​រស់​មួយ​ស្លាបព្រា​ពេញ អ្នក​ពិតជា​មិន​អាច​ធ្វើ​វា​កើត​ឡើយ​។ ប៉ុន្តែ​តើ​មាន​អ្វី​កើតឡើង​ទៅ​បើសិនជា​ពួក​គេ​ប្រាប់​អ្នក​ថា រាល់​សត្វល្អិត​មួយ​ស្លាបព្រាៗ​ផ្តល់​នូវ​ការពង្រឹង​ដល់​សុខភាព​យ៉ាង​អស្ចារ្យ​នោះ​?

​ប្រជាជន​អាមេរិក​រាប់លាន​នាក់​សុទ្ធតែ​មាន​បំណង​ចង់​ញ៉ាំ​ពពួក​អតិសុខុមប្រាណ​មាន​ជីវិត​អោយ​បាន​ច្រើន​នៅពេល​ពួក​គេ​បើក​គម្រប​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួរ​មក​ញ៉ាំ​ព្រោះ​អតិសុខុមប្រាណ​នៅក្នុង​នោះ​គឺជា​បាក់តេរី​មានជីវិត​ដែល​មាន​ផល​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​។ ការស្រាវជ្រាវ​បានអោយដឹងថា បាក់តេរី​ល្អៗ​ទាំងនេះ​អាច​ទៅ​ពង្រឹង​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ភាព​សាំ និង​អោយ​របួស​ឆាប់​ជា​។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ក៏​បាន​រកឃើញ​ដែរ​ថា វា​ប្រហែលជា​ជួយ​អោយ​យើង​មាន​អាយុ​វែង ព្រោះ​ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​មាន​រយៈពេល ៥​ឆ្នាំ​ទៅ​លើ​មនុស្ស​ចាស់​ចំនួន ១៦២​នាក់ បាន​រកឃើញថា អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ និង​ផឹក​ទឹកដោះគោ​បួន​ដង ឬ​ច្រើន​ជាង​នេះ​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ ទំនងជា​មិន​ងាយ​ស្លាប់​នោះទេ​ដែល​មាន​អត្រា​រហូតដល់ ៣៨​ភាគរយ​ក្នុង​ពេល​សិក្សា​នេះ​។

​ហើយ​រាល់​បាក់តេរី​ល្អៗ​ទាំងអស់​នោះ​ប្រហែលជា​ជួយ​ធ្វើអោយ​យើង​ស្រួលខ្លួន​ពីមួយថ្ងៃ​ទៅមួយថ្ងៃ​ផងដែរ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត អេ​ឡីន ហៀ​ល​តុ​ន (Dr. Eileen Hilton, MD) អ្នកឯកទេស​ខាង​ជំងឺឆ្លង និង​ជា​ប្រធាន​មជ្ឈមណ្ឌល​ស្រាវជ្រាវ Biomedical របស់​ទីក្រុង​ញ៉ូយ​ក់ និយាយថា បាក់តេរី​ក៏​ប្រហែល​ជា​ជួយ​ការពារ​ជំងឺផ្សិត​កុំអោយ​កើត​ឡើង​ម្តងទៀត​។ ហើយ​ទោះបីជា​អ្នក​ដក់​បាតេ​រី​ចេញពី​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ចេញ​អស់​ក៏ដោយ ក៏​វា​នៅតែ​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​នៃ​ជាតិ​កាលស្យូម​ដែរ មានន័យ​ថា​មាន​ល្អ​ជា​ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​គ្មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទៅទៀត​។
 
​បញ្ឈប់​ការលូតលាស់​បិសាច​ផ្សិត​

​បើសិន​ជា​អ្នក​ធ្លាប់​កើត​ជំងឺ​ផ្សិត អ្នក​ពិតជា​មិន​ចង់​អោយ​វា​កើត​ជា​លើក​ទី​ពីរ​ទៀត​នោះ​ទេ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហៀ​ល​តុ​ន និយាយថា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួកា​ន់តែ​ច្រើន​ប្រហែលជា​ជួយ​បង្ការ​កុំអោយ​ជំងឺផ្សិត​កើតឡើង​ម្តង​ទៀត​បាន (​ព្រោះ​វា​ជា​អាហារ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​)
 
