Join with Health.com.kh on Telegram

ម្តាយ ឬ​ឪពុក​គ្រប់​រូប គ្រាន់តែ​ដឹង​ថា ប្រពន្ធ​ខ្លួន​មាន​ផ្ទៃពោះ គឺ​គាត់​ថ្នម​ណាស់​ទាំង​ការ​ដើរ ដេក ឈរ អង្គុយ ជា​ពិសេស​នោះ​ការ​ហូប​អាហារ​ដែល​ផ្តល់​ប្រយោជន៍​ដល់​ម្តាយ និង​កូន​ក្នុង​ផ្ទៃ ។ ព្រោះ​អាហារ​ខ្លះ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​កូន​ក្នុង​ផ្ទៃ​បាន ដូច្នេះ​ហើយ​គាត់​ត្រូវ​ឲ្យ​ម្តាយ​ញាំ​អាហារ​ណា​ដែល​មាន​តុល្យភាព និង​ជីវជាតិ​គ្រប់គ្រាន់ ជាមួយនឹង​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ គឺ​មាន​សារសំខាន់​ណាស់​សម្រាប់​ម៉ាក់​ៗ​ដែល​កំពុង​តែ​ពពោះ ។

អ្នក​ម្តាយ​គ្រប់​រូប គប្បី​ជៀសវាង​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​រលូត​កូន​បាន ជា​ពិសេស​នៅ​អំឡុង​ត្រីមាស​ទី​១ ។ ព្រោះ​អាហារ​ដែល​អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​រលូត​កូន នៅ​អំឡុង​ពេល​ពពោះ​ថ្មីថ្មោង​តែងតែ​ធ្វើ​ឲ្យ​ម៉ាក់​ៗ​មាន​អាកា​រៈ​ក្អួតចង្អោរ វិលមុខ និង​ឃ្លាន​អាហារ​ខុស​ប្រក្រតី ។

អ្នក​ម្តាយ ឬ​ឪពុក​គ្រប់​រូប​មក​ដឹង​ទាំងអស់​គ្នា​ថា អាហារ​ដែល​អាច​នាំ​ឲ្យ​មានការ​រលូត​កូន​ដែល​អ្នក​គួរ​ជៀសវាង​មាន​ដូច​ខាងក្រោម ៖

១. គ្រាប់ល្ង
ម៉ាក់​ៗ​ដែល​កំពុង​តែ​ពពោះ គួរ ញាំ​គ្រាប់ល្ង​នៅ​ក្នុង​បរិមាណ​តិចតួច​ប៉ុណ្ណោះ មិន​ថា​ល្ងស ឬ​ល្ងខ្មៅ​នោះ​ទេ ។ ប្រសិនបើ​យើង​ញ៉ាំ​គ្រាប់ល្ង​ជាមួយនឹង​ទឹកឃ្មុំ វា​អាច​កើត​មាន​បញ្ហា​ជា​ច្រើន នៅ​អំឡុង​ពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​ថ្មីថ្មោង ។

២. ថ្លើម​សត្វ
ថ្លើម​សត្វ សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​A ដូចនេះ ប្រសិនបើ​យើង​ញ៉ាំ​វា​ត្រឹមតែ​២​ដង​ក្នុង​មួយ​ខែ វា​មិន​បង្ក​ជា​គ្រោះថ្នាក់ ក៏​ដូច​ជា​រលូត​កូន​ឡើយ​។ ប៉ុន្តែ នៅ​ពេល​ដែល​យើង​ញ៉ាំ​វា​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន វា​អាច​ជំរុញ​ការ​ប្រមូលផ្ដុំ Retinol បន្តិច​ៗ ដែល​អាច​ជះ​ឥទ្ធិពល​អាក្រក់​ដល់​សុខភាព​របស់​ទារក​។

