Join with Health.com.kh on Telegram

អ្នកបារម្ភអំពីការមានជំងឺមហារីកសុដន់ឬ?បើដូច្នេះមែនចូរពិនិត្យមើល អាហារខាងក្រោមនេះ​។ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាវាអាចកាត់បន្ថយ គ្រោះថ្នាក់កើតជំងឺមហារីកសុដន់បាន។

សណ្តែក
ការ​បរិភោគ​សណ្តែក​ច្រើន​ប្រហែលជា​អាច​ជួយ​ការពារ​ខ្លួន​អ្នក​ពី​ជំងឺមហារីក​សុដន់​បាន​ ព្រោះ​វា​មាន​ធាតុ​ផ្សំ​ម្យ៉ាង​មានឈ្មោះ​ថា​ Phytoestrogens​ ដែល​អាច​ជួយ​ទប់ស្កាត់​សកម្មភាព​របស់​ភ្នាក់ងារ​បង្ក​ជំងឺមហារីក​ ។​ អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ម្នាក់​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Leonard​ A.​ Cohen,​ Ph.D.,​ នៅ​ឯ​មូលនិធិ​សុខាភិបាល​អា​មេ​រិ​ក​ (American​ Health​ Foundation)​ ក្នុង​ទីក្រុង​ New​ York​ និយាយ​ថា​ ស្ត្រី​ អេ​ស្ប៉ា​ញ​មិនសូវ​ជា​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ដូច​ស្ត្រី​ជនជាតិ​អា​មេ​រិ​ក​នោះ​ទេ​ ។​

នៅ​ក្នុង​ការ​សិក្សា​ថ្មី​មួយ​លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Cohen​ ជឿជាក់​ថា​ គាត់​បាន​រក​ឃើញ​ហេតុផល​មួ​យថាហេតុ​អ្វី​បានជា​ស្ត្រី​អេ​ស្ប៉ា​ញ​មិនសូវ​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ដោយសារ​តែ​ពួក​គេ​បរិភោគ​សណ្តែក​ច្រើន​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃៗ​ ។​
ស្ត្រី​អេ​ស្ប៉ា​ញ​ជា​មធ្យម​បរិភោគ​សណ្តែក​ច្រើន​ជាង​ ១១៥​ក្រាម​ក្នុង​រយៈពេល​ ៦​ថ្ងៃ​ ។​ វេជ្ជបណ្ឌិត​ Cohen​ និយាយ​ថា​ សណ្តែក​ក៏​មានមុខ​ងារ​ជា​ច្រើន​សំរាប់​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​ដូច​ជា​ Protease​ Inhibitors​ និង​ Phytaste​ ។​

សណ្តែកសៀង
យោង​ទៅ​តាម​ វេជ្ជបណ្ឌិត​ Stephen​ Barnes​ សាស្ត្រាចារ្យ​រង​ផ្នែក​ឱសថ​សាស្ត្រ​ និង​គីមី​ជីវសាស្ត្រ​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​ Alabama​ និយាយ​ថា​ សណ្តែកសៀង​ក៏​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​សំខាន់ៗ​ដែល​អាច​គ្រប់គ្រង​លើ​អ័រម៉ូន​ Oestrogen​ បាន​ ព្រម​ ទាំង​ប្រឆាំង​ផ្ទាល់​នឹង​ការ​លូតលាស់​របស់​កោសិការ​មហារីក​ នេះ​បើ​តាម​ទ្រឹស្តី​ដើម្បី​ កាត់​បន្ថយ​នូវ​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន​ទៅ​លើ​ស្ត្រី​គ្រប់​វ័យ​ ។​ តាម​ការ​ ពិត​នៅ​ក្នុង​សណ្តែកសៀង​មួយ​គ្រាប់​គឺ​មាន​សារធាតុ​គីមី​ដូច​គ្នា​នឹង​ថ្នាំ​ Tamoxifen​ ដែរ​ ដែល​ប្រើ​សំរាប់​ជួយ​ការពារ​ជំ​ងឹ​មហារីក​សុដន់​ និង​ទប់ស្កាត់​ការ​រាលដាល​ទៅ​កន្លែង​ផ្សេង​ ។​

