ប្រភេទអាហារដែលមានផ្ទុកសារជាតិប្រូតេអ៊ីន ក្នុងបរិមាណខ្ពស់ គឺមានសារៈប្រយោជន៍ក្នុងការ រក្សាខ្លួនអ្នក អោយមានថាមពល និង ធ្វើអោយមុខងាររបស់ រាងកាយអ្នកមានដំណើរការបានល្អ។ វាក៏អាចជួយធ្វើអោយអ្នកមានអារម្មណ៍ថាឆ្អែតបន្ទាប់ពីទទួលទានអាហាររួច, មានថាមពល ពេញមួយថ្ងៃ ហើយវាក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ផងដែរ ទៅដល់សាច់ដុំ, ការរីកធំធាត់ និង សុខមាលភាពទាំងស្រុងរបស់រាងកាយ។
![](https://www.health.com.kh/wp-content/uploads/2022/07/image-24-10.jpg)
ខាងក្រោមនេះ គឺជាបញ្ជីនៃប្រភេទអាហារដែលសំបូរ ទៅដោយសារជាតិប្រូតេអ៊ីន និង វិធីងាយៗដែលអាចទទួលបានវាពីអាហារ ដែលអ្នកត្រូវទទួលទាន។
សណ្តែកខៀវ៖ ដូចដែលបានលើកឡើងមកពីខាងលើនេះ គឺថាសណ្តែកខៀវមួយពែងកន្លះ មាន ផ្ទុកនូវសារជាតិប្រូតេអ៊ីន ស្មើរនឹងបន្ទះសាច់ចៀន ៣អូស។ សណ្តែកខៀវ គឺមានតម្លៃថោក និង ងាយក្នុងការទទួលទានជាមួយនឹងអាហារផ្សេងៗទៀត។
![](https://www.health.com.kh/wp-content/uploads/2022/07/Template-for-food-blog-4-960x720-1.jpg)
ស៊ុត៖ ស៊ុតមួយគ្រាប់ មានផ្ទុកជាតិប្រូតេអ៊ីន ៦ក្រាម។ ស៊ុតក៏មានផ្ទុកផងដែរនូវ សារជាតិវីតាមីន និង សារជាតិរ៉ែសំខាន់ៗ ជាច្រើនទៀត ហើយពួកវាទាំងអស់នេះ គឺសុទ្ធតែជា essentialamino acids ។
ផលិតផលដែលធ្វើពីជាតិទឹកដោះគោ៖ ទឹកដោះគោ, ហ្វ្រូម៉ាស់ និង ទឹកយ៉ាអួ គឺសុទ្ធតែជាប្រភេទ អាហារដែលសំបូរទៅដោយសារជាតិប្រូតេអ៊ីន។ ទឹកដោះគោមានផ្ទុក សារជាតិប្រូតេអ៊ីន ប្រហែលជា ៦,៣ក្រាម នៃជាតិប្រូតេអ៊ីនដ៏ខ្ពស់។ ផលិតផលដែលធ្វើពីជាតិទឹកដោះគោ ទាំងនេះ ក៏មានផ្ទុកផងដែរនូវ សារជាតិកាល់ស្យូម ដែលវាពិតជាផ្តល់ផលប្រយោជន៍ អោយឆ្អឹង និង ធ្មេញ រឹងមាំបានផងដែរ។
![](https://www.health.com.kh/wp-content/uploads/2022/07/xcoverimage-1519899951-jpg-pagespeed-ic-dugc-xttgh-1519994159.jpg)
អាហារសមុទ្រ៖ ការបរិភោគនូវអាហារសមុទ្រ គឺជាវិធីដ៏អស្ចារ្យមួយ ក្នុងការទទួលបាន នូវ សុខភាពល្អ និង សារជាតិប្រូតេអ៊ីន ក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់។ ប្រភេទត្រីដូចជា សាល់ម៉ុង មានផ្ទុកនូវ សារជាតិ Omega- 3 Fatty Acids ដែលវាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាខ្លាំងចំពោះ បេះដូង និង ខួរក្បាល។
សាច់បសុបក្សី៖ ប្រភេទសាច់ស ដែលគ្មានខ្លាញ់ មានដូចជាសាច់មាន់ធម្មតា ឬ មាន់ទួគី ( ដោយមិនមានស្បែក) គឺជាប្រភេទអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ និងមានខ្លាញ់ទាប។ មិនថា នំសាំងវិច ដែលមានដាក់នូវសាច់មាន់ធម្មតា ឬ សាច់មាន់ទួគី គឺអាចជាអាហារដ៏ប្រសើរ ក្នុងពេល ថ្ងៃត្រង់ ដែលអាចអោយអ្នកមានអារម្មណ៍ថា ឆ្អែតបានពេញមួយថ្ងៃបាន។
សណ្តែកសៀង៖ វាគឺជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃ ពពួកប្រូតេអ៊ីន សម្រាប់អ្នកដែលបរិភោគ តែបន្លែ និង ផ្លែឈើ។ ការសិក្សាអង្កេតស្រាវជ្រាវ បានបង្ហាញថា ការទទួលទាននូវសារជាតិប្រូតេអ៊ីន ២៥ក្រាម នៃសណ្តែកសៀង គឺអាចកាត់បន្ថយនូវ ឱកាសគ្រោះថ្នាក់ប្រឈមនឹងជំងឺ បេះដូង។
សាច់គោ៖ សាច់គោមួយដុំ ដែលគ្មានខ្លាញ់ គឺជាប្រភពដ៏ប្រសើរ នៃប្រូតេអ៊ីនដែលមានកម្រិតខ្ពស់ ។ សាច់គោ មានផ្ទុកនូវចំនួន ២៥ក្រាមនៃ សារជាតិប្រូតេអ៊ីន និង មានផងដែរនូវ ជាតិស័ង្កសី, ដែក និង វីតាមីន B12 ។
ចូរប្រាកដថា អ្នកអាចរកទិញបាននូវ ប្រភេទនៃជម្រើសអាហារ ដែលស្រស់ៗ និង ផ្តល់ផលល្អចំពោះ សុខភាព ដើម្បីបញ្ជាក់បានថា អ្នកអាចទទួលបាននូវអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញនៃសារជាតិប្រូតេអ៊ីន ក្នុង កម្រិតដ៏ខ្ពស់មួយ។ ប្រសិនបើអ្នកបានបរិភោគនូវអាហារ ដែលមានផ្ទុកនូវសារជាតិប្រូតេអ៊ីនបន្តិច នោះអ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ថា មិនសូវឃ្លាននៅក្នុងពេលថ្ងៃ និង មិនសូវមានចំណង់ញុំាច្រើនជ្រុល ឬ ចង់ទទួល ទានអាហារសម្រន់ច្រើននោះទេ។ អ្នកក៏នឹងសម្គាល់ឃើញផងដែរថា កម្រិតនៃថាមពលរបស់អ្នក មានការកើនឡើង ប្រសិនបើអ្នកបានហាត់ប្រាណផងដែរ នោះអ្នកនឹងមានថាមពល និង សាច់ដុំ រឹងមាំ ជាងមុន៕