​ជំងឺផ្សិត​កើតឡើង​នៅពេល​មេរោគ​ផ្សិត​ដែល​លូតលាស់​ជាធម្មតា​ក្នុង​ទ្វារមាស​ចាប់ផ្តើម​បង្កើន​កូនចៅ​របស់​វា​ច្រើន​ភ្លាមៗ​តែម្តង ដែល​ជា​ហេតុ​នាំអោយមាន​ការ​រមាស់​, ក្រហាយ និង​រោគសញ្ញា​មិន​ស្រួលខ្លួន​ផ្សេងៗ​ទៀត​។ ការសិក្សា​មួយ​នៅ​ឯ​មជ្ឈមណ្ឌល​វេជ្ជសាស្ត្រ Long Island Jewish បានអោយដឹងថា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ដែល​មាន​បាក់តេរី​បណ្តុះ ជាពិសេស​បាក់តេរី​ប្រភេទ Lactobacillus Acidophilus ប្រហែល​ជា​ជួយ​ធ្វើអោយ​មេរោគ​ផ្សិត​ស្ថិតនៅក្រោម​ការគ្រប់គ្រង​បាន​។

​ការសិក្សា​មួយ​ទៅលើ​ស្ត្រី​ដែល​ឧស្សាហ៍​មាន​ជំងឺផ្សិត យើង​បាន​ស្នើរ​អោយ​ពួកគេ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ ២២៤​ក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​រយៈពេល ៦​ខែ​។ នៅ​ទីបំផុត អត្រា​នៃ​ជំងឺផ្សិត​ត្រូវបាន​ថយចុះ​យ៉ាង​អស្ចារ្យ​។ តាមពិត ស្ត្រី​មាន​ការពេញចិត្ត​យ៉ាង​ខ្លាំង​នៅពេល​អ្នកស្រាវជ្រាវ​អោយ​ពេល​អ្នកស្រាវជ្រាវ​អោយ​ពួកគេ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួរ តែ​ក៏​បាន​បដិសេធន៍​ចំពោះ​ការ​អោយ​ឈប់​ញ៉ាំ​ទៀត​ដែរ​។
 
​អ្នកស្រាវជ្រាវ Long Island បាន​សនិ្នដ្ឋានថា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​ជួយ​ថែរក្សា​មជ្ឈដ្ឋាន​បាក់តេរី​ធម្មជាតិ​របស់​ទ្វា​មាស​អោយ​នៅ​មាន​លំនឹង​ល្អ មានន័យ​ថា​វា​ធ្វើអោយ​មេរោគ​ផ្សិត​ដែល​ចង់​លូតលាស់​ខ្លាំង​ពិបាក​នឹង​រស់នៅ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហៀ​ល​តុ​ន បន្ថែំទៀតថា វា​គួរតែ​មាន​ការសិក្សា​បន្ថែ​ម​ទៀត ប៉ុន្តែ​នៅពេល​នេះ បុរស​ដែល​កំពុង​ព្យាយាម​បង្ការ​ជំងឺផ្សិត​ប្រហែលជា​ចង់​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ ១​ពែង​ដែរ​ហើយ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​។
 
​ទោះបីជា​យ៉ាងណា​ក៏ដោយ វេជ្ជបណ្ឌិត ហៀ​ល​តុ​ន និយាយថា យក​ល្អ​គួរតែ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួណា​ដែល​មាន​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​បាក់តេរី​បណ្តុះ​។ ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​យក​ទៅ​ដុត​កំទិច​ដោយ​កម្តៅ (Heat-treated) មិន​មាន​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​បាក់តេរី​ទេ ហើយ​ប្រហែលជា​មិន​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​អ្វី​ទៀត​ផង​។ ដូច្នេះ​ពេល​ទិញ​ចូរ​ចៀសវាង​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួណា ដែល​មាន​សរសេរ​ថា Heat-treated នេះ​។
 
