Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្សំ​ខ្ញី​ជាមួយនឹង​គ្រឿងផ្សំ​ទាំងនេះ អ្នក​នឹងមាន​ភេសជ្ជៈ​ដែល​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ដល់​សុខភាព​។​

​ខ្ញី + ទឹកឃ្មុំ​

​ខ្ញី​ផ្សំ​ជាមួយ​ទឹកឃ្មុំ​នឹង​បង្កើតជា​ភេសជ្ជៈ​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ នៅពេល​បញ្ចូល​គ្នា សារធាតុ​ទាំងពីរ​នេះ​នឹង​ជួយ​ព្យាបាល​ការមិន​រំលាយ​អាហារ ហើមពោះ និង​ដើរខ្យល់​។ លើសពីនេះ ខ្ញី​ក្តៅ​ក៏​ជួយ​ជំរុញ​ដល់​ការ​បំបែក​កោសិកា​ថ្លើម​ផងដែរ​។ ផឹកទឹក​ខ្ញីទឹក​ឃ្មុំ នឹង​ជួយ​កម្ចាត់​ជាតិពុល​ក្នុង​ថ្លើម សម្អាត និង​ការពារ​ជំងឺថ្លើម​។ ក្រៅពីនេះ ទឹក​ខ្ញី​ទឹកឃ្មុំ​ក៏​ជួយ​បង្កើន​ចំណង់​អាហារ ជំរុញ​ការរំលាយ​អាហារ​។​

​ខ្ញី + ម្រះ​

​ខ្ញី​ផ្សំ​ជាមួយ​ផ្លែ​ម្រះ ប្រហែលជា​ពិបាក​ផឹក​បន្តិច ប៉ុន្តែ​វា​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ខ្លាំង​សម្រាប់​ព្យាបាល​ការ​ទល់លាមក​។ ខ្ញី និង​ផ្លែ​ម្រះ ត្រាំ​ក្នុង​ទឹក​ផឹក នឹង​ជួយ​ជម្រះ​កំដៅ បន្សាប​ជាតិពុល ជួយ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ ជៀសវាង​ការប្រមូលផ្តុំ​សំណល់​អាហារ​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ កាត់បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក​…​។​

​លើសពីនេះ ខ្ញី និង​ម្រះ គឺជា​អាហារ​ដែល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 មូលហេតុ​គឺ​ខ្ញី​មាន​ផ្ទុក gingerol និង​ម្រះ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ charantin ដែលជា​ថ្នាំ​វ៉ាក់សាំង និង​សារធាតុ​ផ្សំ​ដូចជា​អាំង​ស៊ុយ​លីន ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​រក្សា​លំនឹង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។​

​ខ្ញី + សំបក​ក្រូច​ក្រៀម​

​ការរួមបញ្ចូល​គ្នា​នៃ​សំបក​ក្រូម​ក្រៀម និង​ខ្ញី​នឹង​បង្កើតជា​ភេសជ្ជៈ​ដែល​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការ​ទល់លាមក ជំរុញ​ចលនា​ពោះវៀន និង​រុញ​លាមក​ឱ្យ​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​។​

​លើសពីនេះ ប្រេង​សំខាន់ៗ​នៅក្នុង សំបក​ក្រូច និង​ខ្ញី ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការរីកលូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី ដែល​បណ្តាលឱ្យមាន​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ​។​

​ពេលវេលា​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​ប្រើ​ខ្ញី​

​ខ្ញី​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព ប៉ុន្តែ​មិនមែន​ចេះតែ​ប្រើ​ទេ​។ យក​ល្អ​គួរតែ​ប្រើ​ខ្ញី​នៅពេល​ព្រឹក ព្រោះ​នៅពេលនេះ មាន​ឧស្ម័ន​ច្រើន​ក្នុង​ក្រពះ ការ​ញ៉ាំ​ខ្ញី​/​ផឹកទឹក​ខ្ញី​បន្តិច នឹង​ជួយ​លើក​កំពស់​ក្រពះ បង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព ជំរុញ​ចលនា​ឈាម និង​រំលាយ​អាហារ​។​

​កំណត់​ការប្រើប្រាស់​ខ្ញី​នៅពេល​ល្ងាច ដើម្បី​ជៀសវាង​ការក្តៅក្រហាយ គេង​មិន​លក់ ព្រោះ​ខ្ញី​មាន​សារធាតុ​រំញោច ការប្រើ​ច្រើន​មុនពេល​ចូល​គេង​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​ចរន្តឈាម​។​

​បុគ្គល​ដែល​មិនគួរ​ប្រើ​ខ្ញី​

​ខ្ញី​ជា​គ្រឿងទេស​សម្រាប់​សុខភាព ប៉ុន្តែ​មិនគួរ​បំពាន​ឡើយ​។ ការប្រើប្រាស់​ខ្ញី​ច្រើនពេក​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​មាត់​ស្ងួត ស្រេកទឹក និង​ក្តៅ​ក្នុង​ខ្លួន​។​

​អ្នក​ដែល​ក្តៅខ្លួន ឬ​ក្តៅ​ក្នុង​មាត់ ហើយ​ទល់លាមក គួរ​កំណត់​ការប្រើប្រាស់​គ្រឿងផ្សំ​ក្តៅ និង​ហឹរ ដូចជា​ខ្ញី​។​

​សមាសភាព​នៃ​ខ្ញី​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ដែល​ដំណើរការ​លើ​ស្រទាប់​ក្រពះ ពោះវៀន ដូច្នេះ​អ្នក​ដែល​ឈឺក្រពះ​ក៏​គួរ​កំណត់​ការប្រើប្រាស់​សម្ភារៈ​នេះ​ផងដែរ​។​

​ក្នុងករណី​ដែល​អ្នក​ក្តៅខ្លួន​ខ្លាំង អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ខ្ញី​ទេ ព្រោះ​កំដៅ​នៃ​ខ្ញី​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​សីតុណ្ហភាព​រាងកាយ​រប​ស់​អ្នក​កាន់តែ​ខ្ពស់ ធ្វើឱ្យ​ខូច​សរសៃឈាម​។​

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​គ្រុនក្ដៅ អ្នក​ដែល​ទើបតែ​ចេញពី​កម្តៅថ្ងៃ​មិនគួរ​ផឹកទឹក​ខ្ញី​ទេ​៕​