មានអាហារមួយចំនួន បើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើននឹងបង្កគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់រាងកាយ។ ជាពិសេសសាច់ ៤ ប្រភេទខាងក្រោមនេះ ស្ត្រីក្រោយអាយុ៣០ឆ្នាំគួរនៅឆ្ងាយ។
សាច់ក្រក សាច់ត្រជាក់
សាច់ក្រក សាច់ត្រជាក់ និងសាច់កែច្នៃ សុទ្ធតែមានសារធាតុបន្ថែម និងសារធាតុរក្សាទុក។ លើសពីនេះ វាមានអំបិល ស្ករ និងខ្លាញ់ខ្ពស់ ដែលបណ្តាលឱ្យមានការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងបំផ្លាញកូឡាជែនរបស់អ្នក។
ជាងនេះទៅទៀត ការទទួលទានអាហារដែលសម្បូរទៅដោយអំបិលក៏អាចបណ្តាលឱ្យកោសិការួញ និងនាំឱ្យខ្សោះជាតិទឹកផងដែរ។ ទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់ធ្វើឱ្យស្បែកមានស្នាមជ្រីវជ្រួញ ហើយនៅទីបំផុតធ្វើឱ្យយើងឆាប់ចាស់ ។
សាច់ ខ
សាច់ ខ មានរសជាតិឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែវាមានជាតិស្ករ និងអំបិលខ្ពស់។ ខណៈពេលដែលអំបិលបណ្តាលឱ្យខ្សោះជាតិទឹកនៃស្បែក ជាតិស្ករអាចបណ្តាលឱ្យឡើងក្រហម និងរលាកស្បែក និងធ្វើឱ្យបាត់បង់អេឡាស្ទីន និង កូឡាជែន ។ គួរបញ្ជាក់ផងដែរថា កូឡាជែន និងអេឡាស្ទីនគឺជាប្រូតេអ៊ីនសំខាន់ដែលដើរតួនាទីក្នុងការថែរក្សាស្បែកឱ្យទន់ រលោង និងតឹងណែន។
ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ជាប្រចាំក៏នឹងបង្កើនទំហំចង្កេះផងដែរ ដែលនាំឱ្យរាងកាយមនុស្សចាស់មុនអាយុ ពង្រឹងការវិវត្តនៃស្នាមជ្រួញ ចំណុចខ្មៅនៅលើស្បែក ។
សាច់អាំង
ថ្វីត្បិតតែសាច់អាំងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ក៏ដោយ វាផ្តល់ទុក្ខទោសដល់ស្បែក វាអាចបង្កការរលាក និង “កាត់បន្ថយ” កូឡាជែនក្នុងរាងកាយបានយ៉ាងលឿន។
សាច់ចៀន
ចានសាច់ចៀនទាំងអស់ត្រូវបានផលិតដោយការចៀនក្នុងប្រេងនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់។ ក្នុងអំឡុងពេលនៃការចៀន សាច់នឹងផលិតសារធាតុគ្រោះថ្នាក់ជាច្រើនដូចជា lipid peroxides, trans fatty acids… អាចបង្កើនរ៉ាឌីកាល់សេរី បង្កើនល្បឿននៃដំណើរការចាស់នៃស្បែក។
ប្រេងឆាសម្រាប់សាច់ចៀនក៏អាចបង្កើតផ្សែងប្រេងយ៉ាងច្រើននៅពេលកំដៅនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ ផ្សែងប្រេងនេះមានផ្ទុកសារធាតុ butadiene ដែលប្រសិនបើស្រូបចូលជាប្រចាំអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ហើយក្នុងពេលតែមួយធ្វើឱ្យស្បែកខ្មៅ និងស្ងួត។ ប៉ះពាល់ដល់ស្ថានភាពកូឡាជែន។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ សាច់ចៀនក៏សម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ផងដែរ ញ៉ាំច្រើនពេកនឹងធ្វើឱ្យមានជាតិខ្លាញ់ប្រមូលផ្តុំ ធាត់ ធ្វើឱ្យរាងកាយមើលទៅចាស់ជាងអាយុពិត។
ដូច្នេះ តើអាហារអ្វីខ្លះដែលជួយស្ត្រីបង្កើនកូឡាជែនតាមធម្មជាតិ?
-ទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មារឲ្យបានច្រើន៖ ព្រោះក្រូចឆ្មាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតកូឡាជែន អាចជំរុញដល់ការរំលាយអាហាររបស់រាងកាយ បណ្តេញជាតិពុលចេញពីរាងកាយ ធ្វើឱ្យស្រទាប់ស្រទាប់ខាងក្នុងនៃស្បែកទន់រលោង ទប់ស្កាត់ការ ការអភិវឌ្ឍនៃស្នាមជ្រួញ និងអុចខ្មៅ។
-ទឹកដោះគោយ៉ាអួ៖ ទឹកដោះគោយ៉ាអួមានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីន និងអាស៊ីតអាមីណូសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា lysine ដោយហេតុនេះជំរុញការផលិត កូឡាជែនធម្មជាតិ។
-ទទួលទានផ្លែល្ហុងឲ្យបានច្រើន៖ វីតាមីន C វីតាមីន E អាស៊ីតអាមីណូ ជាតិដែក និងផូស្វ័រដែលមាននៅក្នុងផ្លែល្ហុងជួយពន្លឿនការសំយោគកូឡាជែន។
-ផ្លែទទឹម៖ អរគុណចំពោះសមាសធាតុមួយហៅថា punicalagins ផ្លែទទឹមអាចជួយរក្សាកូឡាជែននៅក្នុងស្បែក។
-គ្រាប់ធញ្ញជាតិ៖ រួមមាន សណ្តែកខ្មៅ សណ្តែកខៀវ សណ្តែកក្រហម សណ្តែកសៀង សណ្តែកស … ជាអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន ច្រើនតែមានអាស៊ីតអាមីណូចាំបាច់សម្រាប់សំយោគកូឡាជែន។
-ក្រូច៖ ផ្លែក្រូច មានរសជាតិជូរដូចក្រូចពោធិសាត់ ក្រូចថ្លុង ក្រូចឆ្មា ក្រូចឃ្វិច … ជាផ្លែឈើដែលមានបរិមាណវីតាមីន C ច្រើនបំផុត។ ទន្ទឹមនឹងនេះ វីតាមីន C ដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតកូឡាជែន។
-សាច់មាន់ ត្រីសាលម៉ុន៖ សាច់មាន់ ត្រីសាលម៉ុន គឺជាសាច់ដែលមានសារធាតុ កូឡាជែនច្រើនជាងគេ៕