Join with Health.com.kh on Telegram

​មាន​អាហារ​មួយចំនួន បើ​ទទួលទាន​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​នឹង​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដល់​រាងកាយ​។ ជាពិសេស​សាច់ ៤ ប្រភេទ​ខាងក្រោម​នេះ ស្ត្រី​ក្រោយ​អាយុ​៣០​ឆ្នាំ​គួរ​នៅ​ឆ្ងាយ​។

សាច់ក្រក សាច់​ត្រជាក់​

​សាច់ក្រក សាច់​ត្រជាក់ និង​សាច់​កែច្នៃ សុទ្ធ​តែមាន​សារធាតុ​បន្ថែម និង​សារធាតុ​រក្សាទុក​។ លើសពីនេះ វា​មាន​អំបិល ស្ករ និង​ខ្លាញ់​ខ្ពស់ ដែល​បណ្តាលឱ្យ​មានការ​កើនឡើង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​បំផ្លាញ​កូ​ឡា​ជែ​ន​របស់​អ្នក​។​

​ជាងនេះទៅទៀត ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​អំបិល​ក៏​អាច​បណ្តាលឱ្យ​កោសិកា​រួញ និង​នាំឱ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​ផងដែរ​។ ទឹក​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​មាន​ស្នាម​ជ្រីវជ្រួញ ហើយ​នៅ​ទីបំផុត​ធ្វើឱ្យ​យើង​ឆាប់​ចាស់ ។​

​សាច់ ខ​

​សាច់ ខ មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែ​វា​មាន​ជាតិ​ស្ករ និង​អំបិល​ខ្ពស់​។ ខណៈពេលដែល​អំបិល​បណ្តាលឱ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​នៃ​ស្បែក ជាតិ​ស្ករ​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ឡើង​ក្រហម និង​រលាក​ស្បែក និង​ធ្វើឱ្យ​បាត់បង់​អេ​ឡា​ស្ទី​ន និង កូ​ឡា​ជែ​ន ។ គួរបញ្ជាក់​ផងដែរ​ថា កូ​ឡា​ជែ​ន និង​អេ​ឡា​ស្ទី​ន​គឺជា​ប្រូតេអ៊ីន​សំខាន់​ដែល​ដើរតួនាទី​ក្នុងការ​ថែរក្សា​ស្បែក​ឱ្យ​ទន់ រលោង និង​តឹង​ណែន​។​
​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​ជាប្រចាំ​ក៏​នឹង​បង្កើន​ទំហំ​ចង្កេះ​ផងដែរ ដែលនាំឱ្យ​រាងកាយ​មនុស្ស​ចាស់​មុន​អាយុ ពង្រឹង​ការវិវត្ត​នៃ​ស្នាម​ជ្រួញ ចំណុច​ខ្មៅ​នៅលើ​ស្បែក ។​

វិធីងាយៗសម្រាប់ធ្វើ ខសាច់ជ្រូកពងទា ដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់…(មានវីដេអូ) – របៀបធ្វើម្ហូប

​សាច់​អាំង​

​ថ្វីត្បិតតែ​សាច់​អាំង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ក៏ដោយ វា​ផ្តល់​ទុក្ខទោស​ដល់​ស្បែក វា​អាច​បង្ក​ការ​រលាក និង “​កាត់បន្ថយ​” កូ​ឡា​ជែ​ន​ក្នុង​រាងកាយ​បាន​យ៉ាង​លឿន​។​

សាច់​ចៀន​

​ចាន​សាច់​ចៀន​ទាំងអស់​ត្រូវបាន​ផលិត​ដោយ​ការចៀន​ក្នុង​ប្រេង​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​។ ក្នុងអំឡុងពេល​នៃ​ការចៀន សាច់​នឹង​ផលិត​សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​ជាច្រើន​ដូចជា lipid peroxides, trans fatty acids… អាច​បង្កើន​រ៉ាឌីកាល់​សេរី បង្កើនល្បឿន​នៃ​ដំណើរការ​ចាស់​នៃ​ស្បែក​។​