​ជួយ​បង្កើន​ប្រពន្ធ​ភាព​សាំ​

​បាក់តេរី​ដូចគ្នា​ដែរ​ល​មាន​ក្នុង​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួស​ម្រាប់​បង្ការ​ជំងឺផ្សិត​ក៏​អាច​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាព​សាំ​បានដែរ​។ ឧទាហរណ៍ ក្នុង​ការសិក្សា​មួយ​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​កាលីហ្វ័​រញ៉ា ទីក្រុង Davis បាន​រកឃើញថា អ្នក​ដែល​បាន​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ ២​ពែង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ រយៈពេល ៤​ខែ ប្រហែល​ជា​ចំនួន​សារធាតុ Gamma Interferon ដែល​ជា​ប្រូតេអ៊ីន​ជួយ​កោសិការ​គ្រាប់​ឈាមស​របស់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ប្រយុទ្ធប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺ រហូតដល់ ៤​ដង ដែល​វា​ច្រើន​អ្នក​មិន​បាន​ញ៉ាំ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហ្គោច ហាល​ប៉ឺន (Dr. Georges Halpern, MD, PhD) សាស្ត្រាចារ្យ​ក្នុង​នាយកដ្ឋាន​ជំងឺ​ទូទៅ​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​កាលីហ្វ័​រញ៉ា ព្រមទាំង​ជា​និពន្ធ​នាយក​នៃ​ការសិក្សា​នេះ​បាន និយាយថា “​សារធាតុ Gamma Interferon គឺជា​យន្តកា​រណ៍​រាងកាយ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​ការពារ​ខ្លួន​ពី​ជំងឺ​បង្កឡើង​ដោយ​វី​រ៉ុស​”​។

​មាន​អំណះអំណាង​ជាច្រើន​ដែល​បញ្ជាក់ថា​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​ប្រហែលជា​មាន​មុខងារ​ប្រឆាំង​នឹង​ការបង្ក​រោគ​ដោយ​បាក់តេរី​ដែរ​។ ការសិក្សា​ក្នុង​មន្ទីរពិសោធន៍​មួយ​ដែល​ធ្វើឡើង​ដោយ​អ្នកស្រាវជ្រាវ​នៅ​ឯ​វិទ្យាស្ថាន Netherlands សម្រាប់​ការស្រាវជ្រាវ​លើ​អាហារ​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ បានអោយដឹងថា សត្វ​ដែល​អោយ​ផឹក​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​មាន​អត្រា​កើត​ជំងឺ​បង្កឡើង​ដោយ​បាក់តេរី Salmonella (​មូលហេតុ​ដែល​កើតឡើង​ជា​ញឹកញាប់​បំផុត​នៃ​ការពុល​អាហារ​) តិច​ជាង​សត្វ​ដែល​ផឹក​តែ​ទឹកដោះគោ​។ ចំពោះ​អ្វី​ផ្សេងៗ​ទៀត​គឺ​ថា បាក់តេរី​ដែល​នៅ​មាន​ជីវិត​រស់​មិនសូវ​ជា​មាន​ឥទ្ធិពល​ចំពោះ​សត្វ​ដែល​ផឹក​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ឡើយ​។
 
​យើង​មិន​ទាន់​យល់​ដឹង​ច្បាស់​ថា​ហេតុអ្វី​បាន​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​ជួយ​ការពារ​សត្វ​ទាំងអស់​នោះ​ពី​ជំងឺ​នៅ​ឡើយ​ទេ​។ ក្រៅពី​ការបង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាព​សាំ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​សន្និដ្ឋានថា ចំនួន​ជាតិ​កាលស្យូម​ដ៏​ខ្ពស់​ដែល​មាន​ក្នុង​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួប្រ​ហែល​ជា​បង្កើត​អោយ​មាន​មជ្ឈដ្ឋាន​មិនល្អ​សម្រាប់​ការរស់នៅ​របស់​បាក់តេរី​។
 
​បំបាត់​បញ្ហា​ដំបៅ​

​ចាប់តាំងពី​ដំបៅ​ភាគច្រើន​ត្រូវ​បាន​បង្កឡើង​ដោយ​បាក់តេរី​មក ការព្យាបាល​ជា​ញឹកញាប់​តែងតែ​ជា​ការផ្តល់​នូវ​ថ្នាំ​អង់​ទី​បី​យ៉ូ​ទិច​ក្នុង​កម្រិត​ខ្ពស់​។ ប៉ុន្តែ​មាន​អំណះអំណាង​ល្អ​មួយ​ដែល​ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​មាន​បាក់តេរី​បណ្តុះ​រស់​ច្រើន​អាច​ជួយ​បាក់តេរី​បង្ក​ដំបៅ​ស្ថិតនៅក្នុង​ការគ្រប់គ្រង​បាន​។
 
