អាស៊ីត oxalic (ត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាជា oxalate) គឺជាសមាសធាតុធម្មជាតិដែលមាននៅក្នុងរុក្ខជាតិ ដែលជាទូទៅមាននៅក្នុងបន្លែបៃតង និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ។
Oxalate អាចចងជាមួយកាល់ស្យូមក្នុងរាងកាយ និងបង្កើតជាក្រួសក្នុងតម្រងនោម។ ការសិក្សាបង្ហាញថាប្រហែល 75% នៃអ្នកជំងឺគ្រួសក្នុងតម្រងនោមនឹងវិវត្តន៍ទៅជាក្រួសកាល់ស្យូម ដែលភាគច្រើនជាកាល់ស្យូម oxalate ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ កាល់ស្យូមផូស្វាត និងគ្រួសក្នុងអាស៊ីតអ៊ុយរិកមានតិចជាង 10% នៃចំនួនគ្រួសសរុប។
តើរបបអាហារដែលមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពយ៉ាងដូចម្តេច?
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃគ្រួសក្នុងតម្រងនោម
យោងតាមគេហទំព័រ WEBMD វាត្រូវបានគេប៉ាន់ប្រមាណថា 1 ក្នុងចំណោម 10 នាក់នឹងមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោមដោយសារតែរបបអាហារមិនល្អ។ ការញ៉ាំអាហារដែលមានអាស៊ីត oxalic ច្រើនគឺជាមូលហេតុមួយដែលបង្កើនហានិភ័យនៃក្រួសក្នុងតម្រងនោម។
ការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែទាប
ដោយសារតែអាស៊ីត oxalic ភ្ជាប់ជាមួយសារធាតុរ៉ែដូចជាកាល់ស្យូម វារារាំងរាងកាយពីការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ពួកវាមិនបាត់បង់ទាំងស្រុងនូវសមត្ថភាពក្នុងការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមនោះទេ ប៉ុន្តែបានត្រឹមតែផ្នែកខ្លះប៉ុណ្ណោះ។
កាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពនៃថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិច
អាស៊ីត oxalic ខ្លះអាចបំបែកនៅក្នុងពោះវៀន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ក្នុងអំឡុងពេលនៃការប្រើថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិច បាក់តេរីល្អនៅក្នុងពោះវៀននឹងត្រូវបានកាត់បន្ថយ។ បន្ទាប់មកអាស៊ីត oxalic អាចកើនឡើងនៅក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារនិងទឹកនោមកាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពនៃថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិច។
ផ្លែឈើ និងបន្លែមួយចំនួនមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់។
ម្រះ
ម្រះ ជាអាហារដែលគេនិយមប្រើប្រាស់ដោយមនុស្សជាច្រើន ព្រោះវាមានប្រសិទ្ធភាពជម្រះកំដៅ និងបន្សាបជាតិពុល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែឪឡឹក 100 ក្រាមមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic 450mg។ ផ្លែឈើនេះមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ ដូច្នេះអ្នកដែលមានប្រវត្តិកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោមគួរតែកំណត់ការទទួលទានរបស់ពួកគេ។
ត្រកួន
ត្រកួន ក៏ជាបន្លែដែលជារឿយៗលេចឡើងក្នុងអាហារគ្រួសារ។ វាមានវីតាមីន ប៉ូតាស្យូម ក្លរីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀត។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ រាល់ 100 ក្រាមនៃ ត្រកួនមានប្រហែល 691 មីលីក្រាមនៃអាស៊ីត oxalic ។

ផ្ទី
ផ្ទី គឺជាបន្លែប៉ូវកម្លាំងឈាម ដោយសារសម្បូរជាតិដែក។ លើសពីនេះ វាក៏ផ្ទុកនូវជាតិកាល់ស្យូម ការ៉ូទីន វីតាមីន C យ៉ាងច្រើនផងដែរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ រាល់ 100 ក្រាមនៃផ្ទី មានអាស៊ីត oxalic 1142mg ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោមគួរកំណត់ការប្រើប្រាស់របស់ខ្លួន។
ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃស្ពីណាច ក៏មានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ផងដែរ។ 100 ក្រាមនៃស្ពៃស្ពីណាច អាចមានរហូតដល់ទៅ 1333 មីលីក្រាមនៃអាស៊ីត oxalic ។ ដូច្នេះ អ្នកមិនគួរញ៉ាំស្ពៃស្ពីណាចច្រើនពេកទេ។

ផលិតផលសណ្តែកសៀង
សណ្តែកសៀងគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃប្រូតេអ៊ីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏អស្ចារ្យដទៃទៀត។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ វាក៏មានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ផងដែរ។ ការទទួលទានសណ្តែកសៀង ៨៥ ក្រាមអាចផ្តល់អាស៊ីត oxalic ២៣៥ មីលីក្រាម។ ទឹកដោះគោសណ្តែកសៀងមួយពែងអាចផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ដល់ទៅ 336mg។
ឆៃថាវ
ឆៃថាវ មានសារធាតុចិញ្ចឹមសុខភាពជាច្រើនដូចជា folate និងម៉ង់ហ្គាណែស។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បន្លែនេះក៏ត្រូវបានចាត់ថ្នាក់ថាជារុក្ខជាតិដែលមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ផងដែរ ដោយ 64 ក្រាមនៃ ឆៃថាវ អាចផ្តល់នូវអាស៊ីត oxalic 152mg ។
អាល់ម៉ុន
អាល់ម៉ុនមានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាល់ម៉ុន 28 ក្រាមមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ដល់ទៅ 122mg។

ដំឡូងជ្វា
ដំឡូងជ្វាដុតមធ្យមមួយអាចផ្តល់អាស៊ីត oxalic 97mg។ សារធាតុនេះត្រូវបានប្រមូលផ្តុំជាចម្បងនៅក្នុងសំបករបស់ដំឡូង៕