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Barnes​ និយាយ​ថា​ សារធាតុ​ Phytoestrogens​ របស់​សណ្តែកសៀង​មាន​ប្រតិកម្ម​បញ្ច្រាស​នឹង​ការ​ធំធាត់​របស់​មហារីក​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​អ័រម៉ូន​ Oestrogen​ ហើយ​មុខងារ​ដូច្នេះ​មាន​ភាព​ដូច​គ្នា​នឹង​ថ្នាំ​ Tamoxifen​ ដែរ​ ហើយ​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​សាកល្បង​ទៅ​លើ​សត្វ​ ។​ គាត់​បានអោយ​សត្វ​ខ្លះ​ស៊ី​សណ្តែកសៀង​នេះ​ក្នុង​ចំនួន​ដ៏​ច្រើន​ ហើយ​ខ្លះ​ទៀត​អោយ​ស៊ី​តាម​ធម្មតា​ ។​ សត្វ​កណ្តុរ​ដែល​បាន​ស៊ី​សណ្តែក​ទាំងអស់​មានការ​ថយ​ចុះ​នូវ​ការ​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ពី​ ៤០​ ទៅ​ ៦៥​ភាគរយ​ ។​ លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Barnes​ និង​សហការ​រី​ទាំងអស់​ញែក​អោយ​ដាច់​នូវ​អ្វី​ដែល​ពួក​គ​គេ​ជឿ​ថា​សកម្មភាព​របស់​សណ្តែក​គឺជា​ភ្នាក់ងារ​មួយ​សំរាប់​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​ ហើយ​ភ្នាក់ងារ​នោះ​មានឈ្មោះ​ថា​ Genistein​ ។​ វា​ក៏​មាន​តួរ​នាទី​ក្នុង​ការ​បង្ការ​ការពារ​កុំអោយ​មាន​ដុំ​សាច់​នៅ​ក្នុង​ដោះ​របស់​សត្វ​ដែរ​ ។​ ក្នុង​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ លោក​ Barnes​ ក៏​បាន​ធ្វើតេស្ត​ទៅ​លើ​ស្ត្រី​ជា​ច្រើន​នាក់​ដែល​តម្រូវ​អោយ​ពួក​គេ​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកសៀង​។​

សណ្តែកសៀង​ហាក់បីដូចជា​ជួយ​ការពារ​ស្ត្រី​នៅ​ក្នុង​តំបន់​អាស៊ី​ក្នុង​ការ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ខ្លាំង​ណាស់​ ។​ ការ​សិក្សា​ថ្មីៗ​នេះ​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ ស្ត្រី​ដែល​ត្រៀម​នឹង​រ៉ាំ​ង​រដូវ​ក្នុង​ប្រទេស​សិង្ហ​បូ​រី​ ដែល​បាន​បរិភោគ​សណ្តែកសៀង​បាន​ច្រើន​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ឃើញ​ថា​អត្រា​នៃ​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​មាន​តែ​ពាក់កណ្តាល​ទេ​ ។​

វេជ្ជបណ្ឌិត​ Herman​ Adlercreutz​ និង​សហការ​រី​របស់​គាត់​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​ Helsinkis​ ដែល​បាន​សិក្សា​ទៅ​លើ​ប្រជាជន​ដែល​រស់នៅ​Kyoto​ ដែល​ពួក​គេ​នៅ​តែ​បន្ត​នូវ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​តាម​ទំនៀមទំលាប់​ប្រពៃណី​ជប៉ុន​ ហើយ​លោក​បាន​និយាយ​ថា​ សណ្តែកសៀង​ត្រូវ​បាន​គេ​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​ហេតុផល​ដំបូង​គេ​មួយ​ដែល​ធ្វើ​អោយ​ស្ត្រី​ជនជាតិ​ជប៉ុន​មិនសូវ​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ ។​ ជា​ធម្មតា​មនុស្ស​ស្រី​ទាំងនោះ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​អំពី​សណ្តែកសៀង​ ៨៥​ក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ ។​

