Join with Health.com.kh on Telegram

តើ​មានការ​ឈឺក្បាល​ប៉ុន្មាន​ប្រភេទ​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ចំនីអាហារ​ ។​ អ្នកឯកទេស​មួយ​ចំនួន​និយាយ​ថា​ មាន​តិចតួច​ប៉ុណ្ណោះ​ប្រហែលជា​ ៥​ ទៅ​២០​ភាគរយ​ទេ​ ។​ ចំនែក​អ្នក​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដូច​ជា​វេជ្ជបណ្ឌិត​ James​ Breneman​ អតីត​នាយក​នៃ​គណៈកម្មាធិការ​ចំនីអាហា​រអា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​ របស់​ American​ College​ of​ Allergy​ និយាយ​ថា​ “​ខ្ញុំ​ជឿជាក់​ថា​ ចំនួន​បី​ភាគ​បួន​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​គឺ​មានការ​ទាក់ទង​នឹង​ចំនីអាហារ​ ។​

”​ ដូច្នេះ​ចំនីអាហារ​ដែល​យើង​បរិភោគ​សព្វថ្ងៃ​ច្រើន​តែ​បង្ក​អោយ​មានការ​ឈឺក្បាល​ ហើយ​អ្នកឯកទេស​មួយ​ចំនួន​ជឿជាក់​ថា​ ភាគច្រើន​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​គឺ​បណ្តាល​មក​ពី​អាហារ​យើង​បរិភោគ​ ។​ ឧទាហរណ៍​ ស្ត្រី​ម្នាក់​ បាន​រក​ឃើញ​មូលហេតុ​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​របស់​គាត់​គឺ​ Cinnamon​ (​គ្រឿងទេស​ដាក់​សំរាប់​បន្ថែម​រស់ជាតិ​នំ​ខេ​គ​)​ ។​ វេជ្ជបណ្ឌិត​ Joel​ Saper​ សាស្ត្រាចារ្យ​ខាង​ឱសថ​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​ Michigan​ State​និយាយ​ថា​ នៅ​ក្នុង​តារាង​មូលហេតុ​ដែល​ច្រើន​តែ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​គឺជា​ទឹកដោះគោ​ ហើយ​យន្តការ​ដែល​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​បែប​នេះ​គឺ​មិន​ទាន់​ដឹង​នៅឡើយ​ទេ​ ។​ វេជ្ជបណ្ឌិត​ Buchholz​ គិត​ថា​ មូលហេតុ​លេខ​មួយ​ដែល​ធ្វើ​អោយ​មនុស្ស​ភាគច្រើន​កើត​មាន​អាកា​រៈ​ឈឺក្បាល​ដ៏​មាន​គ្រោះថ្នាក់​គឺ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ ។​

ការ​កាត់​បន្ថយ​ ឬ​ចៀសវាង​នូវ​អាហារ​ណា​ដែល​ធ្វើ​អោយ​អ្នក​ឈឺក្បាល​ប្រហែលជា​អាច​បញ្ឈប់​នូវ​ការ​ឈឺក្បាល​បាន​ ។​
ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​អាហារ​ដែល​ចាត់​ទុក​ថា​មាន​ផល​មិនល្អ​ ហើយ​បង្ក​អោយ​មានការ​ឈឺក្បាល​កើត​មាន​ឡើង​ ។​  ការ​ស្រាវជ្រាវ​ភាគច្រើន​ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​ជា​ពិសេស​លើ​មនុស្ស​ដែល​មានការ​ឈឺក្បាល​ដោយសារ​សរសៃឈាម​ ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ប្រកាំង​ ប៉ុន្តែ​អ្នកឯកទេស​ផ្សេងៗ​ទៀត​និយាយ​ថា​អាហារ​ក៏​ជាដើម​ហេតុ​ធ្វើ​អោយ​កើត​មាននូវ​ការ​ឈឺក្បាល​ផង​ដែរ​ ។

