Join with Health.com.kh on Telegram

​តែ​ទឹកកក​គឺជា​ភេសជ្ជៈ​សាមញ្ញ​ដែល​ជួយ​ឱ្យ​ត្រជាក់​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុង​រដូវក្តៅ​។ ភេសជ្ជៈ​នេះ​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ដល់​សុខភាព ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​ប្រើ​មិន​ត្រឹមត្រូវ វា​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​ផលប៉ះពាល់​។​

​ផលប៉ះពាល់​ខ្លះ​នៃ​តែ​ទឹកកក​

​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​

​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​បាន​សិក្សា និង​បាន​រកឃើញថា តែមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ oxalate ច្រើន​។ នេះ​ជា​សារធាតុ​ផ្សំ​ដែល​អាច​បង្ក​ជា​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​។ ដូច្នេះ ប្រសិនបើ​អ្នក​ផឹក​តែ​ទឹកកក​ជាប្រចាំ ជាពិសេស​តែ​ខ្លាំង ហានិភ័យ​នៃ​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​ក៏​អាច​កើនឡើង​ផងដែរ​។​

​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​មាន​ទម្លាប់​ផឹក​តែ​ជាមួយ​ស្ករ​បន្ថែម​ដើម្បី​បង្កើន​រសជាតិ​។ ប្រសិនបើ​ប្រើ​ជាមួយ​ប្រេកង់​ទាប ភេសជ្ជៈ​នេះ​មិនមាន​ផលប៉ះពាល់​ខ្លាំង​ដល់​សុខភាព​នោះទេ​។ តែ​ស្ករ​ក៏ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​ជាទូទៅ​ដើម្បី​ជួយ​សម្រួល​សម្ពាធ​ឈាម​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​សម្ពាធ​ឈាម​ទាប​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹក​តែ​ជាប្រចាំ​ជាមួយនឹង​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែមនឹង​ធ្វើឱ្យ​អ្នកមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ថាមពល​លើស ងាយ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់ ធាត់ បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​

​តែមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​។ ការប្រើប្រាស់​តែ​ខ្លាំង ឬ​ផឹក​ច្រើនពេក​នឹង​បង្កើន​បរិមាណ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ដែល​ទទួលទាន​នៅពេល​ថ្ងៃ និង​អាច​បង្កើន​សម្ពាធ​ឈាម ញ័រ​បេះដូង ធ្វើឱ្យ​បេះដូង​លោត​ខុស​ប្រក្រតី​…

​ទម្លាប់​៤​យ៉ាង​គួរ​ចៀសវាង​ពេល​ផឹក​តែ​

​ផឹក​តែ​ក្តៅ​ពេក ឬ​ត្រជាក់​ពេក​

​នៅពេលដែល​លាយ​ជាមួយ​ទឹក​ដែល​ក្តៅ​ពេក រសជាតិ​នៃ​តែ​នឹងរង​ផលប៉ះពាល់​។ លើសពីនេះ ការផឹក​ទឹក​ដែល​ក្តៅ​ពេក​ក៏​ជះឥទ្ធិពល​អាក្រក់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ផងដែរ​។ ប្រសិនបើ​ផឹក​តែ​ក្តៅ សីតុណ្ហភាព​ល្អ​របស់​ទឹក​គឺ​ចន្លោះ​ពី ៥២-៦២ អង្សា​សេ​។​

​ទន្ទឹមនឹងនោះ ការផឹក​តែ​ត្រជាក់​ពេក ឬ​ដាក់​ទឹកកក​ច្រើន​ក្នុង​ទឹកតែ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ឈឺបំពង់ក បង្កើត​ក្លិន​មាត់ច្រើន ជាពិសេស​ក្នុង​រដូវរងា​។​

​ផឹក​តែ​ភ្លាមៗ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​អាហារ​

​ប្រជាជន​វៀតណាម​ជាច្រើន​មាន​ទម្លាប់​ផឹក បន្ទាប់ពី​អាហារ​ដើម្បី​សម្អាត​មាត់ និង​ជួយ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ នេះ​គឺជា​ការយល់​ខុស​។ ស្លឹក​តែមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​តានី​ន​។ សារធាតុ​នេះ​អាច​រួមផ្សំ​ជាមួយនឹង​អាហារ​ដើម្បី​បង្កើត​សមាសធាតុ​ទឹកភ្លៀង ដែល​បណ្តាលឱ្យ​មានការ​ជាប់គាំង​នៅក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ធ្វើឱ្យ​អាហារ​ពិបាក​រំលាយ និង​ស្រូបយក​។ ការប្រើប្រាស់​តែ​ជា​ទៀងទាត់​បន្ទាប់ពី​អាហារ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ទល់លាមក​, ការប្រមូលផ្តុំ​នៃ​សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​នៅក្នុង​រាងកាយ​។​

​ផឹក​តែ​ដែល​ត្រូវបាន​ឆុង​ជា​យូរ​មកហើយ​

​អ្នក​គួរតែ​ផឹក​តែ​ភ្លាមៗ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ ដើម្បី​ធានាបាន​នូវ​រសជាតិ​នៃ​ភេសជ្ជៈ​នេះ​។ ការ​ញ៉ាំ​តែ​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ ជាពិសេស​ពេញ​មួយ​យប់​អាច​បង្កឱ្យមាន​ជាតិពុល រំលាយ​អាហារ និង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព ។​

​ផឹក​តែ​ពេល​ឃ្លាន​

​ការផឹក​តែ​នៅលើ​ពោះ​ទទេ​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ក្រពះ​។ នៅពេលដែល​តែ​ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន វា​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ទឹក​ក្រពះ​រំលាយ និង​ធ្វើឱ្យ​វា​កាន់តែ​ងាយស្រួល​ក្នុងការ​ស្រូប​យកជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​។ នេះ​ជា​មូល​ហេតុដែល​មនុស្ស​ជាច្រើន​ជួបប្រទះ​នឹង​វិលមុខ ញ័រ​ដៃ ខ្សោយ​អវយវៈ ញ័រ និង​រោគសញ្ញា​ខ្លះទៀត​ពេល​ផឹក​តែ​ពេល​ពោះ​ទទេ​។​

​លើសពីនេះ ការផឹក​តែ​ទឹកកក​នៅលើ​ពោះ​ទទេ​ក៏​អាចធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​ងាយ​នឹង​ផ្តាសាយ​ផងដែរ​៕​