​នៅ​ពេល​អ្នក​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ បាក់តេរី​ដែលមាន​ប្រយោជន៍​នឹង​ទិញ​ដី​កម្ម​សិទ្ធ​រស់នៅ​ក្នុង​ផ្លូវ​រំលាយ​អាហារ​របស់​យើង​។ នៅ​ទីនោះ វា​ចាប់ផ្តើម​ប្រកួតប្រជែង​ជាមួយ​បាក់តេរី​ខ្លាំងៗ​ដែល​ធ្វើអោយ​បង្ក​ជា​ដំបៅ​។ ហេតុដូច្នេះ​ហើយ​ទើប​វា​ធ្វើអោយ​បាកតេរី​ទាំងនោះ​ពិបាក​នឹង​បង្កើត​ជា​ដំបៅ​ខ្លាំងណាស់​។
 
​ជាមួយគ្នានេះដែរ ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​ស្ករ​ពី​ធម្មជាតិ​ឈ្មោះថា Lactose ដែល​វា​នឹង​បំបែក​ខ្លួន​ទៅជា Lactic Acid ក្នុងពេល​រំលាយ​អាហារ​។ Lactic Acid ជួយ​ស្តារ​ឡើង​មជ្ឈដ្ឋាន​ប្រកប​ដោយ​សុខភាព​ល្អ​ក្នុង​ពោះវៀន​ឡើងវិញ​។
 
​ទោះបីជា​អ្នក​ធ្លាប់​មាន​ជំងឺ​ដំបៅ​ដំបៅ​រួច ហើយ​កំពុងតែ​ប្រើ​ថ្នាំ​ព្យាបាល​ក៏ដោយ ក៏​ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​នឹង​ធ្វើអោយ​ការព្យាបាល​របស់​អ្នក​កាន់តែ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​។ អ្នកឯកទេស​ខាង​មេរោគ Lactobacillus រំពឹងថា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​មាន​និន្នាការ​ដូចជា​ការប្រើ​ថ្នាំ​អង់​ទី​បី​យ៉ូ​ទិច​អញ្ចឹង​ដែរ​។

វេជ្ជបណ្ឌិត អាយ​សាដ័រ រ៉ូ​សិន​ហ្វី​ដ (Dr. Isadore Rosenfeld, MD) សាស្ត្រាចារ្យ​ជាង​ជំងឺ​ទូទៅ នៅ​ឯ​មជ្ឈមណ្ឌល​វេជ្ជសាស្ត្រ New York Hospital-Cornell ក្នុង​ទីក្រុង​ញ៉ូយ​ក និង​ជា​និពន្ធ​នាយក​សៀវភៅ Doctor, What Should I Eat? និយាយថា បើសិន​ជា​អ្នក​មាន​ជំងឺ​ដំបៅ ចូរ​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួពី ១ ទៅ ៤​ពែង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ អ្វី​ដែល​គួរ​ធ្វើ​នោះ​គឺ​គ្រាន់តែ​អោយ​ច្បាស់​ថា​អ្នក​បាន​ទិញ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ដែល​មាន​ស្លាក​សញ្ញា Live and Active Cultures​។
 
​ជំនួយ​ដល់​បេះដូង​

​ការសិក្សា​មួយ​ទៅលើ​ទម្លាប់​នៃ​ការ​ញ៉ាំ និង​សុខភាព​របស់​ស្ត្រី និង​បុរស ដែល​ធ្វើឡើង​ដោយ​អ្នកស្រាវជ្រាវ​នៅឯ មជ្ឈមណ្ឌល​វេជ្ជសាស្ត្រ​សាកលវិទ្យាល័យ Rush ក្នុង​រដ្ឋ Chicago បានអោយដឹងថា កម្រិត​នៃ​សារធាតុ Homocysteine ដែល​ជា​សារធាតុ​ក្នុង​ឈាម​ត្រូវ​បាន​ភ្ជាប់​ទំនាក់ទំនង​នឹង​ជំ​ង​បេះដូង ត្រូវ​បាន​ថយចុះ ៦,៤​ដង​ចំពោះ​អ្នក​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យៅ​អួ​ច្រើនជាង ១៥​ដង​ក្នុង​មួយខែ ហើយ​វា​ច្រើន​ជាង​អ្នក​ដែល​ព្យាយាម​ចៀសវាង​ញ៉ាំ​វា​។
 
