Join with Health.com.kh on Telegram

​ជនជាតិ​ចិន​បុរាណ​បាន​ប្រដូច​បន្លែ​ទាំង 3 នេះ​ទៅនឹង “​បន្លែ​នៃ​អាយុ​វែង – បន្លែ​ប៉ូវ​កំលាំង​ដ៏​អស្ចារ្យ​” ។

​សណ្ដែកបណ្ដុះ​

​សណ្តែកបណ្តុះ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា​ថ្នាំ​នៃ​សរសៃឈាម និង​ស្បែក មាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ជម្រះ​កំដៅ បន្សាប​ជាតិពុល បញ្ចុះ​ទឹកនោម ស្រេកទឹក អាហារ​។ ការ​ទទួលទាន​សណ្តែក​បណ្តុះ​ច្រើន​ជួយ​ឱ្យ​កោសិកា​របស់​រាងកាយ​ត្រូវបាន​ការពារ ទប់ស្កាត់​ដំណើរការ​នៃ​ភាព​ចាស់ និង​ពន្យារ​អាយុជីវិត​។​

.​ប្រឆាំងនឹង​សម្ពាធ​ឈាម និង​ការពារ​សរសៃឈាម​

​អរគុណ​ចំពោះ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន គ្រាប់សណ្តែក​ជួយ​ការពារ​សរសៃឈាម ជួយ​ឱ្យ​ឈាម​រត់​បាន​ស្រួល​។​

.​សម្រស់​ស្បែក​

​វីតាមីន E ក្នុង​សណ្តែកបណ្តុះ​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការផលិត​សារធាតុ​ពណ៌​មេឡានីន ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ល្អ​ខ្លាំង​ទៅលើ​ស្បែ​កស​។ ក្រៅពីនេះ វីតាមីន E ក៏​ជួយ​បំផ្លាញ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព បង្កើន​សកម្មភាព​កោសិកា ពន្យឺត​ភាព​ចាស់​។​

.​សណ្តែកបណ្តុះ​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​

​ដើម​សណ្តែក​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់ វីតាមីន​ជាច្រើន សម្បូរ​ទៅដោយ​ប្រូតេអ៊ីន​។​ល​។​នៅពេលដែល​ដុះ​លូតលាស់​ជា​សណ្ដែក ពួកវា​ផ្លាស់ប្តូរ​រូបរាង និង​មាន​សមត្ថភាព​ជួយ​រំលាយ​អាហារ​បាន​កាន់តែ​ងាយស្រួល​។​

.​ជួយ​បន្ថែម​វីតាមីន C

​សណ្តែកបណ្តុះ​សំយោគ​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​វីតាមីន C អំឡុងពេល​លូតលាស់ ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ និង​ការពារ​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​។​

​ស្លឹក​គូឆាយ​

​យោងទៅតាម​ឱសថ​បូព៌ា ស្លឹក​គូឆាយ​មាន​ភាពកក់ក្តៅ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​បន្លែ​នៃ​តម្រងនោម​។ បុរស​បរិភោគ​ស្លឹក​គូឆាយ​ល្អ​សម្រាប់​សរីរវិទ្យា​។ បន្លែ​នេះ​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន និង​ជាតិ​សរសៃ​ឆៅ ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ចលនា​ពោះវៀន ព្យាបាល​ការ​ទល់លាមក និង​ការពារ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​។​

​ក្រៅពីនេះ ស្លឹក​គូឆាយ​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធភាព​រំលាយ​កំណក​ឈាម ជំរុញ​ឈាម​រត់ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​។​

​សម្រាប់​កុមារ​តូចៗ គូឆាយ​ក៏មាន​ការប្រើប្រាស់​ជាច្រើន​ដូចជា ព្យាបាល​ការ​គេង​នោម ព្យាបាល​ការ​ក្អក​ដែល​បណ្តាលមកពី​ជំងឺ​ផ្តាសាយ និង​ជួយ​បំប៉ន​ភ្នែក​។​

​សម្រាប់​បុរស គូឆាយ​ជួយ​ព្យាបាល​ការ​ឆាប់​ចេញ​ទឹកកាម​។​

​ផ្ទី​

​តាម​វេជ្ជសាស្ត្រ​បូព៌ា​បានឱ្យដឹងថា ផ្ទី មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ត្រជាក់​មិន​ពុល​មានការ​ប្រើប្រាស់​ព្យាបាល​រលាក​ស្បែក​, រលាក​ទឹក​ក្តៅ​, ជំងឺ​ផ្លូវដង្ហើម​។​

​វា​ក៏​ជា​បន្លែ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​សម្បូរ​ជាតិ​ដែក​ផងដែរ​។ បរិមាណ​ជាតិ​ដែក​ខ្ពស់​នៅក្នុង​ផ្ទី ជួយ​បង្កើន​បរិមាណ​អេ​ម៉ូ​ក្លូ​ប៊ី​ន និង​កោសិកា​ឈាមក្រហម​។ ដូច្នេះហើយ​នេះ​ជា​អាហារ​មាន​ប្រយោជន៍​ខ្លាំងណាស់​សម្រាប់​អ្នកជំងឺ​ស្លេកស្លាំង​។​

​មានការ​សិក្សា​ជាច្រើន​ដែល​បង្ហាញថា ការទទួល​ទាន​ផ្ទី​ជាប្រចាំ​អាចជួយ​រក្សា​លំនឹង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ល្អ​សម្រាប់​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ដោយសារតែ​ផ្លែ​ផ្ទី​ត្រជាក់ ការទទួល​ទាន​នៅ​ថ្ងៃ​ក្តៅ​ដូចជា​រដូវក្តៅ​អាចជួយ​ឱ្យ​ត្រជាក់ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​បាន​យ៉ាង​ល្អ​៕