Join with Health.com.kh on Telegram

​អាស៊ីត oxalic (​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ផងដែរ​ថា​ជា oxalate) គឺជា​សមាសធាតុ​ធម្មជាតិ​ដែលមាន​នៅក្នុង​រុក្ខជាតិ ដែលជា​ទូទៅ​មាននៅ​ក្នុង​បន្លែ​បៃតង និង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​

Oxalate អាច​ចង​ជាមួយ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​រាងកាយ និង​បង្កើតជា​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​។ ការសិក្សា​បង្ហាញថា​ប្រហែល 75% នៃ​អ្នកជំងឺ​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​នឹង​វិវត្តន៍​ទៅជា​ក្រួស​កាល់ស្យូម ដែល​ភាគច្រើន​ជា​កាល់ស្យូម oxalate ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ កាល់ស្យូម​ផូស្វាត និង​គ្រួស​ក្នុង​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​កមាន​តិចជាង 10% នៃ​ចំនួន​គ្រួស​សរុប​។​
​តើ​របប​អាហារ​ដែលមាន​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​យ៉ាងដូចម្តេច​?

​ការកើនឡើង​ហានិភ័យ​នៃ​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​

​យោងតាម​គេហទំព័រ WEBMD វា​ត្រូវបាន​គេ​ប៉ាន់ប្រមាណ​ថា 1 ក្នុងចំណោម 10 នាក់​នឹងមាន​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​ដោយសារតែ​របប​អាហារ​មិនល្អ​។ ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​អាស៊ីត oxalic ច្រើន​គឺជា​មូលហេតុ​មួយ​ដែល​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​។​

​ការ​ស្រូបយក​សារធាតុ​រ៉ែ​ទាប​

​ដោយសារតែ​អាស៊ីត oxalic ភ្ជាប់​ជាមួយ​សារធាតុ​រ៉ែ​ដូចជា​កាល់ស្យូម វា​រារាំង​រាងកាយ​ពី​ការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ពួកវា​មិន​បាត់បង់​ទាំងស្រុង​នូវ​សមត្ថភាព​ក្នុងការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​នោះទេ ប៉ុន្តែ​បានត្រឹមតែ​ផ្នែក​ខ្លះ​ប៉ុណ្ណោះ​។​

​កាត់បន្ថយ​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ថ្នាំ​អង់​ទី​ប៊ី​យោ​ទិច​

​អាស៊ីត oxalic ខ្លះ​អាច​បំបែក​នៅក្នុង​ពោះវៀន​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ក្នុងអំឡុងពេល​នៃ​ការប្រើ​ថ្នាំ​អង់​ទី​ប៊ី​យោ​ទិច បាក់តេរី​ល្អ​នៅក្នុង​ពោះវៀន​នឹង​ត្រូវបាន​កាត់បន្ថយ​។ បន្ទាប់មក​អាស៊ីត oxalic អាច​កើនឡើង​នៅក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​និង​ទឹកនោម​កាត់បន្ថយ​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ថ្នាំ​អង់​ទី​ប៊ី​យោ​ទិច​។​
​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​មួយចំនួន​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់​។​

​ម្រះ​

​ម្រះ ជា​អាហារ​ដែល​គេ​និយម​ប្រើប្រាស់​ដោយ​មនុស្ស​ជាច្រើន ព្រោះ​វា​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ជម្រះ​កំដៅ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែ​ឪឡឹក 100 ក្រាម​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត oxalic 450mg​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ ដូច្នេះ​អ្នក​ដែលមាន​ប្រវត្តិ​កើត​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​គួរតែ​កំណត់​ការទទួល​ទាន​របស់​ពួកគេ​។​

​ត្រកួន​

​ត្រកួន ក៏​ជា​បន្លែ​ដែលជា​រឿយៗ​លេចឡើង​ក្នុង​អាហារ​គ្រួសារ​។ វា​មាន​វីតាមីន ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ក្ល​រី​ន និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ទៀត​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ រាល់ 100 ក្រាម​នៃ ត្រកួន​មាន​ប្រហែល 691 មី​លី​ក្រាម​នៃ​អាស៊ីត oxalic ។​

​ផ្ទី​

​ផ្ទី គឺជា​បន្លែ​ប៉ូវ​កម្លាំង​ឈាម ដោយសារ​សម្បូរ​ជាតិ​ដែក​។ លើសពីនេះ វា​ក៏​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​កាល់ស្យូម ការ៉ូ​ទីន វីតាមីន C យ៉ាងច្រើន​ផងដែរ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ រាល់ 100 ក្រាម​នៃ​ផ្ទី មាន​អាស៊ីត oxalic 1142mg ។ ដូច្នេះ អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​តម្រងនោម​គួរ​កំណត់​ការប្រើប្រាស់​របស់ខ្លួន​។​

​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​

​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច ក៏មាន​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់​ផងដែរ​។ 100 ក្រាម​នៃ​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច អាចមាន​រហូតដល់​ទៅ 1333 មី​លី​ក្រាម​នៃ​អាស៊ីត oxalic ។ ដូច្នេះ អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​ច្រើនពេក​ទេ​។

​ផលិតផល​សណ្តែកសៀង​

​សណ្តែកសៀង​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​អស្ចារ្យ​ដទៃទៀត​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ វា​ក៏មាន​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់​ផងដែរ​។ ការ​ទទួលទាន​សណ្តែក​សៀង ៨៥ ក្រាម​អាច​ផ្តល់​អាស៊ីត oxalic ២៣៥ មី​លី​ក្រាម​។ ទឹកដោះគោ​សណ្តែកសៀង​មួយ​ពែង​អាច​ផ្ទុក​អាស៊ីត oxalic ដល់​ទៅ 336mg​។​

ឆៃថាវ

​ឆៃថាវ មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​សុខភាព​ជាច្រើន​ដូចជា folate និង​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បន្លែ​នេះ​ក៏​ត្រូវបាន​ចាត់ថ្នាក់​ថា​ជា​រុក្ខជាតិ​ដែលមាន​អាស៊ីត oxalic ខ្ពស់​ផងដែរ ដោយ 64 ក្រាម​នៃ ឆៃថាវ អាច​ផ្តល់នូវ​អាស៊ីត oxalic 152mg ។​

​អាល់​ម៉ុ​ន​

​អាល់​ម៉ុ​ន​មាន​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន​ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អាល់​ម៉ុ​ន 28 ក្រាម​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត oxalic ដល់​ទៅ 122mg​។​

​ដំឡូងជ្វា​

​ដំឡូងជ្វា​ដុត​មធ្យម​មួយ​អាច​ផ្តល់​អាស៊ីត oxalic 97mg​។ សារធាតុ​នេះ​ត្រូវបាន​ប្រមូលផ្តុំ​ជា​ចម្បង​នៅក្នុង​សំបក​របស់​ដំឡូង​៕​