​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ដែលមាន​បាក់តេរី​បណ្តុះ​រស់​ក៏​ប្រហែលជា​ជួយ​ធ្វើអោយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​មាន​តុល្យភាព​ឡើងវិញ​។ ការសិក្សា​ដ៏​តូច​មួយ​នៃ​ស្ត្រី​ចំនួន ១៧​នាក់​មកពី​សាកលវិទ្យាល័យ​អូទ្រីស​ក្នុង​ទីក្រុង Vienna បាន​រកឃើញថា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ ១០០០៨​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ រយៈពេល ៤​សប្តាហ៍​ជួយ​ធ្វើអោយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ល្អ (High-density Lipoprotein, HDL) កើនឡើង ព្រមទាំង​បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ (Low-density Lipoprotein, LDL) ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នា​។

​កាល់ស្យូម​គ្មាន​ការឈឺចាប់​

​ទោះបីជា​ចំនួន​ដ៏​ច្រើន​នៃ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​មាន​នៅក្នុង​ទឹកដោះគោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​គឺជា​អាហារ​ប្រកប​ដោយ​សុខភាព​ល្អ​ដែល​អ្នក​អាច​រកបាន​ក៏ដោយ ក៏​មនុស្ស​ជាច្រើន​មិន​អាច​ញ៉ាំ​វា​ច្រើន​បាន​ដែរ​។ តាមពិត វេជ្ជបណ្ឌិត បាន​ប៉ាន់ស្មាន​ថា ប្រជាជន​អាមេរិក​ច្រើនជាង ៣០​លាន​នាក់​មិន​មាន​អង់ស៊ីម Lactase គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​រំលាយ​ជាតិ​ស្ករ Lactose នៅក្នុង​ទឹកដោះគោ​ឡើយ​។
 
​ទោះបីជា​យ៉ាងណា​ក៏ដោយ ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​គឺជា​ផលិតផល​ដែល​ត្រូវ​ផ្លាស់ប្តូរ​ដើម្បី​ងាយស្រួល​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត បា​បា​រ៉ា ឌី​ហ្សូ​ន (Dr. Barbara Dixon, RD) អ្នកឯកទេស​ខាង​អាហារ​រូបត្ថ​ម្ភ​ក្នុង​តំបន់ Baton Rouge ទីក្រុង Louisiana និង​ជា​អ្នកនិពន្ធ​សៀវភៅ Good Health for African Americans និយាយថា ទោះបីជា​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ផ្ទុក​ទៅដោយ​ជាតិ Lactose ក៏ដោយ ក៏​បាក់តេរី​មាន​ជីវិត​នៅក្នុង​នោះ​ជួយ​អោយ​រាងកាយ​បំបែក​ជាតិ Lactose បាន ដូច្នេះ​វា​មិនសូវ​ជា​ធ្វើអោយ​យើង​មិន​ស្រួលខ្លួន​ដែរ​។ ហើយ​នៅពេល​យើង​និយាយ​ចំពោះ​កាល់ស្យូម​វិញ ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត ព្រោះ​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ទទេ ១​ពែ​ង ផ្តល់​កាលស្យូម​បាន ៤១៤​មី​លី​ក្រាម ឬ​ច្រើន​ចាង ៤០​ភាគរយ​នៃ​ចំនួន​ទទួលទាន​រាល់ថ្ងៃ​។
 
​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន​ពិសេស​មួយ​ប្រភេទ​ឈ្មោះថា Lactoferrin សម្រាប់​ជួយ​អោយ​រាងកាយ​សាងសង់ និង​រក្សា​ឆ្អឹង​អោយ​នៅ​ល្អ​។ ការសិក្សា​បាន​អោយដឹងថា វា​ជួយ​អោយ​កោសិការ​ក្នុង​ឆ្អឹង​លូតលាស់ ឬ​ហៅ​ថា Osteoblast និង អោយ​វា​នៅ​មាន​ជីវិត​ពី ៥០ ទៅ​៧០​ភាគរយ​៕

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង