អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភបានផ្តល់អនុសាសន៍ឱ្យប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងភាពអត់ឃ្លានជាមួយនឹងអាហារសម្រន់ខាងក្រោមសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
ផ្លែឈើ
ផ្លែឈើស្រស់ និងស្ងួត ផ្លែឈើក្រៀមជាដើម សុទ្ធតែល្អសម្រាប់សុខភាពស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ ផ្លែឈើផ្តល់វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ តែងតែមានអារម្មណ៍មានសុខភាពល្អ និងពោរពេញដោយថាមពល។ ផ្លែឈើស្ងួតក៏ជាប្រភពសម្បូរជាតិដែកផងដែរ។ នេះជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់ការលូតលាស់របស់ទារក និងសុខភាពម្តាយ។ ការបន្ថែមជាតិដែកគ្រប់គ្រាន់ ទារកនឹងធំឡើងលឿន និងមានសុខភាពល្អ ម្តាយក៏កំណត់ហានិភ័យនៃភាពស្លេកស្លាំង និងហូរឈាមផងដែរ។
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរតែយកចិត្តទុកដាក់ជ្រើសរើសផ្លែឈើដែលមានគុណភាព ពេលដែលឃ្លានគួរតែកំណត់ផ្លែឈើដែលអាចបង្កឱ្យពោះវៀនងាយរលាក និងមិនស្រួលដូចជា ក្រូច ក្រូចថ្លុង ជាដើម ម្យ៉ាងទៀតអ្នកមិនគួរញ៉ាំផ្លែឈើដែលមានជាតិស្ករច្រើនជាប្រចាំទេ វានឹងពិបាកខ្លាំងណាស់។ វាងាយស្រួលសម្រាប់ម៉ាក់ក្នុងការឡើងទម្ងន់ដោយមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន។
គ្រាប់ផ្លែឈើ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិដូចជា គ្រាប់ស្វាយចន្ទី អាល់ម៉ុន វ៉លណាត់ គ្រាប់ឈូក… តែងតែស្ថិតក្នុងកំពូលអាហារសម្រន់ដែលឆ្ងាញ់ ងាយស្រួល និងសំខាន់ មានជីវជាតិខ្លាំង មិនធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់លើស ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយឱ្យទារកក្នុងផ្ទៃមានការលូតលាស់ខ្លាំងផងដែរ។
គ្រាប់ទាំងនេះមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់មានប្រយោជន៍ជាច្រើន ហើយពួកវាដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការចិញ្ចឹមខួរក្បាលរបស់ទារក។ ពេលដែលម្តាយញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិកាន់តែច្រើន រាងកាយនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍កាន់តែច្រើន ទារកក្នុងផ្ទៃក៏នឹងវិវត្តន៍ប្រកបដោយភាពវៃឆ្លាតផងដែរ ដោយកាត់បន្ថយហានិភ័យមិនល្អមួយចំនួនដូចជា ភាពមិនប្រក្រតីជាដើម។ បច្ចុប្បន្ននេះទីផ្សារមានលក់ផលិតផលជាច្រើនពីគ្រាប់ ម្តាយមានផ្ទៃពោះត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ជ្រើសរើសម៉ាកល្បីឈ្មោះដោយប្រុងប្រយ័ត្នដើម្បីភាពសុខសាន្តក្នុងការប្រើប្រាស់។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ហើយនេះគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ទារកកាន់តែធំ ម្តាយមានផ្ទៃពោះកាន់តែមានបញ្ហាជាមួយ “ផ្លែប៉ោម” ដោយសារតែសរីរាង្គជុំវិញត្រូវបានបង្ហាប់។ ការបន្ថែមជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់ជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការកាន់តែរលូន។
