Join with Health.com.kh on Telegram

​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​គឺជា​គ្រឿងទេស​ដែល​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ដល់​សុខភាព​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ផ្សំ​គ្រឿងទេស​ទាំងពីរ​នេះ​ចូលគ្នា អ្នកនឹង​ទទួលបាន​អត្ថប្រយោជន៍​កាន់តែច្រើន​។​

​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​

​ខ្ទឹម​សមាន​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​ដូចជា​ស៊ុ​ល​ហ្វី​ត និង​អាល់​លីន ខណៈពេលដែល​ខ្ញី​មាន​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​ជាច្រើន​ដូចជា​សមាសធាតុ phenolic, gingrols និង shogaols ។​

​ដូច្នេះ​ការរួម​ផ្សំ​នៃ​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​នឹង​បង្កើតជា​ភ្នាក់ងារ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​ដ៏​រឹងមាំ ដែល​អាចជួយ​រារាំង​ប្រូតេអ៊ីន​រលាក កាត់បន្ថយ​រោគសញ្ញា​នៃ​ការ​រលាក​រ៉ាំរ៉ៃ​។​

​ការពារ​ជំងឺ​បេះដូង​

​ខ្ញី​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុង​ការជួយ​កាត់បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ដូច្នេះ គ្រឿងទេស​នេះ​ជួយ​ការពារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។​

​ទន្ទឹមនឹងនេះ ខ្ទឹម​សមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​លឿន ការពារ​ជំងឺ​ក្រិន​សរសៃឈាម និង​ការប្រមូលផ្តុំ​បន្ទះ​នៅក្នុង​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាម​។​

​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​

​ទាំង​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី គឺជា​គ្រឿងទេស​ដ៏​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ក្រៅពី​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ក៏​ការពារ​ផលវិបាក​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ផងដែរ​។​

​មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណោះ ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​អេ​ម៉ូ​ក្លូ​ប៊ី​ន​ក្នុង​ឈាម ដែល​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ដល់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​ការពារ​ជំងឺមហារីក​

​ការបន្ថែម​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជួយ​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រភេទ​មហារីក​មួយចំនួន​។ មូលហេតុ​គឺ​ដោយសារតែ​នៅក្នុង​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាច្រើន ដែលមាន​សមត្ថភាព​ការពារ​រាងកាយ​ពី​ការខូចខាត​កោសិកា​។​

​ការរួមបញ្ចូល​គ្នា​នៃ​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ក្នុង​អាហារ​ប្រចាំថ្ងៃ ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​មួយចំនួន​ដូចជា មហារីក​សុដន់ មហារីក​លំពែង មហារីក​ពោះវៀនធំ​។​

​បង្កើន​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​

​អរគុណ​ចំពោះ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​ពួកគេ ការបន្ថែម​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជួយ​បង្កើន​សុខភាព​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​។​

​លើសពីនេះ ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​មេរោគ និង​បាក់តេរី ដែល​ធ្វើឱ្យ​វា​ល្អ​សម្រាប់​ព្យាបាល​ការឆ្លង​មេរោគ​ផ្លូវដង្ហើម និង​ផ្តាសាយ​ទូទៅ​។​

​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​មុខងារ​ខួរក្បាល​

​ការ​ទទួលទាន​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ជាប្រចាំ ជួយ​ឱ្យ​ខួរក្បាល​ដំណើរការបាន​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព បង្កើន​ការចងចាំ​។ មូលហេតុ​គឺ​ដោយសារ​ខ្ទឹម​សមាន​ផ្ទុក​សារធាតុសរីរាង្គ​ដែលមាន​សមត្ថភាព​ប្រឆាំងនឹង​ការ​ខូច​កោសិកា​សរសៃប្រសាទ​។​

​ក្រៅពីនេះ ការរួម​ផ្សំ​នៃ​ខ្ទឹមស និង​ខ្ញី​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការខូចខាត​ខួរក្បាល និង​បង្កើន​អង់ស៊ីម​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​សម្រាប់​ខួរក្បាល​ផងដែរ​។​
​លើសពីនេះ អ្នក​អាច​ផ្សំ​ខ្ញី ខ្ទឹមស ជាមួយ​ទឹកឃ្មុំ លាយ​ជាមួយនឹង​ទឹក​ក្តៅ​ឧណ្ហៗ ក៏​អាច​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​ប្រសើរ​បំផុត​សម្រាប់​សុខភាព​ផងដែរ​។ ដូចជា ព្យាបាល​ការឆ្លង​មេរោគ ទប់ស្កាត់​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​ធម្មតា និង​ផ្តាសាយ ដោះស្រាយ​បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ ជំនួយ​ក្នុងការ​សម្រក​ទម្ងន់ ធ្វើអោយ​សុខភាព​បេះដូង​ប្រសើរឡើង បំបាត់រោគ​សញ្ញា​នៃ​ជំងឺហឺត បង្កើន​ការបកប្រែ​នៃ​ភាពស៊ាំ ការពារ​ជំងឺមហារីក​៕​