Join with Health.com.kh on Telegram

​ទាំងនេះ​គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែលជា​ធម្មតា​ទុំ​នៅ​រដូវក្តៅ​។ មិន​ត្រឹម​តែមាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ទេ វា​ថែមទាំង​ជួយ​ស្ត្រី​បង្កើន​ភាព​ធ​ស៊ាំ ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​ស្រស់ស្អាត និង​ការពារ​ជំងឺ​។​

​ផ្លែ​មន​

​ផ្លែឈើ​នេះ​ដែលជា​ធម្មតា​ទុំ​នៅ​រដូវក្តៅ​គឺជា​ប្រភព​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​។ ផ្លែ​មន​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន C និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ជួយ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​ក្នុងអំឡុងពេល​ថ្ងៃ​ក្តៅ​។​

​លើសពីនេះ ដោយសារតែ​វា​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ anthocyanins ដែល​បន្សាប​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​នៅក្នុង​ស្បែក​ដែល​រង​ការខូចខាត​ដោយ​កាំរស្មី​អ៊ុ​ល​ត្រា​វី​យូ​ឡេ ផ្លែ​មន​ជួយ​ប្រឆាំងនឹង​ភាព​ចាស់ ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការផ្គត់ផ្គង់​ឈាម​ដល់​ស្បែក និង​ចិញ្ចឹម​ស្បែក ធ្វើអោយ​ស្បែ​កស និង​ទន់​។​

​លើសពីនេះ វីតាមីន C នៅក្នុង​ផ្លែ​មន ជួយ​ដល់​ការផលិត​កូ​ឡា​ជែ​ន សម្រាប់​ការបត់បែន​ស្បែក​កាន់តែ​ប្រសើរ​។​

​ផ្លែ​ព្រូន​

​ផ្លែ​ព្រូន​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ sorbitol និង isatin ។ ទាំងនេះ​គឺជា​សារធាតុ​ដែល​ជួយ​បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក និង​បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ​។ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ព្រូន​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 និង​មហារីក​សុដន់​។ នេះ​គឺ​ដោយសារតែ​ផ្លែ​ព្រូន​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ anthocyanins និង​មា​នស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic ទាប​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែ​ផ្លែ​ព្រូន​មាន​សារធាតុ​អាស៊ីត​ដែលមាន​សមត្ថភាព​បំបែក Ca-P និង​ប្រូតេអ៊ីន​ក្នុង​រាងកាយ ការ​ទទួលទាន​ច្រើនពេក​នឹងមិន​ល្អ​ឡើយ​។ លើសពីនេះ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ព្រូន​ច្រើន ក៏​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ងាយ​កើតមុន និង​កន្ទួល​ផងដែរ ជាពិសេស​អ្នក​ដែលមាន​ស្បែក​ក្តៅ​។​

​ផ្លែក្រូច​

​ផ្លែក្រូច​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន C ច្រើន ដែល​ជួយ​ការពារ​ស្បែក​ពី​ការខូចខាត​ដោយផ្ទាល់​ពី​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ ជៀសវាង​ផលប៉ះពាល់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​អុកស៊ីតកម្ម​។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែឈើ​នេះ​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធភាព​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក សំយោគ​កូ​ឡា​ជែ​ន និង​ការពារ​ការបំផ្លាញ DNA ។ អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​ផ្លែក្រូច ផឹកទឹក​ក្រូច ឬ​លាប​ទឹកក្រូច​លើ​ស្បែក​របស់​អ្នក ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ភ្លឺ​ថ្លា និង​កម្ចាត់​សារធាតុ​ពណ៌​ដែល​លើស​ចេញពី​រាងកាយ​របស់​អ្នក​។​

​ស្វាយ​

​ផ្លែស្វាយ​នៅតែ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា “​ស្តេច​នៃ​ផ្លែឈើ​” ។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​វីតាមីន​ជាច្រើន​ដូចជា វីតាមីន A, C, D, ជាតិ​ដែក​, ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​, កាល់ស្យូម​។ ការទទួល​ទាន​ស្វាយ​ក៏​ជួយ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ ជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ឆ្លង​ផុត​រដូវក្តៅ​បាន​ដោយ​សុវត្ថិភាព ។​

​ម្នាស់​

​ម្នាស់​ជា​ផ្លែឈើ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​គេ​ចូលចិត្ត​បំផុត​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​, បង្កើន​ការរំលាយ​អាហារ​, ដុត​កាឡូរី​, គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ផ្លែ​ត្របែក​

​ផ្លែ​ត្របែក​ជួយ​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​កាត់បន្ថយ​ភាព​ធន់​នឹង​អាំង​ស៊ុយ​លីន​។ ផ្លែឈើ​នេះ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ ដែល​រួមចំណែក​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​។ មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណោះ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ត្របែក​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការឈឺចាប់​ពេល​មាន​រដូវ​ផងដែរ​។​

​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ត្របែក​ជាប្រចាំ​ក្នុង​រដូវក្តៅ នឹង​ជួយ​ពង្រឹង​សុខភាព​ផ្លូវចិត្ត ភ្នែក ស្បែក ការរំលាយ​អាហារ​…

​ផ្លែ​គូលែន​

​ផ្លែឈើ​នេះ​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេស​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ដែល​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​សូ​ដ្យូ​ម ហើយ​ត្រូវបាន​គេ​គិតថា ជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​សម្ពាធ​ឈាម​។ លើសពីនេះ លី​ឈី​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន C និង B ដែលមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​បង្កើន​ភាពស៊ាំ ក៏ដូចជា​ជួយ​ក្នុង​ការផលិត​កោសិកា​ឈាមក្រហម​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ កុំ​បរិភោគ​គូលែន ច្រើនពេក​ក្នុងពេល​តែមួយ​។ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​គូលែន​លើសពី 500g ក្នុង​មួយពេល អាច​បណ្តាលឱ្យ​បរិមាណ​គ្លុយកូស​ចូលក្នុង​ចរន្តឈាម​ហួស​ពី​សមត្ថភាព​របស់​ថ្លើម​ក្នុងការ​ស្រូបយក និង​រំលាយ​អាហារ បណ្តាលឱ្យមាន​ប្រតិកម្ម​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប រោគសញ្ញា​វិលមុខ ឈឺក្បាល ចង្អោរ ញ័រ បេះដូង​លោត​លឿន​… ពេល​ញ៉ាំ​គូលែន គួរតែ​ញ៉ាំ​តែ 10 ផ្លែ សម្រាប់​មនុស្សពេញវ័យ បុ​ង 3-4 ផ្លែ​សម្រាប់​កុមារ​៕​