លើសពីនេះ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ក៏មានផ្ទុកនូវជាតិដែក វីតាមីន អាស៊ីតហ្វូលិក យ៉ាងច្រើនផងដែរ ដែលជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃពិការភាពនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ។ ម្តាយអាចប្រើធញ្ញជាតិរួមផ្សំជាមួយទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោជូរ ផ្លែឈើ … ដើម្បីបង្កើតចានដែលមានរសជាតិចម្រុះ មានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងភាពអផ្សុក និងផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនសម្រាប់ទារកដែលកំពុងលូតលាស់។
ទឹកដោះគោជូរ គ្រាប់ និងផ្លែឈើ
គោលបំណងនៃអាហារនេះគឺដើម្បីផ្តល់ឱ្យអ្នកនូវទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ទាបជារៀងរាល់ថ្ងៃ ជួយអ្នក និងកូនរបស់អ្នកទទួលបានកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ធ្មេញរឹងមាំ និងឆ្អឹងដែលមានសុខភាពល្អ។ ទឹកដោះគោជូរក្រិកមានប្រូតេអ៊ីនច្រើនជាងទឹកដោះគោជូរធម្មតា ហើយថែមទាំងធ្វើឱ្យអ្នកឆ្អែតជាងមុនទៀតផង។ ទឹកដោះគោជូរដែលមានជាតិស្ករទាបក៏មិនធ្វើឱ្យស្ត្រីមានផ្ទៃពោះឡើងទម្ងន់ដែរ។
អ្នកអាចលាយគ្រាប់ផ្លែឈើ 1-2 ស្លាបព្រាបាយ ដែលសម្បូរទៅដោយជាតិប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃ ហើយបន្ថែមផ្លែឈើដែលមានជាតិទឹកដូចជា ស្ត្របឺរី រ៉ាសប៊ឺរី ផ្លែប៉ែស ឬផ្លែទំពាំងបាយជូរក្រៀម ចូលទៅក្នុងចានទឹកដោះគោជូរដែលអ្នកចូលចិត្ត។
ទឹកក្រឡុក, ទឹកផ្លែឈើ
ប្រសិនបើអ្នកឆ្ងល់ថាតើអាហារសម្រន់ណាល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនោះ ទឹកក្រឡុក និងទឹកផ្លែឈើគឺជាការណែនាំពីរសម្រាប់អ្នក។ ផ្លែឈើខ្លះមានកាឡូរីច្រើនពេក ដែលអាចធ្វើឱ្យស្ត្រីមានផ្ទៃពោះឡើងទម្ងន់បានលឿន។ ដូច្នេះ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាទម្ងន់អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ដំណោះស្រាយសុវត្ថិភាពសម្រាប់អ្នកគឺការច្របាច់យកទឹកផ្លែចេក ផ្លែស្ត្របឺរី ឬផ្លែរ៉ាសបឺរី។ បន្លែដូចជា ស្ពៃស្ពីណាច និង សេឡេរី មានវីតាមីន និងជាតិសរសៃខ្ពស់ ប៉ុន្តែអ្នកគួរតែបន្ថែមវាប្រសិនបើអ្នកពិតជាចូលចិត្តរសជាតិរបស់វា។ អ្នកក៏អាចបន្ថែមបឺរសណ្តែកដី ឬកាកាវ ដើម្បីធ្វើឱ្យភេសជ្ជៈរបស់អ្នកសម្បូរជាតិប្រូតេអ៊ីន ដោយមិនមានជាតិផ្អែមច្រើនពេក។
ផប់ខន
ផប់ខន និងគ្រាប់ពោតអាចជួយអ្នកការពារការទល់លាមកនៅពេលមានផ្ទៃពោះ នៅពេលទទួលទានវីតាមីនមុនពេលសម្រាល។
លើសពីនេះ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះក៏ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើរបបអាហារទៅតាមដំណាក់កាលនីមួយៗនៃការមានផ្ទៃពោះផងដែរ។
ក្នុងអំឡុងពេល ៣ ខែដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះ អ្នកអាចញ៉ាំការ៉ុតសម្រាប់វីតាមីន A ប្រេង និង វ៉លណាត់ សម្រាប់វីតាមីន E និងជាតិសរសៃ។ ក្នុងត្រីមាសទី ២ អ្នកគួរតែញ៉ាំអាហារដែលផ្តល់កាល់ស្យូម និងម៉ាញ៉េស្យូមគ្រប់គ្រាន់។ នៅពេលឈានដល់ ៣ ខែចុងក្រោយនៃការមានផ្ទៃពោះ អ្នកអាចបន្ថែមថាមពលដោយផ្តល់អាហារសម្បូរវីតាមីន C វីតាមីន B1 ៕