Join with Health.com.kh on Telegram

កាហ្វេ​គឺជា​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​។ ការផឹក​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ដោយ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​មិន​ត្រឹមតែ​ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​រស់​រវើក​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែមទាំង​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ដ៏​អស្ចារ្យ​ចំនួន 6 ផងដែរ​។​

​បង្កើន​ការ​ផ្តោតអារម្មណ៍ និង​ថាមពល​វិជ្ជមាន​

​នៅក្នុង​កាហ្វេ​ខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ដែល​ជំរុញ​ការផលិត​សារធាតុ​បញ្ជូន​សរសៃប្រសាទ​ជាច្រើន​ដូចជា dopamine, serotonin និង noradrenaline ដែល​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​អារម្មណ៍​នៃ​សុភមង្គល ភាព​រីករាយ និង​ការ​ផ្តោតអារម្មណ៍ ការប្រុងប្រយ័ត្ន​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​ដែល​ធ្វើការ​រួមគ្នា​អាចធ្វើអោយ​យើង​ផ្តោតអារម្មណ៍ ជំរុញ​ទឹកចិត្ត និង​ធានា​សុវត្ថិភាព​ក្នុងការ​ប្រឈមមុខ​នឹង​បញ្ហា​ប្រចាំថ្ងៃ​។​

​រក្សា​បេះដូង​របស់​អ្នក​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​

​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ក្នុង​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជួយ​ជំរុញ និង​រក្សា​ចង្វាក់បេះដូង​ឱ្យ​ទៀងទាត់​។ ជា​លទ្ធផល​ចរន្តឈាម​ត្រូវបាន​គ្រប់គ្រង​ដោយ​ស្ថេរភាព​។ ក្រៅពីនេះ ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ក៏​ជួយ​ជំរុញ​ការរំលាយ​អាហារ ការពារជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​មិន​ឲ្យ​ស្ទះ​សរសៃឈាម​ដែរ​។ នេះ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល និង​គាំងបេះដូង​។​

​សម្អាត​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​

​កាហ្វេ​ជំរុញ​ការបញ្ចេញ​កាកសំណល់​ផ្សេងៗ​ក្នុង​រាងកាយ ដោយហេតុនេះ​ជួយ​សម្អាត​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ពី​បាក់តេរី​។ ដូច្នេះ កាហ្វេ​អាច​ការពារ​ប៉ារ៉ាស៊ីត​ដែល​បង្ក​ជំងឺ​មួយចំនួន​មិនឱ្យ​លូតលាស់​។​

​លើសពីនេះ កាហ្វេ​ខ្មៅ​គ្មាន​ជាតិ​ផ្អែម​ក៏​ជួយ​ជំរុញ​ការបញ្ចេញ​ជាតិ​ទឹក​ច្រើន​ហួសហេតុ ដែល​បណ្តាល​ឲ្យ​អ្នក​ផឹក​នោម​ញឹកញាប់​។ ដោយហេតុនេះ រក្សា​សុខភាព​តម្រងនោម​។​

​ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​

​យោងតាម​ការសិក្សា​មួយចំនួន ការផឹក​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ដោយ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ អាច​ការពារ​យើង​ពី​ជំងឺមហារីក​ជាច្រើន​ប្រភេទ​។ លទ្ធផល​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញថា ការផឹក​កាហ្វេ​ប្រហែល 4 ពែង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត​ចំពោះ​បុរស​បាន 20% និង​មហារីក endometrial ចំពោះ​ស្ត្រី​បាន 25% ។​

​ការការពារ​ជំងឺ​ចាស់​

​ដូចដែល​បានកត់សម្គាល់​ខាងលើ សារធាតុ​រំញោច​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​នៅក្នុង​កាហ្វេ​អាច​បង្កើន​សារធាតុ dopamine នៅក្នុង​ខ្លួន​។ សូម​អរគុណ​ដល់​សារធាតុ dopamine ផ្នែក​ដែល​រង​ផលប៉ះពាល់​ដោយ​ជំងឺ​ផាក​ឃី​ន​សុន និង​លក្ខខណ្ឌ​ជំងឺសរសៃប្រសាទ​ផ្សេងទៀត​ត្រូវបាន​ធ្វើឱ្យ​សកម្ម ដែល​វា​បង្កើត​ឡើងវិញ​នូវ​កោសិកា​ប្រសាទ និង​បន្ថយ​ដំណើរការ​ពុកផុយ​។​

​ដូច្នេះហើយ ការផឹក​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជា​ទៀងទាត់​ដោយ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​នឹង​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ផាក​ឃី​ន​សុន និង​ការពារ​ខួរក្បាល​ពី​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង​។​

​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​

​មិន​ត្រឹម​តែមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ កាហ្វេ​ក៏មាន​ផ្ទុក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ទៀតផង​ដែរ រួមមាន វីតាមីន B2 វីតាមីន B3 វីតាមីន B5 ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​។ ថ្វីត្បិតតែ​បរិមាណ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ក្នុង​មួយ​ពែង​កាហ្វេ​មាន​មិន​ច្រើន​ក៏ដោយ ប៉ុន្តែ​ការផឹក​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជាប្រចាំ​ដោយ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​ក៏​ជួយ​បន្ថែម​សារធាតុចិញ្ចឹម​សម្រាប់​រាងកាយ​ឱ្យ​ដំណើរ​ការល្អ​ផងដែរ​។​

​ដោយសារតែ​កាហ្វេ​ខ្មៅ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ ពិបាក​ផឹក​ណាស់ ប្រសិនបើ​អ្នក​មិន​ធ្លាប់ប្រើ​វា អ្នក​អាចអនុវត្ត​គន្លឹះ​មួយចំនួន​ដូចជា បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​បន្តិច​ម្តងៗ បន្ថែម​អំបិល​ទៅក្នុង​កាហ្វេ ដោយ​ប្រើ​កាហ្វេ​លីង និង​កិន​។ នៅពេលដែល​អ្នក​ធ្លាប់​ញ៉ាំ​កាហ្វេ​គ្មាន​ជាតិ​ផ្អែម អ្នកនឹង​ឃើញ​កាហ្វេ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ ឬ​ទឹកដោះគោ​លែង​ទាក់ទាញ​ទៀតហើយ​៕​