Join with Health.com.kh on Telegram

​បង្គា​ជា​អាហារ​ដែល​ធ្លាប់​ស្គាល់​ហើយ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​កាល់ស្យូម ជាតិ​ដែក សារធាតុ​រ៉ែ​ដ៏​ច្រើន​… មាន​ជីវជាតិ​សម្រាប់​រាងកាយ​មនុស្ស ។ តែបើ​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទាំងនេះ​គួរ​នៅ​ឲ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​វា​!

​អ្នក​ដែល​ក្អក និង​ពិបាក​ដកដង្ហើម​៖ ពេល​បរិភោគ​បង្គា សំបក​បង្គា និង​ក្តាម ងាយ​ជាប់​បំពង់ក បណ្តាលឱ្យ​រមាស់ និង​ក្អក​។ លើសពីនេះ ការទទួល​ទាន​បង្គា​ពេល​ក្អក​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ព្រោះ​ប្រព័ន្ធ​ផ្លូវដង្ហើម​របស់​មនុស្ស​ដែល​ក្អក​ងាយ​នឹង​ប្រតិកម្ម​ទៅនឹង​រសជាតិ​ឆ្អាប​ពី​បង្គា ធ្វើឱ្យ​ការ​ក្អក​នឹង​បន្ត​កើតមាន​រយៈពេល​យូរ​។ អ្នក​គួរតែ​ញ៉ាំ​បង្គា​នៅពេលដែល​ក្អក​បាន​បាត់​ទាំងស្រុង ដើម្បី​ធានា​ដល់​សុខភាព​។​

​អ្នកមាន​ភ្នែក​ពណ៌​ផ្កាឈូក​៖ យោងតាម​គ្រូពេទ្យ​ជំនាញ​បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ការ​ញ៉ាំ​បង្គា​ពេល​មាន​ភ្នែក​ពណ៌​ផ្កាឈូក​នឹងធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថានភាព​ភ្នែក​ពណ៌​ផ្កាឈូក​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ លើសពីនេះ អ្នក​ក៏​គួរតែ​កំណត់​អាហារ​សមុទ្រ​ផ្សេងទៀត​ដូចជា ក្តាម មឹក ត្រី​ជាដើម​។​

​អ្នក​ដែលមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​៖ ក្នុង​បង្គា 100g មាន​ផ្ទុក​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ដល់​ទៅ 152mg ដូច្នេះ​អ្នក​ដែលមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់ ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម ឬ​មាន​ប្រវត្តិ​ជំងឺ​ទាក់ទង​នឹង​បេះដូង មិនគួរ​ញ៉ាំ​បង្គា​ច្រើន​ទេ​។​

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺហឺត​៖ ការទទួល​ទាន​បង្គា​អាចធ្វើឱ្យ​រលាក​បំពង់ក និង​បង្រួម​បំពង់​អាហារ​។ ដូច្នេះ អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺហឺត គួរតែ​កុំ​បរិភោគ​បង្គា ដើម្បី​ជៀសវាង​ការកើត​ជំងឺហឺត​។​

​អ្នក​ដែលមាន​រោគសញ្ញា​រលាក​៖ បង្គា​មាន​សារធាតុ​ដែល​ធ្វើឱ្យ​ការ​រលាក​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ អ្នកជំងឺ​ដែលមាន​ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន មិនគួរ​បរិភោគ​បង្គា ក្តាម និង​អាហារ​សមុទ្រ​ផ្សេង​ទៀតឡើយ​។​

​អ្នក​ដែលមាន​អាលែកហ្ស៊ី​អាហារ​សមុទ្រ​៖ អ្នក​ដែលមាន​អា​ឡែ​ស៊ី​អាហារ​សមុទ្រ​មិន​រាប់បញ្ចូល​លទ្ធភាព​ដែលថា អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅនឹង​បង្គា​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ឡើង​ក្រហម ឬ​ហើម​បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន ជាពិសេស​បង្គា​តូចៗ​។ ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើ​អ្នក​ធ្លាប់​ទទួលរង​នូវ​បាតុភូត​នេះ អ្នក​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​កុំ​បរិភោគ​។​

​អ្នក​ដែលមាន​ក្រពះ​ខ្សោយ និង​ក្រពះ​ត្រជាក់​៖ ពេល​ញ៉ាំ​អាហារ​ត្រជាក់ ឬ​រាគ ឬ​រលាក​ក្រពះ និង​ពោះវៀន​ចំពោះ​អាហារ​សមុទ្រ អ្នក​គួរតែ​កំណត់​ការ​ញ៉ាំ​បង្គា​។ បើ​ញ៉ាំ​បង្គា​ច្រើន​នឹងមាន​អាកា​រៈ​ឈឺពោះ រាគ​។​

អ្នក​ដែល​កើតរោគ​ប្រគ្រីវ និង​រលាក​សន្លាក់​៖ មិនគួរ​ទទួលទាន​អាហារ​សមុទ្រ​ច្រើន​ទេ ព្រោះ​ប្រសិនបើ​អ្នក​ទ្រាំទ្រ​នឹង​សារធាតុ purine ច្រើនពេក ពួកវា​នឹងដាក់​គ្រី​ស្តា​ល់​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ក្នុង​សន្លាក់​យ៉ាង​ងាយ ធ្វើឱ្យ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​៕​