ប្រសិនបើអ្នកចាប់អារម្មណ៍ក្នុងការបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងជំងឺបេះដូង, សូមសាកល្បងញ៉ាំផ្លែឈើនេះជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ផ្លែត្រសក់ផ្សំពី beta-carotene។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ, វាផ្សំពីវីតាមីន C ប៉ូតាស្យូម និងជាផ្លែឈើដែលផ្តល់កាឡូរីទាបផងដែរ។ផ្លែត្រសក់ស្រូវក៏ជាប្រភពនៃផ្លែឈើដែលផ្សំពីជាតិសរសៃផងដែរ។

អត្ថប្រយោជន៍ៈ
អ្នកដែលញ៉ាំអាហារដែលសំបូរទៅដោយ beta-carotene អាចត្រូវបានការពារប្រឆាំងនឹងការវិវត្តនៃទម្រង់ផ្សេងៗនៃជំងឺមហារីក ដែលរួមមានជំងឺមហារីកសួត, ក្រអូមមាត់, ពោះវៀនធំ, សុដន់, មាត់ស្បូន និងក្រពេញអូវែ។
ដូចទៅនឹងថ្នាំអ្នកប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល, beta-carotene អាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺភ្នែកឡើងបាយ ដែលអាចត្រូវបានបង្កឡើងដោយការបង្កើតឡើងនៃរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលបង្អាក់ការលូតលាស់នៃកោសិកាធម្មតា។វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែត្រសក់ស្រូវជួយការពារទម្រង់នៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន។ដូចទៅនឹងអ្នកប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្ម, ទាំងវីតាមីន C និង beta-carotene ការពារការធ្វើអុកស៊ីតកម្មនៃកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ LDL ដែលអាចផ្តល់អោយមានការរីកលូតលាស់នៃបន្ទះខ្លាញ់នៅក្នុងសរសៃឈាមអារទែ។ នេះអាចបណ្តាលអោយមានការគាំងបេះដូង និងកើតមានជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។អ្នកប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា beta-carotene និងវីតាមីន C ក៏ត្រូវបានគេជឿថាការពារភាពចាស់មុនវ័យផងដែរ។
សមាសធាតុផ្សំនៃជាតិសរសៃនៅក្នុងផ្លែត្រសក់ស្រូវជួយរក្សាភាពទៀងទាត់នៃការបញ្ចេញចោលលាមក និងការពារជំងឺមហារីករន្ធគូថផងដែរ៕