អាហា​សមុទ្រ
អ្នកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Rashida​ Karmali​ សាស្ត្រាចារ្យ​រង​ខាង​ផ្នែក​អាហារូបត្ថម្ភ​នៅ​ឯ​សាកលវិទ្យាល័យ​ Rutgers​ និយាយ​ថា​ អាហា​សមុទ្រ​ជា​ពិសេស​ត្រី​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ច្រើន​ក៏​អាច​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការ​លូតលាស់​របស់​មហារីក​សុដន់​ដែរ​ ។​ អ្នកស្រី​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ អាហារ​បំប៉ន​ដែល​មាន​ជា​ជាតិ​ខ្លាញ់ត្រី​ ដែល​វា​ស្មើនឹង​អាហារ​ត្រី​របស់​ស្ត្រី​ជនជាតិ​ជប៉ុន​បរិភោគ​ ត្រូវ​បាន​ទប់ស្កាត់​នូវ​ការ​ករ​កើតរោគ​សញ្ញា​របស់​ជំងឺមហារីក​សុដន​លើ​ស្ត្រី​ណា​ដែល​មានការ​ប្រឈម​មុខ​ខ្ពស់​ ។​ លើស​ពី​នេះ​ទៅ​ទៀត​ កា​រស​ង្គេ​តរបស់​ជនជាតិ​កា​ណា​ដា​លើ​ប្រទេស​ចំនួន​ ៣២​ បាន​បង្ហាញ​ថា​ អត្រា​នៃ​ការ​កើត​ថ្មី​ និង​ការ​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ត្រូវ​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​ក្នុង​បណ្តា​ប្រទេស​ដូច​ជា​ជប៉ុន​ ដែល​ជា​កន្លែង​មួយ​ធ្វើ​អោយ​មនុស្ស​ស្រី​មានការ​បរិភោគ​ត្រី​ច្រើន​ជាងគេ​ ។​

អ្វី​ដែល​គួរ​អោយ​រំភើប​បំផុត​នោះ​គឺ​ ខ្លាញ់ត្រី​ពិតជា​អាច​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការ​លូតលាស់​របស់​មហារីក​បាន​មែន​ ។​ គ្រូពេទ្យ​វះកាត់​ម្នាក់​របស់​សាកលវិទ្យាល័យ​Harvard​ ឈ្មោះ​ថា​ George​ Blackburn​ ជឿជាក់​ថា​ ការ​បរិភោគ​ខ្លាញ់ត្រី​ប្រហែលជា​ជួយ​បញ្ឈប់​ការ​រាលដាល​របស់​មហារីក​ (Metastasis)​ សុដន់​បាន​ដែរ​ ។​ គាត់​ធ្វើការ​ប៉ាន់​ស្មានថា​ ភាព​ខ្លាំង​របស់​ខ្លាញ់ត្រី​គឺ​ជួយ​ជំរុញ​អោយ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ​មាន​សកម្មភាព​ ដែល​អាច​ទៅ​សំលាប់​កោសិកា​មហារីក​បាន​តាម​រយៈ​ការ​ស្អិត​ភ្ជាប់​នៃ​ការ​ធ្វើ​ដំនើរ​របស់​កោសិកា​មហារីក​ទៅ​កន្លែង​មួយ​ថ្មី​ផ្សេង​ទឿ​ត​ ដូច្នេះ​ពួក​វា​មិន​អាច​បង្ក​កំណើត​កូនចៅ​នៅ​ក្នុង​កោសិការ​ថ្មី​ផ្សេង​ទៀត​បាន​ទេ​ ។​