ស្រាក្រហម
ប្រសិនបើ​អ្នក​គិត​ថា​វា​គឺជា​ដើមហេតុ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​ ប្រហែល​មែនហើយ​ ។​ ស្រាក្រហម​គឺជា​ភេសជ្ជៈ​ដែល​ល្បី​ថា​អាក្រក់​ និង​ធ្វើ​អោយ​កើត​មាន​បញ្ហា​ឈឺក្បាល​ ។​ មូលហេតុ​ប្រហាក់ប្រហែល​មួយ​គឺថា​ ស្រាក្រហម​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​ទំពាំង​បៃ​ជូ​ ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ Congeners​ រួម​ទាំង​ Tyramine​ ទៀត​ផង​ ។​ អំណះអំណាង​ដែល​ថា​ ស្រាក្រហម​អាច​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​បាន​ដោយសារ​តែ​មានការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​គាំទ្រ​រឿង​នេះ​ ក្នុង​នោះ​ក៏​មានការ​ធ្វើតេស្ត​ទៅ​លើ​អ្នកជំងឺ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​ចំនួន​ ១៩​នាក់​ដែរ​ ។​
អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ម្នាក់​ឈ្មោះ​ថា​ Julia​ T.​ Littlewood​ នៅ​ឯ​គ្លីនិក​ Princess​ Margaret​ Migraine​ ក្នុង​មន្ទីរពេទ្យ​ Charing​ Cross​ នៃ​ទីក្រុង​ឡុ​ង​ បាន​ធ្វើការ​ពិសោធន៍​ទៅ​លើ​ស្រាក្រហម​អេ​ស្ប៉ា​ញ​មួយ​ដប់​ដែល​មាន​ចំនុះ​ ២២៥​មី​លី​លី​ត​ និង​ស្រាប​មួយ​ប្រភេទ​ទេ​ដែល​មាន​ចំនុះ​ដូច​គ្នា​គឺ​ស្រា​វ៉ូត​កា​ (Vodka)​ ផ្សំ​ជា​ មួយ​គ្នា​នឹង​ជាតិ​ក្រូចឆ្មា​ ហើយ​ស្រា​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​មាន​កំរិត​ជាតិ​អាលកុល​ស្មើគ្នា​ ។​

រយៈពេល​បី​ម៉ោង​នៃ​ការ​តាមដាន​ដ៏​ដិត​ដល់​ឃើញ​ថា​អ្នកជំងឺ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​ ៩​នាក់​ក្នុង​ចំនោម​ ១១​នាក់​ ដែល​បាន​ទទួលទាន​ស្រាក្រហម​បែរជា​ធ្វើ​អោយ​ការ​ប្រកាំង​នោះ​កាន់តែ​ខ្លាំង​ជាង​មុន​ ដោយ​មានការ​ឈឺ​ខ្ទោ​កៗ​នៃ​ក្បាល​មួយ​ចំហៀង​ ក្អួតចង្អោ​ និង​ចាញ់​ពន្លឺ​ ។​ ចំពោះ​អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ស្រា​វ៉ូត​កា​វិញ​មិន​មាន​ឃើញ​បង្ហាញ​ពី​រោគ​សញ្ញា​អ្វី​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​នោះ​ទេ​ ។​ ទាំងនេះ​មិនមែន​អោយ​តែ​ផឹកស្រា​ក្រហម​ត្រូវ​តែ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​ទាំង​អស់នោះ​ទេ​ ។​

ចំនុច​សំខាន់​របស់​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Littlewood​ គឺថា​ស្រាក្រហម​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​អ្នក​បង្ក​អោយ​មានការ​ឈឺក្បាល​ ហើយ​ភាព​ជាក់ស្តែង​នៃ​ការ​ការ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​នេះ​មិន​មានការ​ទាក់ទង​នឹង​ជាតិ​អាលកុល​ក្នុង​ស្រា​នោះ​ទេ​ ប៉ុន្តែ​ជាតិ​ Tyramines​ ទេ​ប្រហែលជា​ដើមហេតុ​នៃ​រឿង​នេះ​ ។​

សូកូឡា
សូកូឡា​គឺជា​មូលហេតុ​ដ៏​ឃោរឃៅ​មួយ​ធ្វើ​អោយ​កើតការ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​ ។​ ក្នុង​ការ​សង្កេត​នា​ពេល​ថ្មីៗ​នេះ​ទៅ​លើ​អ្នកជំងឺ​ប្រកាំង​ចំនួន​ ៤៩០​នាក់​ ឃើញ​ថា​ ១៩%​នៃ​ការ​ប្រកាំង​ទាំងនោះ​កើតឡើង​ដោយសារ​ការ​បរិភោគ​សូកូឡា​នៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​ពួក​គេ​ ហើយ​បន្ទាប់​មក​មាន​បន្ថែម​នូវ​ការ​ផឹកស្រា​បន្ថែម​ទៀត​ ។​
ការ​សិក្សា​មួយ​ដែល​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​ជនជាតិ​អង់គ្លេស​ហើយ​បាន​បង្ហាញ​ពី​ភាព​ជាក់ស្តែង​ពិតប្រាកដ​មួយ​លើ​អ្នកជំងឺ​ប្រកាំង​ចំនួន​ ២០​នាក់​ ។​

