បង្គាជាអាហារដែលធ្លាប់ស្គាល់ហើយមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម ជាតិដែក សារធាតុរ៉ែដ៏ច្រើន… មានជីវជាតិសម្រាប់រាងកាយមនុស្ស ។ តែបើអ្នកកើតជំងឺទាំងនេះគួរនៅឲ្យឆ្ងាយពីវា!
អ្នកដែលក្អក និងពិបាកដកដង្ហើម៖ ពេលបរិភោគបង្គា សំបកបង្គា និងក្តាម ងាយជាប់បំពង់ក បណ្តាលឱ្យរមាស់ និងក្អក។ លើសពីនេះ ការទទួលទានបង្គាពេលក្អកនឹងធ្វើឱ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ព្រោះប្រព័ន្ធផ្លូវដង្ហើមរបស់មនុស្សដែលក្អកងាយនឹងប្រតិកម្មទៅនឹងរសជាតិឆ្អាបពីបង្គា ធ្វើឱ្យការក្អកនឹងបន្តកើតមានរយៈពេលយូរ។ អ្នកគួរតែញ៉ាំបង្គានៅពេលដែលក្អកបានបាត់ទាំងស្រុង ដើម្បីធានាដល់សុខភាព។
អ្នកមានភ្នែកពណ៌ផ្កាឈូក៖ យោងតាមគ្រូពេទ្យជំនាញបានឲ្យដឹងថា ការញ៉ាំបង្គាពេលមានភ្នែកពណ៌ផ្កាឈូកនឹងធ្វើឲ្យស្ថានភាពភ្នែកពណ៌ផ្កាឈូកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ លើសពីនេះ អ្នកក៏គួរតែកំណត់អាហារសមុទ្រផ្សេងទៀតដូចជា ក្តាម មឹក ត្រីជាដើម។
អ្នកដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់៖ ក្នុងបង្គា 100g មានផ្ទុកកូឡេស្តេរ៉ុលដល់ទៅ 152mg ដូច្នេះអ្នកដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ ខ្លាញ់ក្នុងឈាម ឬមានប្រវត្តិជំងឺទាក់ទងនឹងបេះដូង មិនគួរញ៉ាំបង្គាច្រើនទេ។
អ្នកដែលមានជំងឺហឺត៖ ការទទួលទានបង្គាអាចធ្វើឱ្យរលាកបំពង់ក និងបង្រួមបំពង់អាហារ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺហឺត គួរតែកុំបរិភោគបង្គា ដើម្បីជៀសវាងការកើតជំងឺហឺត។
អ្នកដែលមានរោគសញ្ញារលាក៖ បង្គាមានសារធាតុដែលធ្វើឱ្យការរលាកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ អ្នកជំងឺដែលមានដុំសាច់ក្នុងស្បូន មិនគួរបរិភោគបង្គា ក្តាម និងអាហារសមុទ្រផ្សេងទៀតឡើយ។
អ្នកដែលមានអាលែកហ្ស៊ីអាហារសមុទ្រ៖ អ្នកដែលមានអាឡែស៊ីអាហារសមុទ្រមិនរាប់បញ្ចូលលទ្ធភាពដែលថា អាឡែស៊ីទៅនឹងបង្គាអាចបណ្តាលឱ្យឡើងក្រហម ឬហើមបន្ទាប់ពីទទួលទានប្រូតេអ៊ីនច្រើន ជាពិសេសបង្គាតូចៗ។ ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់ទទួលរងនូវបាតុភូតនេះ អ្នកគួរតែយកចិត្តទុកដាក់កុំបរិភោគ។
អ្នកដែលមានក្រពះខ្សោយ និងក្រពះត្រជាក់៖ ពេលញ៉ាំអាហារត្រជាក់ ឬរាគ ឬរលាកក្រពះ និងពោះវៀនចំពោះអាហារសមុទ្រ អ្នកគួរតែកំណត់ការញ៉ាំបង្គា។ បើញ៉ាំបង្គាច្រើននឹងមានអាការៈឈឺពោះ រាគ។
អ្នកដែលកើតរោគប្រគ្រីវ និងរលាកសន្លាក់៖ មិនគួរទទួលទានអាហារសមុទ្រច្រើនទេ ព្រោះប្រសិនបើអ្នកទ្រាំទ្រនឹងសារធាតុ purine ច្រើនពេក ពួកវានឹងដាក់គ្រីស្តាល់អាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងសន្លាក់យ៉ាងងាយ ធ្វើឱ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ៕