វីតាមីន​ D
យោង​ទៅ​តាម​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Frank​ Garland​ នៅ​ខាង​នាយកដ្ឋាន​ឱសថ​គ្រូ​សារ​ និង​សហគមន៍​ក្នុង​សាកលវិទ្យាល័យ​ California​ ក្នុង​ទីក្រុង​ San​ Diego​ បានអោយ​ដឹង​ថា​ មាន​អំណះអំណាង​ដ៏​គួរ​អោយ​ភ្ញាក់ផ្អើល​ថ្មី​មួយ​ដែល​ស្ត្រី​ចំនាស់ៗ​ធ្វើការ​តមចំនី​អាហារ​ណា​ដែល​សំបូរ​ដោយ​វីតាមីន​ D​ ធ្វើ​អោយ​ពួក​គាត់​ងាយ​នឹង​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ ។​ នេះ​ក៏​ប្រហែល​ជួយ​ពន្យល់​អំពី​ប្រសិទ្ធភាព​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​របស់​ត្រី​ដែរ​ហើយ​ ព្រោះ​ខ្លាញ់ត្រី​ពោរពេញ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​ D​ ។​ ជា​ពិសេស​ លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Garland​ រក​ឃើញ​ថា​ របប​អាហារ​ដែល​ខ្វះ​វីតាមីន​ D​ ធ្វើ​អោយ​ស្ត្រី​រាំងរដូវ​អាយុ​លើស​ពី​ ៥០​ឆ្នាំ​កើត​មាន​ជំងឺមហារីក​ ប៉ុន្តែ​របប​អាហារ​បែប​នេះ​មិន​បង្ក​ជំងឺមហារីក​លើ​ស្ត្រី​វ័យក្មេងៗ​នោះ​ទេ​ ។​

ជា​អ​កុស​ល្យ​ ស្ត្រី​ជនជាតិ​អា​មេ​រិ​ក​ភាគច្រើន​បរិភោគ​វិ​តា​មីន​ D​ តែ​មួយ​ភាគ​បី​ប៉ុណ្ណោះ​តាម​រយៈ​ Recommended​ Dietary​ Allowance​ (RDA)​ ក្នុង​ចំនួន​ ២០០IU​ (International​ Units)​  សំរាប់​តែ​ស្ត្រី​អាយុ​លើស​ពី​ ២២​ឆ្នាំ​ ។​ ស្ត្រី​ជនជាតិ​ជប៉ុន​បរិភោគ​វីតាមីន​ D​ នេះ​ច្រើន​ជាង​ ៦​ដង​ស្មើនឹង​ ១២០០IU​ (៣០​មៃ​ក្រូ​ក្រាម​)​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ ។​ នៅ​ពេល​ដែល​ស្ត្រី​ជនជាតិ​ជប៉ុន​ផ្លាស់​លំនៅ​ទៅ​នៅ​សហរដ្ឋអាមេរិក​វិញ​ របប​នៃ​ការ​ទទួលទាន​វីតាមីន​ D​ របស់​ពួក​គេ​មានការ​ថយ​ចុះ​ ហើយ​អត្រា​នៃ​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ឡើង​ខ្ពស់​ដូច​គ្រាប់​រ៉ុ​ក​កែ​ត​ ។​ លើស​ពី​នេះ​ទៅ​ទៀត​ វីតាមីន​ D​ ជួយ​បន្ថយ​អត្រា​នៃ​ការ​លូតលាស់​របស់​កោសិកា​មហារីក​និង​កាត់​បន្ថយ​នូវ​អត្រា​នៃ​ការ​កើត​មហារីក​ដោះ​របស់​សត្វ​បាន​ពាក់កណ្តាល​ទៀត​ផង​ ។​ ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា​យើង​មិន​មាន​ RDA​ សំរាប់​ផ្គត់​ផ្គង​វីតាមីន​ D​ នោះ​ទេ​ ។​ ដូច្នេះ​យើង​គ្រាន់តែ​អាច​ទទួល​បាន​វីតាមីន​ D​ នេះ​តាម​រយៈ​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ​ ។​ អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​ D​ ល្អ​បំផុត​គឺ​ ខ្លាញ់ត្រី​ដូច​ជា​ត្រី​សា​ម៉ុង​ Sardines,​ Mackerel,​ Herring​ និង​ Tuna​ ។​ ចំពោះ​អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​ D​ ច្រើន​ជាងគេ​នៅ​លើ​លោក​នេះ​គឺ​សត្វ​អន្ទង់​ វា​គឺជា​សត្វ​ដ៏​ពេញ​និយម​បំផុត​ក្នុង​ប្រទេស​ជប៉ុន​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ជា​អាហារ​។​ សាច់​អន្ទង់​ ១០០​ក្រាម​ មាន​វីតាមីន​ D​ ១២៥​មៃ​ក្រូ​ក្រាម​ ។​

