ផ្លែឈើទាំងនេះមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ និងល្អសម្រាប់សុខភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើពេលវេលានៃការទទួលទានអាហារទាំងនោះ ដើម្បីបង្កើនការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម ជៀសវាងការបន្ថែមបន្ទុកបន្ថែមដល់រាងកាយ។
ទុរេន
ទុរេនមិនត្រឹមតែមានជីវជាតិប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាឱសថព្យាបាលជំងឺដែលធ្លាប់ស្គាល់មួយចំនួនដូចជាជំងឺក្អក និងជំងឺស្បែកជាដើម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែទុរេនមានជាតិស្ករខ្ពស់ ដូច្នេះអ្នកដែលមានទម្ងន់លើស ធាត់ ទឹកនោមផ្អែម លើសឈាម និងអ្នកដែលមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ត្រូវកំណត់ការទទួលទានរបស់ពួកគេ។ លើសពីនេះ ការទទួលទានធុរេនច្រើន អាចបង្កកំដៅក្នុងរាងកាយ ងាយនឹងកើតមុន ស្រួច។
ដោយសារតែធុរេនមានជាតិស្ករ និងកាឡូរីខ្ពស់ ចាំបាច់ត្រូវកំណត់ការទទួលទានអាហារនៅពេលល្ងាច ដើម្បីចៀសវាងការទទួលទានលើសកម្លាំង ដែលនាំឱ្យឡើងទម្ងន់។ នៅពេលដែលអ្នកបានញ៉ាំទុរេនហើយ អ្នកគួរតែកាត់បន្ថយអាហារផ្សេងទៀតដូចជាអង្ករ ដើម្បីកុំឲ្យស្រូបថាមពលច្រើនពេក។
ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនសម្រាប់រាងកាយ។ រៀងរាល់ 100 ក្រាមនៃផ្លែបឺរទុំផ្តល់ទឹក 60 ក្រាម, ប្រូតេអ៊ីន 2,08 ក្រាម, ខ្លាញ់ 20,10 ក្រាម, គ្លុយកូស 7,4 ក្រាម, កាល់ស្យូម 12 មីលីក្រាម, ផូស្វ័រ 26 មីលីក្រាម, ជាតិដែក 0,6 មីលីក្រាម, វីតាមីន A 205 មីលីក្រាម, វីតាមីន B1 0,05 មីលីក្រាម, វីតាមីន CC 20mg និងអាស៊ីតអាមីណូដូចជា cystin, tryptophan ។
ការទទួលទានផ្លែបឺរត្រឹមត្រូវជួយនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពដូចជា បញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុល កាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម ជួយការពារបេះដូង សរសៃឈាម ថ្លើម ក្រពះ…។
ផ្លែឈើនេះសាកសមសម្រាប់ទាំងមនុស្សចាស់ និងកុមារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ យើងមិនគួរញ៉ាំផ្លែបឺរច្រើនពេកទេ។ ដោយសារផ្លែបឺរមានជាតិខ្លាញ់បន្លែខ្ពស់ ពួកគេក៏គួរជៀសវាងនៅពេលល្ងាចផងដែរ។
ស្វាយ
ស្វាយជាផ្លែឈើត្រូពិចដែលល្អសម្រាប់សុខភាព។ ផ្លែស្វាយមធ្យមមួយផ្លែអាចផ្តល់កាឡូរី 100 កាឡូរី, ប្រូតេអ៊ីន 1 ក្រាម, ជាតិខ្លាញ់ 0.5 ក្រាម, កាបូអ៊ីដ្រាត 25 ក្រាម, ស្ករ 23 ក្រាម, ជាតិសរសៃ 3 ក្រាម និងវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែផ្សេងៗទៀតដូចជា វីតាមីន A វីតាមីន C និង B6 , K , folate, ប៉ូតាស្យូម, កាល់ស្យូម, ជាតិដែក, ទង់ដែង …។
ផ្លែស្វាយមានផ្ទុកនូវសារជាតិ zethanthin ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយច្រោះកាំរស្មីពន្លឺពណ៌ខៀវដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ Macular degeneration ចំពោះមនុស្សចាស់។
ផ្លែស្វាយក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនដូចជា បេតា-ការ៉ូទីន ដែលជួយការពារជំងឺហឺត ក្រពេញប្រូស្តាត K ពោះវៀនធំ…។
ចំណាំ ផ្លែស្វាយជាផ្លែឈើដែលមានសន្ទស្សន៍ glycemic ខ្ពស់ គួរទទួលទាននៅពេលថ្ងៃ និងពេលល្ងាច ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានសន្ទស្សន៍ glycemic ខ្ពស់ ជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
មង្ឃុត
មង្ឃុតមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជា វីតាមីន B1, C, ប្រូតេអ៊ីន, ខ្លាញ់, ជាតិសរសៃ, កាល់ស្យូម, ផូស្វ័រ, ជាតិដែក ជាដើម ដើម្បីជួយពង្រឹងភាពធន់ បន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមដល់រាងកាយ។ លើសពីនេះ ផ្លែឈើនេះក៏មានល្បាយនៃអង់ទីគ័រ xanthone ដែលមានសមត្ថភាពសម្លាប់បាក់តេរីបានយ៉ាងល្អ។
ថ្វីត្បិតតែផ្លែឈើនេះមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ ប៉ុន្តែអ្នកគួរតែញ៉ាំវានៅពេលថ្ងៃប៉ុណ្ណោះ ជៀសវាងប្រើនៅពេលយប់ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យគេងមិនលក់។
ផ្លែស្រកានាគ
ផ្លែស្រកានាគ ជាផ្លែឈើដែលជនជាតិវៀតណាមធ្លាប់ស្គាល់។ វាមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព។ ផ្លែស្រកានាគមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C វីតាមីន B ជាច្រើន (B1, B2, B3) កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក… ផ្លែឈើនេះក៏ត្រូវបានទទួលស្គាល់ថាមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងការទល់លាមកផងដែរ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែស្រកានាគមានផ្ទុកជាតិស្ករច្រើន ដូច្នេះគួរចៀសវាងនៅពេលល្ងាច។ លើសពីនេះ អ្នកដែលមានបញ្ហាពោះវៀន រាគ ទឹកនោមផ្អែម ក៏ត្រូវកំណត់ការទទួលទានផ្លែឈើនេះផងដែរ ជាពិសេសបន្ទាប់ពីអាហារពេលល្ងាច។
ម្នាស់
ម្នាស់មានផ្ទុកនូវវីតាមីន C ច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ជួយប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ការពាររ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងរាងកាយ។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏ជួយការពារជំងឺលើសសម្ពាធឈាម ដោយសារជាតិប៉ូតាស្យូម និងសូដ្យូមទាប។ ការទទួលទានផ្លែម្នាស់ជាប្រចាំ ក៏ជាវិធីមួយជួយជំរុញការផលិត Collagen របស់រាងកាយ ធ្វើឱ្យស្បែករលោង។
ម្នាស់មានជាតិស្ករខ្ពស់ ដូច្នេះគួរចៀសវាងពេលយប់ ។ អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម និងជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរតែកំណត់ការទទួលទានផ្លែឈើនេះផងដែរ។ ដោយសារតែវាមានបរិមាណអាស៊ីតច្រើន ចាំបាច់ត្រូវចៀសវាងការទទួលទានម្នាស់ពេលពោះទទេ៕