Join with Health.com.kh on Telegram

សញ្ញា​ទូទៅ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​គឺ​ការ​បត់ជើងធំ​ច្រើនដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ ការ​ទល់លាមក​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​។ ដើម្បី​ការពារ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​អាហារ​៤​មុខ​នេះ​ពេល​ពោះ​ទទេ ។​

​ស្រូវ​សាលី​

​ស្រូវ​សាលី គឺជា​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់​។ ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​ស្រូវ​សាលី មាន​ប្រហែល 5,3 ក្រាម​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​។ សារធាតុ​នេះ​អាច​ជំរុញ​ចលនា​ពោះវៀន និង​បង្កើនល្បឿន​ចលនា​ពោះវៀន​។ ដូច្នេះហើយ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប័​រ​អាចជួយ​ការពារ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ទល់លាមក និង​មហារីក​ពោះវៀនធំ ។​

​ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ ដោយសារតែ​ស្រូវ​សាលី គឺជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ ពួកវា​ត្រូវការ​ពេល​យូរ​ក្នុងការ​រំលាយ និង​ស្រូប​ចូលទៅក្នុង​ពោះវៀន​។ នៅពេល​ញ៉ាំ​ស្រូវ​សាលី អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​ក្នុងពេល​តែមួយ​ទេ​។ ជាពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ក្រពះ​ពោះវៀន​។​

​ដំឡូងជ្វា​

​ដំឡូងជ្វា​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដូចជា ជាតិ​សរសៃ ម្សៅ វីតាមីន A ការ៉ូ​ទីន សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ជាតិ​ដែក ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ទង់ដែង ជាដើម ដែល​ទាំងនេះ​សុទ្ធតែជា​សារធាតុ​ដែលមាន​តួនាទី​ល្អ​ក្នុងការ​សម្រួល​ដល់​ការ​ទល់លាមក​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែ​ដំឡូងជ្វា​មាន​ផ្ទុក​ម្សៅ​ច្រើន អ្នក​ត្រូវ​កាត់បន្ថយ​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ម្សៅ នៅពេល​អ្នក​ញ៉ាំ​វា​។ ចំពោះ​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម គួរតែ​ញ៉ាំ​តិច ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​។​

​លើសពីនេះ ដំឡូងជ្វា​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ពេល​ពោះ​ទទេ​ទេ ព្រោះ​វា​នឹង​បង្កើន​ការបញ្ចេញ​ទឹក​ក្រពះ ដែល​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ពោះវៀន​ក្តៅ បង្កើត​ឧស្ម័ន និង​ក្រហាយ​ទ្រូង​។ ដើម្បី​ជៀសវាង​ស្ថានភាព​នេះ ដំឡូង​ត្រូវតែ​ដាំ​ឱ្យ​ពុះ ឫ​ដុត​យ៉ាង​ហ្មត់ចត់ ឬ​បន្ថែម​ជាតិ​អាល់កុល​បន្តិច​ពេល​ចម្អិន​ដើម្បី​បំផ្លាញ​ផ្សិត​នៅក្នុង​ដំឡូង​។​

​យក​ល្អ​គួរតែ​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា​នៅពេល​ព្រឹក​ជាមួយ​ទឹកដោះគោ​ស្រស់ ឬ​ទឹកដោះគោ​ជូរ បន្ថែម​គ្រាប់ និង​បន្លែ​បៃតង​មួយចំនួន ដើម្បី​ជា​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែលមាន​ជីវជាតិ និង​ផ្តល់​ថាមពល​ចាំបាច់​សម្រាប់​រាងកាយ​។​

​ពោត​

​ពោត​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​។ ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​ពោត​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ប្រហែល 2,9 ក្រាម​។ លើសពីនេះ​ទៀត ពោត​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​ម៉ាញេស្យូម ដែល​ជួយ​ជំរុញ​ការបញ្ចេញ​កាកសំណល់​ចេញពី​រាងកាយ ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណា​ពោត​មាន​ផ្សិត​ច្រើនណាស់ ដូច្នេះ​ទិញ​ល្មមប្រើ​បាន​ហើយ កុំ​ទិញ​ច្រើនពេក​។ ពោត​ផ្សិត​នឹង​ផលិត​សារធាតុ aflatoxin បង្ក​មហារីក ជាពិសេស​មហារីក​ថ្លើម ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​។​

​មើម​ឈូក​

​មើម​ឈូក​មាន​ជាតិ​សរសៃ និង​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន​។ មើម​ឈូក 100 ក្រាម​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ប្រហែល 1.2 ក្រាម​។ ពួកវា​អាច​ត្រូវបាន​ផ្សំ​ជាមួយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ទ្រី​គ្លី​សេរី​ដ​ក្នុង​រាងកាយ ដើម្បី​កាត់បន្ថយ​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​ខ្លាញ់​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែ​បរិមាណ​ម្សៅ​នៅក្នុង​ឫ​មើម​ឈូក​មាន​កម្រិត​ខ្ពស់ ប្រសិនបើ​អ្នក​បរិភោគ​មើម​ឈូក អ្នក​គួរតែ​កាត់បន្ថយ​អាហារ​ម្សៅ​ផ្សេងទៀត​វិញ​។​

​អាហារ​ទាំង​៤​មុខ​ខាងលើ ថ្វីត្បិតតែ​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​ក៏ដោយ ប៉ុន្តែ​អ្នក​មិនគួរ​ទទួលទាន​ច្រើនពេក​នោះទេ​។ ទទួលទាន​ក្នុង​បរិមាណ​ត្រឹមត្រូវ ពេល​ត្រឹមត្រូវ​នឹង​នាំមក​នូវ​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់បំផុត​៕​