​ប្រេងឆា​សម្រាប់​សាច់​ចៀន​ក៏​អាចបង្កើត​ផ្សែង​ប្រេង​យ៉ាងច្រើន​នៅពេល​កំដៅ​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់ ផ្សែង​ប្រេង​នេះ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ butadiene ដែល​ប្រសិនបើ​ស្រូប​ចូល​ជាប្រចាំ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក ហើយ​ក្នុងពេល​តែមួយ​ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​ខ្មៅ និង​ស្ងួត​។ ប៉ះពាល់​ដល់​ស្ថានភាព​កូ​ឡា​ជែ​ន​។​
​មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណោះ សាច់​ចៀន​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ផងដែរ ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​នឹងធ្វើ​ឱ្យមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ប្រមូលផ្តុំ ធាត់ ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​មើលទៅ​ចាស់​ជាង​អាយុ​ពិត​។​

​ដូច្នេះ តើ​អាហារ​អ្វីខ្លះ​ដែល​ជួយ​ស្ត្រី​បង្កើន​កូ​ឡា​ជែ​ន​តាម​ធម្មជាតិ​?

-​ទទួលទាន​ទឹកក្រូច​ឆ្មារ​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​៖ ព្រោះ​ក្រូចឆ្មា​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ដែល​ដើរតួ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ផលិត​កូ​ឡា​ជែ​ន អាច​ជំរុញ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​រាងកាយ បណ្តេញ​ជាតិពុល​ចេញពី​រាងកាយ ធ្វើឱ្យ​ស្រទាប់​ស្រទាប់​ខាងក្នុង​នៃ​ស្បែក​ទន់​រលោង ទប់ស្កាត់​ការ ការអភិវឌ្ឍ​នៃ​ស្នាម​ជ្រួញ និង​អុច​ខ្មៅ​។​

ទឹកក្រូចឆ្មាល្អយ៉ាងណាក៏ដោយ តែបើចេញអាការៈទាំង៤នេះហើយ កុំផឹកឱ្យសោះ  ប្រយ័ត្នឈឺលើសដើម - មន្ទីរព័ត៌មានខេត្តប៉ៃលិន

-​ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​៖ ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ប្រូតេអ៊ីន និង​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​ដូចជា lysine ដោយហេតុនេះ​ជំរុញ​ការផលិត កូ​ឡា​ជែ​ន​ធម្មជាតិ​។​

-​ទទួលទាន​ផ្លែ​ល្ហុង​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​៖ វីតាមីន C វីតាមីន E អាស៊ីត​អា​មី​ណូ ជាតិ​ដែក និង​ផូស្វ័រ​ដែលមាន​នៅក្នុង​ផ្លែ​ល្ហុង​ជួយ​ព​ន្លឿ​ន​ការ​សំយោគ​កូ​ឡា​ជែ​ន​។​

-​ផ្លែ​ទទឹម​៖ អរគុណ​ចំពោះ​សមាសធាតុ​មួយ​ហៅថា punicalagins ផ្លែ​ទទឹម​អាចជួយ​រក្សា​កូ​ឡា​ជែ​ន​នៅក្នុង​ស្បែក​។​

-​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​៖ រួមមាន សណ្តែកខ្មៅ សណ្តែកខៀវ សណ្តែកក្រហម សណ្តែកសៀង សណ្តែក​ស … ជា​អាហារ​សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន ច្រើន​តែមាន​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​ចាំបាច់​សម្រាប់​សំយោគ​កូ​ឡា​ជែ​ន​។​

-​ក្រូច​៖ ផ្លែក្រូច មាន​រសជាតិ​ជូរ​ដូច​ក្រូចពោធិសាត់ ក្រូចថ្លុង ក្រូចឆ្មា ក្រូចឃ្វិច … ជា​ផ្លែឈើ​ដែលមាន​បរិមាណ​វីតាមីន C ច្រើន​បំផុត​។ ទន្ទឹមនឹងនេះ វីតាមីន C ដើរតួ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ផលិត​កូ​ឡា​ជែ​ន​។​

-​សាច់មាន់ ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន​៖ សាច់មាន់ ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន គឺជា​សាច់​ដែលមាន​សារធាតុ កូ​ឡា​ជែ​ន​ច្រើនជាងគេ​៕​