៣. ក្ដាម
ទោះបីជា​ក្ដាម​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក៏​ពិតមែន ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​មាន​ផ្ទុក​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ខ្ពស់​ផង​ដែរ ។ កត្តា​នេះ អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​រួញ​ស្បូន និង​នាំ​ឲ្យ​ហូរ​ឈាម​ខាងក្នុង ក៏​ដូច​ជា​រលូត​កូន​។ ដូច្នេះ​ហើយ ម៉ាក់​ៗ​មិន​គួរ​ញ៉ាំ​វា នៅ​អំឡុង​ពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​ឡើយ​។

៤. ប្រទាល​កន្ទុយក្រពើ
ថ្វី​ត្បិត​តែ​ប្រទាល​កន្ទុយក្រពើ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ដល់​សុខភាព​ក៏​ពិតមែន ប៉ុន្តែ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​មិន​គួរ​ញ៉ាំ​វា​ឡើយ ពីព្រោះ​ប្រទាល​កន្ទុយក្រពើ​មាន​ផ្ទុក​សមាសធាតុ​Anthraquinones ជា​ប្រភេទ ថ្នាំ​បញ្ចុះលាមក ដែល​បង្ក​ឲ្យ​មានការ​កន្ត្រាក់​ស្បូន និង​ការ​ហូរ​ឈាម​នៅ​ក្នុង​អាង​ត្រគាក ព្រមទាំង​នាំ​ឲ្យ​មានការ​រលូត​កូន​ថែម​ទៀត​ផង​។

៥. ល្ហុង
ផ្លែ​ល្ហុង​ខ្ចី​មាន​សមាសធាតុ​ផ្សំ ដែល​មាន​តួនាទី​ជា​ថ្នាំ​បញ្ចុះ និង​អាច​នាំ​ឲ្យ​កូន​កើត​មិន​គ្រប់​ខែ​។ រីឯ​គ្រាប់​ល្ហុង ក៏​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​អង់ស៊ីម ដែល​បណ្ដាល​ឲ្យ​មានការ​កន្ត្រាក់​ស្បូន ក៏​ដូច​ជា​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​រលូត​កូន​ថែម​ទៀត​ផង​។

៦. កាហ្វេ​អ៊ី​ន
យោង​តាម​ការ​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​បាន​បង្ហាញ​ថា នៅ​ពេល​ដែល​ម៉ាក់​ៗ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​នៅ​ក្នុង​កម្រិត​មួយ​សម​ល្មម គឺ​វា​មិន​បង្ក​ជា​គ្រោះថ្នាក់​នៅ​អំឡុង​ពេល​ពពោះ​ឡើយ​។ ប៉ុន្តែ ស្រី​ៗ​មាន​ផ្ទៃពោះ គួរ​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ក្នុង​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​នេះ ពីព្រោះ​ការ​កើនឡើង​នៃ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន អំឡុង​ពេល​ពពោះ អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​មានការ​រលូត​កូន ឬ​កូន​មិន​គ្រប់​គីឡូ​។

៧. គ្រឿង​សមុទ្រ
គ្រឿង​សមុទ្រ​ភាគច្រើន​ដូច​ជា​គ្រុំ អ័យ​ស្ទ័​រ និង​បង្គា អាច​មាន​ជាតិពុល​ដោយសារ​ពពួក​បាក់តេរី (Listeria) ដែល​អាច​នាំ​មក​នូវ​បញ្ហា​ជា​ច្រើន អំឡុង​ពេល​ពពោះ ដូច​ជា​កូន​កើត​មិន​គ្រប់​ខែ ឬ​រលូត​កូន​ជាដើម​។ ដូច្នេះ​ហើយ ប្រសិនបើ​ម៉ាក់​ៗ​ញ៉ាំ គប្បី​ចម្អិន​គ្រឿង​សមុទ្រ​ឲ្យ​ឆ្អិន​ល្អ​មុន​ពេល​ញ៉ាំ ដើម្បី​សុវត្ថិភាព​របស់​កូន​ក្នុង​ផ្ទៃ​បាន ៕