ទាំងនេះគឺជាផ្លែឈើដែលជាធម្មតាទុំនៅរដូវក្តៅ។ មិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ទេ វាថែមទាំងជួយស្ត្រីបង្កើនភាពធស៊ាំ ធ្វើឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាត និងការពារជំងឺ។
ផ្លែមន
ផ្លែឈើនេះដែលជាធម្មតាទុំនៅរដូវក្តៅគឺជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏មានឥទ្ធិពល។ ផ្លែមនមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយបង្កើនភាពស៊ាំក្នុងអំឡុងពេលថ្ងៃក្តៅ។
លើសពីនេះ ដោយសារតែវាមានផ្ទុកសារធាតុ anthocyanins ដែលបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរីនៅក្នុងស្បែកដែលរងការខូចខាតដោយកាំរស្មីអ៊ុលត្រាវីយូឡេ ផ្លែមនជួយប្រឆាំងនឹងភាពចាស់ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការផ្គត់ផ្គង់ឈាមដល់ស្បែក និងចិញ្ចឹមស្បែក ធ្វើអោយស្បែកស និងទន់។
លើសពីនេះ វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែមន ជួយដល់ការផលិតកូឡាជែន សម្រាប់ការបត់បែនស្បែកកាន់តែប្រសើរ។
ផ្លែព្រូន
ផ្លែព្រូនមានផ្ទុកជាតិសរសៃ sorbitol និង isatin ។ ទាំងនេះគឺជាសារធាតុដែលជួយបន្ថយការទល់លាមក និងបញ្ហារំលាយអាហារ។ ការទទួលទានផ្លែព្រូនឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និងមហារីកសុដន់។ នេះគឺដោយសារតែផ្លែព្រូនមានផ្ទុកសារធាតុ anthocyanins និងមានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែផ្លែព្រូនមានសារធាតុអាស៊ីតដែលមានសមត្ថភាពបំបែក Ca-P និងប្រូតេអ៊ីនក្នុងរាងកាយ ការទទួលទានច្រើនពេកនឹងមិនល្អឡើយ។ លើសពីនេះ ការទទួលទានផ្លែព្រូនច្រើន ក៏ធ្វើឱ្យអ្នកងាយកើតមុន និងកន្ទួលផងដែរ ជាពិសេសអ្នកដែលមានស្បែកក្តៅ។
ផ្លែក្រូច
ផ្លែក្រូចមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C ច្រើន ដែលជួយការពារស្បែកពីការខូចខាតដោយផ្ទាល់ពីពន្លឺព្រះអាទិត្យ ជៀសវាងផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃអុកស៊ីតកម្ម។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែឈើនេះក៏មានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយការរលាក សំយោគកូឡាជែន និងការពារការបំផ្លាញ DNA ។ អ្នកអាចញ៉ាំផ្លែក្រូច ផឹកទឹកក្រូច ឬលាបទឹកក្រូចលើស្បែករបស់អ្នក ដើម្បីធ្វើឱ្យស្បែករបស់អ្នកភ្លឺថ្លា និងកម្ចាត់សារធាតុពណ៌ដែលលើសចេញពីរាងកាយរបស់អ្នក។
ស្វាយ
ផ្លែស្វាយនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “ស្តេចនៃផ្លែឈើ” ។ ផ្លែឈើនេះមានវីតាមីនជាច្រើនដូចជា វីតាមីន A, C, D, ជាតិដែក, ប៉ូតាស្យូម, កាល់ស្យូម។ ការទទួលទានស្វាយក៏ជួយបង្កើនភាពស៊ាំ ជួយឱ្យអ្នកឆ្លងផុតរដូវក្តៅបានដោយសុវត្ថិភាព ។
ម្នាស់
ម្នាស់ជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលគេចូលចិត្តបំផុត។ ផ្លែឈើនេះមានប្រសិទ្ធិភាពប្រឆាំងនឹងការរលាក, បង្កើនការរំលាយអាហារ, ដុតកាឡូរី, គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
ផ្លែត្របែក
ផ្លែត្របែកជួយបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន។ ផ្លែឈើនេះសម្បូរទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃរលាយ ដែលរួមចំណែកដល់សុខភាពបេះដូងកាន់តែប្រសើរឡើង។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ការទទួលទានផ្លែត្របែកក៏ជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់ពេលមានរដូវផងដែរ។
ការទទួលទានផ្លែត្របែកជាប្រចាំក្នុងរដូវក្តៅ នឹងជួយពង្រឹងសុខភាពផ្លូវចិត្ត ភ្នែក ស្បែក ការរំលាយអាហារ…
ផ្លែគូលែន
ផ្លែឈើនេះសំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេសប៉ូលីហ្វេណុល និងប៉ូតាស្យូម ដែលជួយរក្សាកម្រិតសូដ្យូម ហើយត្រូវបានគេគិតថា ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតសម្ពាធឈាម។ លើសពីនេះ លីឈីមានផ្ទុកវីតាមីន C និង B ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងបង្កើនភាពស៊ាំ ក៏ដូចជាជួយក្នុងការផលិតកោសិកាឈាមក្រហម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ កុំបរិភោគគូលែន ច្រើនពេកក្នុងពេលតែមួយ។ ការទទួលទានផ្លែគូលែនលើសពី 500g ក្នុងមួយពេល អាចបណ្តាលឱ្យបរិមាណគ្លុយកូសចូលក្នុងចរន្តឈាមហួសពីសមត្ថភាពរបស់ថ្លើមក្នុងការស្រូបយក និងរំលាយអាហារ បណ្តាលឱ្យមានប្រតិកម្មជាតិស្ករក្នុងឈាមទាប រោគសញ្ញាវិលមុខ ឈឺក្បាល ចង្អោរ ញ័រ បេះដូងលោតលឿន… ពេលញ៉ាំគូលែន គួរតែញ៉ាំតែ 10 ផ្លែ សម្រាប់មនុស្សពេញវ័យ បុង 3-4 ផ្លែសម្រាប់កុមារ៕