Join with Health.com.kh on Telegram

​ការថែរក្សា​រាងកាយ ពី​ជំងឺ​ឈឺ​ស្កាត់ គឺជា​រឿង​មួយ​កាន់តែ​ងាយស្រួល បើសិន​ជា​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ ដែល​ផ្តល់​ផល​ល្អ ដល់​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ​។ មាន​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​ច្រើនណាស់ ដែល​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ជីវជាតិ និង​សារធាតុ​មាន​ប្រយោជន៍ ក្នុង​ការជួយ​អ្នក​ប្រឆាំង​នឹង​មេរោគ​ផ្សេងៗ​។

​មាន​ភេសជ្ជៈ​ច្រើន​ទៀត ដែល​អ្នកជំនាញ​និយាយថា អាច​ជួយ​បង្កើន​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​បាន​ដូចជា ៖

ទឹក​ក្រូចឆ្មារ​
ទឹក​ច្របាច់​ដែល​ថោក និង​ងាយស្រួល​ធ្វើ​ជាង​គេ ហើយ​ល្អ​ចំពោះ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ទៀត​នោះ គឺ​ទឹក​ក្រូចឆ្មារ​នេះឯង​។ ដោយសារ​តែ​ភេសជ្ជៈ​មួយ​នេះ សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ដូច្នេះ វា​ពិតជា​ល្អ​ខ្លាំងណាស់ ក្នុង​ការការពារ​ជំងឺ​។ ថ្វីបើ​វា​ជា​ប្រភេទ​ភេសជ្ជៈ​បែប​អាស៊ី​ត តែ​វា​អាច​ផ្តល់​ភាព​អាល់​កា​ឡាំង​ដល់​រាងកាយ និង​បង្កើន​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​បាន​យ៉ាង​ល្អ​។

ទឹក​ផ្លែ​ប៉ោ​ម​
តាម​ចាស់ៗ​និយាយថា ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយថ្ងៃ មិន​បាច់​មាន​គ្រូពេទ្យ​ព្យាបាល​ជំងឺ​។ ដូច្នេះ វា​ក៏​មិនមាន​អ្វី​ភ្ញាក់ផ្អើល​ដែរ នៅពេល​យើង​ញ៉ាំ​ទឹក​ផ្លែ​ប៉ោម​នោះ ព្រោះ​វា​ជួយ​ជំរុញ​ដល់​ភាព​ខ្លាំងក្លា របស់​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ បាន​មួយកម្រិត​ទៀត ក្នុង​ការប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺ​។ នៅ​ពេល​អ្នក​ធ្វើ​ទឹក​ផ្លែ​ប៉ោម ចូរ​ប្រាកដថា អ្នក​បាន​ប្រើ​ទាំង​សម្បក​វា​ផងដែរ ព្រោះ​វា​មាន​អង់​ទី​អុកស៊ី​ដង់​ខ្ពស់​។

តែ​បៃតង​
ការ​ញ៉ាំ​តែ​បៃតង​ជា​ទៀងទាត់ ប្រហែល​ជា​ជួយ​បង្កើតបាន នូវ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​យ៉ាង​ខ្លាំងក្លា​។ នេះ​ដោយសារ​តែ តែ​បៃតង​សំបូរ​សារធាតុ Epigallocatechin Gallate ឬ EGCG ដែល​មាន​មុខងារ​ប្រឆាំងនឹង​មេរោគ​។ ការសិក្សា​បាន​បង្ហាញថា សារធាតុ​មួយ​នេះ ក៏​ជួយ​បំបាត់​ជំងឺ​មហារីក​ដែរ​។

ទឹក​ផ្លែ​គី​វី​
តើ​អ្នក​មាន​ដឹង​ទេ​ថា ផ្លែ​គី​វី​មាន​វីតាមីន C ច្រើន​ជាង​ផ្លែក្រូច​ដែរ​ទេ​? ហេតុដូច្នេះ​ហើយ ទើប​ថា​ការ​ញ៉ាំ​ទឹក​ផ្លែ​គី​វី​ម្តង អាច​បង្កើន​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ និង​ធ្វើឲ្យ​អ្នក មិនសូវ​កើត​ជំងឺ​ឈឺ​ស្កាត់​ឡើយ​។ ផ្លែ​មួយ​នេះ​មាន​វីតាមីន A ដែល​ល្អ​ចំពោះ​ភ្នែក និង​វីតាមីន E ដែល​ល្អ​ចំពោះ​ស្បែក​។

ទឹកប្រូ​ខូលី​
បន្លែ​ពណ៌​បៃតង​មួយ​នេះ ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​សារធាតុ ស្ពាន់ធ័​រ ដែល​អាច​ជួយ​បន្សាប​ជាតិពុល​បាន ដូច្នេះ វា​នឹង​បង្កើន​មុខងារ ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​បាន​មួយកម្រិត​ទៀត​។ ដោយសារ​តែ​ទឹក​របស់​វា មាន​ក្លិនឈួល​ខ្លាំង អ្នក​គួរតែ​កិន​វា​ញ៉ាំ ជាមួយ​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ផ្សេង​វិញ​ទៅ ទើប​ស្រួល​ញ៉ាំ​៕