ការ​រក​ឃើញ​បាន​បញ្ជាក់​យ៉ាង​ច្បាស់​ថា​ សូកូឡា​ពិតជា​ធ្វើ​អោយ​ពួក​គេ​ឈឺក្បាល​មែន​ ។​ ក្នុង​ពេល​ធ្វើតេស្ត​ អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ជា​ច្រើន​បានអោយ​អ្នក​ជំ​ងឹ​ចំនួន​ ១២​នាក់​បរិភោគ​សូកូឡា​ចំនួន​ ៤០​ក្រាម​ ចំនែក​អ្នក​ដែល​នៅ​សល់​អោយ​បរិ​ភ​គ​សូកូឡា​ក្លែងក្លាយ​ ។​ ក្រោយមក​ក្នុង​រយៈពេល​ ២២​ម៉ោង​ មាន​អ្នកជំងឺ​ប្រាំ​នាក់​ស្មើនឹង​ ៤០​ភាគរយ​ ដែល​បាន​បរិភោគ​សូកូឡា​ពិតប្រាកដ​កើត​មាន​សញ្ញា​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​បែប​ប្រកាំង​ ។​ ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ដែល​បរិភោគ​សូកូឡា​ក្លែងក្លាយ​វិញ​មិនឃើញ​មាន​នរណា​ម្នាក់​មានការ​ឈឺក្បាល​នោះ​ទេ​ ។​

សាច់ក្រក​ Hot-dog
ប្រសិនបើ​អ្នក​ងាយ​នឹង​កើត​មានការ​ឈឺក្បាល​ចូរ​ធ្វើការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​នឹង​ការ​សាច់ក្រក​ Hot-dog​ សាច់​បី​ជាន់​ សាច់ក្រក​ហឹ​ល​ សាច់​ហេម​ និង​សាច់​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដែល​មាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​នី​ត្រី​ត​ (Sodium​ Nitrite)​ ឬ​នីត្រាត​ (Nitrate)​ ព្រោះ​គេ​ស្គាល់​ថា​វា​គឺជា​ដើមហេតុ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​ ។​ អ្នកឯកទេស​ខាង​ជំងឺសរសៃប្រសាទ​ William​ R.​ Henderson​ និង​ Nell​ H.Raskin​ នៃ​សាកលវិទ្យាល័យ​ California​ នៃ​ទីក្រុង​ San​ Francisco​ បាន​គាំទ្រ​ថា​ សាច់ក្រក​ Hot-dog​ គឺជា​ភ្នាក់ងារ​ធ្វើ​អោយ​ឈឺក្បាល​មែន​ ។​ គាត់​មាន​អាយុ​ ៥៨​ឆ្នាំ​ ហើយ​មានការ​ឈឺចាប់​ដោយសារ​ការ​ឈឺក្បាល​ និង​ពេល​ខ្លះ​ឃើញ​មាន​ឡើង​ក្រហម​ពេញ​មុខ​ប្រហែលជា​ ៣០​នាទី​ក្រោយ​ពី​ទទួលទាន​សាច់ក្រក​ Hot-dog​ សាច់​បី​ជាន់​ ឬ​សាច់​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដែល​ធ្វើ​អំពី​ជាតិ​ Nitrite​ ។​ ការ​ឈឺក្បាល​នៅ​បន្ត​រហូត​ដល់​ច្រើន​ម៉ោង​ ។​

ក្នុង​ការ​ធ្វើតេស្ត​ គាត់​បាន​យល់ព្រម​ទទួលទាន​ភេសជ្ជៈ​ដែល​គ្មាន​ពណ៌​ គ្មាន​រស់ជាតិ​ ហើយ​ក្នុង​នោះ​មានការ​ដាក់​បញ្ចូល​នូវ​ជាតិ​ Sodium​ Nitrite​ ចំនួន​ ១០​មី​លី​ក្រាម​ ឬ​តិច​ជាង​នេះ​ ។​ គាត់​មិន​បានដឹង​ថា​ខ្លួនឯង​បាន​ផឹង​អ្វី​ចូល​នោះ​ទេ​ ។​ បន្ទាប់​មក​ក្រោយ​ពី​គាត់​ផឹក​បាន​ ៨​ដង​ គាត់​បែរជា​ចាប់ផ្តើម​ចេញ​សញ្ញា​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​កើត​មាន​ឡើង​ ។​ ក្រោយមក​ បុរស​ម្នាក់​នេះ​ក៏​បាន​លះបង់​នូវ​ការ​បរិភោគ​សាច់​ដែល​ធ្វើ​អំពី​ Nitrite​ ចោល​ទើប​ធ្វើ​អោយ​ការ​ឈឺក្បាល​របស់​គាត់​មិនកើត​មាន​ទៀត​ ។