នៅពេលដែលអ្នកមានគ្រុនក្តៅ អ្នកគួរតែផ្តល់អាទិភាពដល់អាហាររាវដែលងាយលេប ជៀសវាងអាហារដែលមានរសជាតិខ្លាំង ដូចជាអាហារហឹរ អាហារត្រជាក់…។
អាហារ៦មុខដែលអ្នកក្តៅខ្លួនមិនគួរញ៉ាំ
ស៊ុត
ស៊ុតជាអាហារសម្បូរជីវជាតិសម្រាប់សុខភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកគួរជៀសវាងការទទួលទានស៊ុត នៅពេលដែលអ្នកមានគ្រុនក្តៅ។ មូលហេតុគឺដោយសារតែស៊ុតមានប្រូតេអ៊ីនច្រើន ក្រោយពេលញ៉ាំរួចនឹងបង្កើតកំដៅបានច្រើន។ អ្នកដែលមានគ្រុនក្តៅ ជាពិសេសកុមារតូចៗ ការទទួលទានស៊ុតនឹងធ្វើឱ្យកម្តៅក្នុងខ្លួនកើនឡើង មិនអាចរីករាលដាលចេញបាន ដូច្នេះហើយគ្រុនក្តៅកាន់តែខ្ពស់ និងយូរ។
តែ
តែមានផ្ទុកសារធាតុ tannins ដែលនឹងបង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយ។ ការផឹកតែច្រើន ពេកក៏ធ្វើឱ្យខួរក្បាលស្ថិតក្នុងស្ថានភាពរំភើប បង្កើនសម្ពាធឈាម បង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយ។ លើសពីនេះ ប្រសិនបើអ្នកជំងឺមានគ្រុនក្តៅ ការផឹកតែក៏នឹងកាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពនៃថ្នាំប្រឆាំងនឹងរោគផងដែរ។
ភេសជ្ជៈត្រជាក់
ពេលក្តៅខ្លួន អ្នកអាចយកកន្សែងត្រជាក់មកលាប ហើយធ្វើឱ្យរាងកាយអ្នកត្រជាក់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ភេសជ្ជៈត្រជាក់គួរត្រូវបានជៀសវាងជាដាច់ខាត។ វាមិនជួយកាត់បន្ថយកម្តៅក្នុងខ្លួនទេ ប៉ុន្តែក៏ធ្វើឱ្យក្តៅខ្លួនខ្លាំងដែរ ។ ប្រសិនបើគ្រុនក្តៅបង្កឡើងដោយជំងឺឆ្លងដូចជាជំងឺរាគរូសមុខងារនៃបំពង់រំលាយអាហារត្រូវបានកាត់បន្ថយការផឹកភេសជ្ជៈត្រជាក់គឺកាន់តែមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
ទឹកឃ្មុំ
ទឹកឃ្មុំជាឱសថប៉ូវកម្លាំង ចិញ្ចឹមលំពែង និងតម្រងនោម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកគួរជៀសវាងការប្រើទឹកឃ្មុំច្រើននៅពេលដែលអ្នកមានគ្រុនក្តៅ ព្រោះវាអាចបង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយរបស់អ្នក និងអាចបង្កជាជំងឺផ្សេងៗ។
អាហារហឹរ អាហារដែលមិនអាចរំលាយបាន
នៅពេលដែលមានគ្រុនក្តៅ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់រាងកាយមិនអាចដំណើរការបានល្អដូចដែលវាគួរនោះទេ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរចៀសវាងការទទួលទានអាហារហឹរ និងពិបាករំលាយ ដូចជាសាច់ក្រហម បង្គា ក្តាម ខ្យង មឹក… គួរតែផ្តល់អាទិភាពដល់អាហារបំពងដូចជាបបរ ស៊ុប ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការរំលាយអាហារ។
ស្រា
នៅពេលដែលអ្នកមានគ្រុនក្តៅ ការផឹកស្រានឹងធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកកាន់តែនឿយហត់ និងចំណាយពេលយូរក្នុងការជាសះស្បើយពីជំងឺ ព្រោះវាជាពិរុទ្ធជនដែលបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាដំណេក គេងមិនលក់ និងគេងមិនលក់។
លើសពីនេះ ការផឹកស្រាក៏ធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយដំណើរការបានតិច ធ្វើឱ្យរាងកាយអស់កម្លាំង។
៥មុខដែលអ្នកក្តៅខ្លួនគួរញ៉ាំដើម្បីឲ្យឆាប់ជា
ផឹកទឹក
នៅពេលអ្នកក្តៅខ្លួន អ្នកគួរតែផឹកទឹកច្រើនជាងធម្មតា ដើម្បីបំពេញជាតិទឹកដែលបាត់បង់។ ការផ្តល់ជាតិទឹកនៅពេលក្តៅខ្លួននឹងជួយឱ្យអ្នកមិនអស់កម្លាំង ជួយកម្ចាត់ជាតិពុលក្នុងរាងកាយបានលឿន និងងាយស្រួលជាងមុន។
អាហាររាវ
នៅពេលដែលអ្នកក្តៅខ្លួន អ្នកគួរតែជ្រើសរើសមុខម្ហូបដែលងាយស្រួលលេបដូចជា ស៊ុប បបរ បបរ និងផូ ចម្អិនជាមួយបន្លែ សាច់គ្មានខ្លាញ់… ដើម្បីបន្ថែមអាហារូបត្ថម្ភដល់រាងកាយ។
ផ្លែឈើស្រស់
ផ្លែឈើដូចជា ក្រូច ក្រូចឆ្មា ស្ត្របឺរី ស្វាយ ចេក.. ជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានគ្រុនក្តៅ។ ផ្លែឈើស្រស់មិនត្រឹមតែផ្តល់វីតាមីនដល់រាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្តល់សំណងដល់អេឡិចត្រូលីតដែលបាត់បង់ ជួយពង្រឹងភាពធន់ និងបន្ថយសីតុណ្ហភាពរាងកាយ។ ប្រសិនបើអ្នកមិនចង់ញ៉ាំ អ្នកអាចផឹកទឹកផ្លែឈើ ឬទឹកក្រឡុក។
បន្លែបៃតង
បន្លែកែច្នៃក្នុងទម្រង់ស៊ុប ស្ងោរ មានអត្ថប្រយោជន៍ត្រជាក់មួយចំនួនសម្រាប់អ្នកដែលមានគ្រុនក្តៅ។ កុំលឿនពេកក្នុងពេលមានជំងឺ ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យអ្នកខ្វះជីវជាតិ ។
ទឹកដោះគោជូរ
ទឹកដោះគោជូរ គឺជាអាហារដ៏មានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់អ្នកឈឺ និងគ្រុនក្តៅ។ វាជួយបំពេញបន្ថែមបាក់តេរីមានប្រយោជន៍សម្រាប់ពោះវៀន ជួយឱ្យរាងកាយមានសុខភាពល្អ រំលាយអាហារបានល្អប្រសើរ ៕