ផ្លែប៉ម គឺជាផ្លែឈើម្យ៉ាងដែលមានរាងមូល និងមានភាពផតខូង នៅផ្នែកខាងលើ ដែលនៅទីនោះមាន ភ្ជាប់ទងរបស់វា។ មានផ្លែប៉មប្រភេទខ្លះមានរាងមួលយ៉ាងល្អឥតខ្ចោះ ហើយមានប្រភេទផ្សេងទៀត មានរាងទូលាយនៅផ្នែកខាងលើ និង មានរាងចង្អៀតនៅផ្នែកខាងក្រោម។

ផ្លែប៉មគឺជា មានសភាពតឹង ណែនល្អ និង មានសំបកភ្លឺចាំង និង រលោង។ សំបករបស់វា អាចមានពណ៌ដូចជា៖ ក្រហម, បៃតង,លឿង និង ក៏អាចមានពណ៌ទាំងនេះបញ្ចូលគ្នា។ សាច់របស់វាមានពណ៌ស ឬ លឿងព្រឿងៗ ។
អត្ថប្រយោជន៍នៃផ្លែប៉ម ចំពោះសុខភាព
• ការពារឆ្អឹង
ក្រុមអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវ ជនជាតិបារាំង បានរកឃើញថា សារជាតិ flavanoid ដែលត្រូវបាន គេហៅថា phloridzin នឹងត្រូវបានរកឃើញមានតែនៅក្នុងផ្លែប៉ម អាចនឹងការពារស្ត្រី ដែលស្ថិត ក្នុងវ័យអស់រដូវ ពីជំងឺពុកឆ្អឹង និង ជួយផងដែរនូវការបង្កើន ភាពហាប់ណែនរបស់ឆ្អឹង។ សារជាតិ ផ្សំម្យ៉ាងផ្សេងទៀត boron ដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៉មនេះ ក៏ត្រូវបានដឹងថា វាជួយធ្វើអោយឆ្អឹងរឹងមាំ បានផងដែរ។
• ជួយដល់ជំងឺហឺត
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវថ្មីមួយ បានបង្ហាញថា កុមារដែលកើតមានជំងឺហឺត ដែលបានផឹកទឹកផ្លែប៉ម អោយបានម្តងក្នុងមួយថ្ងៃ ហាក់នឹងមិនសូវ បានរងគ្រោះពីពីភាពពិបាកក្នុងការដកដង្ហើម ជាងកុមារដែលមានជំងឺហឺតផ្សេងទៀត ដែលបានផឹកទឹកប៉ម តែម្តងក្នុងមួយខែ។ ការសិក្សាផ្សេង មួយទៀត ក៏បានបង្ហាញផងដែរថា កុមារដែលបានកើតចេញពីស្ត្រី ដែលបានទទួលទានផ្លែប៉មជា ច្រើន ក្នុងអំឡុងពេលនៃការពរពោះ អាចនឹងមានកម្រិតនឹងការប្រឈមនឹងជំងឺហឺតទាប ជាង កុមារដែលមានម្តាយ បានញុំាផ្លែប៉មបានតែពីរបីផ្លែ ក្នុងអំឡុងពេលនោះ ។
• ការពារជំងឺ Alzheimer’s
ការសិក្សាមួយ ដែលបានធ្វើពិសោធន៍ទៅលើ សត្វកណ្តុរ នៅសកវិទ្យាល័យ Cornell បានរកឃើញថា សារជាតិ quercetin ដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៉ម អាចការពារកោសិកាខួរក្បាល ពី ការបំផ្លាញរបស់ ប្រភេទរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាចបណ្តាលអោយអ្នកមាន ជំងឺ Alzheimer’s ។
• ជួយបន្ទាបកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល
សារជាតិ pectin ដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៉ម បានជួយកាត់បន្ថយនូវ កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ ។ អ្នកទាំងឡាយណា ដែលបានញុំាផ្លែប៉មពីរផ្លែ ក្នុងមួយថ្ងៃ គឺអាចជួយកាត់បន្ថយ ជាតិកូឡេស្តេរ៉ូលរបស់ពួកគេ បានដល់ ១៦ភាគរយ។
• ការពារជំងឺមហារីកសួត
ដោយយោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវ ដែលបានធ្វើឡើងចំពោះមនុស្សប្រមាណជា ១០០០០នាក់ បានរកឃើញថា អ្នកដែលបានញុំាផ្លែប៉មបានច្រើនបំផុត បានកាត់បន្ថយនូវ ការប្រឈមនឹងការ កើតមាននូវការវិវត្តន៍របស់ជំងឺ មហារីកសួត បានដល់៥០ភាគរយ ។ ក្រុមអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវ ជឿថា កត្តានេះដោយសារ ផ្លែប៉មមានផ្ទុកនូវកម្រិតខ្ពស់នៃសារជាតិ flavonoids, quercetin និង naringin ។
• ការពារជំងឺមហារីកសុដន់
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយដេលបានធ្វើឡើងនៅសកលវិទ្យាល័យ Cornell បានរកឃើញថា កណ្តុរ ដែលបានស៊ីផ្លែប៉ម មួយផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ បានកាត់បន្ថយនូវកត្តាហនិភ័យរបស់ពួកវា ចំពោះជំងឺ មហារីកសុដន់ បានដល់ ១៧ភាគរយ។ ហើយកណ្តុរដែលបានស៊ី ផ្លែប៉មបីផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ គឺបាត់ កាត់បន្ថយនូវការប្រឈមនឹងគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺនេះ បានដល់ ៣៩ភាគរយ និង កណ្តុរដែលបានស៊ី ប៉មបានដល់ ៦ផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ នឹងអាចកាត់បន្ថយបានដល់ ៤៤ភាគរយ។
• ការពារជំងឺមហារីកពោះវៀន
ការសិក្សាមួយទៀត បានរកឃើញថា កណ្តុរដែលបានផ្តល់នូវ សារជាតិដែលបានចំរាញ់ចេញពី សំបកផ្លែប៉ម បានកាត់បន្ថយនូវកត្តាប្រឈមនឹងគ្រោះថ្នាក់ នៃជំងឺមហារីកពោះវៀនបានដល់ ៤៣ ភាគរយ។ ហើយរបកគំហើញផ្សេងទៀត បានបង្ហាញផងដែរថា សារជាតិ pectin ដែលមាននៅក្នុង ផ្លែប៉ម បានកាត់បន្ថយនូវការប្រឈមនឹងជំងឺ មហារីកពោះវៀនធំ និង ជួយដល់ ការរក្សា អោយបំពង់រំលាយអាហារមានសុខភាពល្អ ។
• ធ្វើការគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម
សារជាតិ pectin នៅក្នុងផ្លែប៉ម បានផ្គត់ផ្គង់នូវ អាស៊ីត galacturonic ទៅក្នុងរាងកាយ ដែលវាបាន ជួយដល់ការកាត់បន្ថយនូវ តម្រូវការជាតិអាំងស៊ុយលីន និង ជួយដល់ការគ្រប់គ្រងស្ថានភាព ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
• ការពារជំងឺមហារីកថ្លើម
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា កណ្តុរនៅក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍ដែល បានផ្តល់អោយស៊ីនូវ សារជាតិដែលបានចំរាញ់ចេញពី សំបកផ្លែប៉ម បានកាត់បន្ថយនូវការប្រឈមនឹង ជំងឺមហារីកថ្លើមបានដល់ ៥៧ភាគរយ ។
• ជួយក្នុងការសម្រកទំងន់
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវ របស់ជនជាតិប្រេស៊ីល បានរកឃើញថា ស្ត្រីដែលបានញុំាផ្លែប៉ម ឬ ផ្លែព័រ បីផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ គឺបានស្រកទំងន់ច្រើនជាង ស្ត្រីដែលមិនបានធ្វើការទទួលទានផ្លែឈើ បន្ទាប់ពី ពេលទទួលទានអាហារ ហើយរួច ៕