វីតាមីន​ C
ចូរ​បរិភោគ​បន្លែ​ និង​ផ្លៃ​ឈើ​ដែល​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​ C​ អោយ​បាន​ច្រើន​ ព្រោះ​វា​អាច​ជួយ​បំបាត់​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ ព្រមទាំង​មហារីក​ជា​ច្រើន​ទៀត​នៅ​គ្រប់​អាយុ​ ។​ យោង​ទៅ​តាម​ការ​ពិនិត្យ​លើ​ភស្តុ​តាង​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ​បានអោយ​ដឹង​ថា​ វីតាមីន​ C​ គឺជា​រូបធាតុ​មួយ​គួរ​អោយ​ភ្ញាក់ផ្អើល​បំផុត​ក្នុង​ការ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ ។​ ឧទាហរណ៍​ យោង​ទៅ​តាម​ការ​វិភាគ​លើ​ការ​សិក្សា​សំខាន់ៗ​ លើ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ និង​របប​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​ឯ​វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​ជំងឺមហារីក​របស់​ប្រទេស​កា​ណា​ដា​បានអោយ​ដឹង​ថា​ អាហារ​ដែល​សំបូរ​ដោយ​វីតាមីន​ C​ គឺជា​រនាំង​ការពារ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​យ៉ាង​ខ្លាំង​បំផុត​ ។​ តាម​ការ​ពិត​ ការ​បរិភោគ​វីតាមីន​ C​ តិច​ពេក​ធ្វើ​អោយ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ច្រើន​ជាង​ការ​ទទួលទាន​ច្រើន​ ។​

យោង​ទៅ​តាម​មូលដ្ឋាន​នៃ​ការ​រក​ឃើញ​បានអោយ​ដឹង​ថា​ អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ទាំងអស់​បាន​ទស្សន៍​ទាយ​ថា​ ការ​បរិភោគ​បន្លែ​ និង​ផ្លែ​ឈើ​បាន​គ្រប់គ្រាន់​ដែល​មាន​វីតាមីន​ C​ ៣៨០​ក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ប្រហែលជា​កាត់​បន្ថយ​នូវ​ការ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺមហារីក​សុដន់​បាន​ ១៦​ភាគរយ​នៃ​ស្ត្រី​ទាំងអស់​ ។​ វា​នៅ​តែ​មានការ​ងាយស្រួល​ដដែល​ក្នុង​ការ​ទទួល​បាន​នូវ​វីតាមីន​ C​ តាម​រយៈ​ការ​បរិភោគ​បន្លែ​ និង​ផ្លែ​ឈើ​អោយ​បាន​ច្រើន​ ។​

អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ក៏​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ ការ​ការពារ​របស់​វីតាមីន​ C​ មាន​ចំនួន​កាន់​តេ​ខ្លាំង​ទៅ​លើ​ស្ត្រី​ក្រោយ​រាំងរដូវ​ហើយ​ នៅ​ពេល​ដែល​ពួក​គេ​កាត់​បន្ថយ​របប​អាហារ​ដែល​សំបូរ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ ។​ សេចក្តី​បញ្ចប់​របស់​ពួក​គេ​គឺ​ ប្រសិនបើ​អ្នក​កាត់​បន្ថយ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ Saturated​ Fat​ បាន​ ៩​កាឡូរី​ នោះ​ឱកាស​នៃ​ការ​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​នឹង​ធ្លាក់​ចុះ​បាន​ ១០​ភាគរយ​ហើយ​ ។​ ទោះបីជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ​ ប្រសិនបើ​ស្ត្រី​រាំងរដូវ​ហើយ​ប្រើ​វីតាមីន​ C​ រហូត​ដល់​ ៣៨០​មី​លី​ក្រាម​ ធ្វើ​អោយ​ឱកាស​នៃ​ការ​កើត​ជំងឺមហារីក​សុដន់​មានការ​ធ្លាក់​ចុះ​បន្តិច​ម្តងៗ​រហូត​ដល់​ ២៤​ភាគរយ​ ។