Join with Health.com.kh on Telegram

សម្រាប់​អ្នក​ឈឺក្រពះ ការជ្រើសរើស​អាហារ​ពេលព្រឹក​គឺមាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​។ ជាពិសេស​ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​រស់​នៅមាន​សុខភាព​ល្អ អាយុ​វែង អ្នក​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​។​

​អាហារ​ពេលព្រឹក​៣​មុខ​ដែល​ងាយ​ធ្វើឱ្យ​ឈឺក្រពះ​

​អាហារ​ខ្លាញ់​

​អ្នក​ដែល​ឈឺពោះ​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​នៅពេល​ព្រឹក​ទេ​។ អាហារ​ក្រុម​នេះ​មិនអាច​រំលាយ​បាន​យ៉ាង​ងាយ​ទេ ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​ហើមពោះ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ក្រៅពីនេះ អាហារ​សម្បូរ​ខ្លាញ់​ក៏មាន​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ច្រើន​ដែរ​។ ប្រសិនបើ​រាងកាយ​ប្រមូលផ្តុំ​សារធាតុ​នេះ​ច្រើនពេក វា​មិន​ត្រឹមតែ​អាក្រក់​សម្រាប់​ក្រពះ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​បេះដូង​ទៀតផង​។​

​អាហារ​ហឹរ​

​អ្នក​ដែល​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​អាហារ​ហឹរ មិន​ថា​ពេលព្រឹក អាហារ​ថ្ងៃត្រង់ ឬ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច ហឹរ​គឺ​មិនអាច​ខ្វះ​បាន​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការ​ញ៉ាំ​ហឹរ​នាំមក​នូវ​ផលវិបាក​ជាច្រើន​។​

​ពេលព្រឹក​ក្រពះ​ទទេ បើ​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​ហឹរ​នឹងធ្វើ​ឲ្យ​ឈឺក្រពះ​។ រសជាតិ​ហឹរ​របស់​ម្ទេស​អាច​ជំរុញ​ជំងឺ​ពោះវៀនធំ ធ្វើឱ្យ​ឈឺក្រពះ រលាក​ក្រពះ ដំបៅ​ក្រពះ​។​ល​។ ប្រសិនបើ​ជំងឺ​ទាំងនេះ​មិនត្រូវ​បាន​ព្យាបាល​ទាំងស្រុង​ទេ វា​អាច​បង្កើតជា​កោសិកា​មហារីកក្រពះ​បាន​។ លើសពីនេះ ការទទួល​ទាន​ម្ទេស​ច្រើន​ក៏​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ផងដែរ​។​

​អាហារ​ដែលមាន​អំបិល​ច្រើន​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​អំបិល​ច្រើន​មិន​ត្រឹមតែ​ធ្វើឱ្យ​ខូច​តម្រងនោម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​អាច​បង្ក​ការខូចខាត​ដោយផ្ទាល់​ដល់​ស្រទាប់​ក្រពះ​ទៀតផង​។ ជាពិសេស ផលិតផល​ដូចជា​សាច់​ប្រៃ ពង​ទាប្រៃ និង​ប្រហិត អាចមាន​ផ្ទុក​ជាតិ​នី​ទ្រី​ត​ខ្ពស់ ដែល​នៅពេល​ចូលក្នុង​ខ្លួន បំប្លែង​ទៅជា​នី​ត្រូ​សា​មីន និង​បង្ក​ជា​មហារីកក្រពះ​ជាយថាហេតុ​។​

​យោងតាម​អនុសាសន៍​របស់​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក មនុស្ស​ម្នាក់ៗ​គួរតែ​ប្រើ​អំបិល​ត្រឹមតែ 5 ក្រាម​/​នាក់​/​ថ្ងៃ ស្មើនឹង​ប្រហែល​មួយ​ស្លាបព្រា​កាហ្វេ​។​

​អាហារ ២​មុខគួរ​ញ៉ាំ​នៅពេល​ព្រឹក ដើម្បី​ក្រពះ​មាន​សុខ​ភាពល្អ និង​អាយុ​វែង​

​អាហារ​ជាមួយ​ខ្ទឹមស​បន្ថែម​

​ខ្ទឹមស​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន និង​ទឹក មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បំប៉ន​លំពែង រលាក និង​បាក់តេរី​។ លើសពីនេះ ខ្ទឹម​សមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ allicin ដែល​អាច​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម និង​ការពារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។​

​ក្រៅពីនេះ ខ្ទឹមស​ក៏​អាច​រារាំង​ដំណើរការ​នៃ​នីត្រាត​ដែល​ប្រែ​ទៅជា​នីត្រាត​នៅក្នុង​ទឹក​ក្រពះ ការពារ​ការបង្កើត​នី​ត្រូ​សាមី​ន ជួយ​ការពារ​មហារីកក្រពះ​។ ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​ខ្ទឹមស​ក៏​អាច​ការពារ​ការ​រាតត្បាត​នៃ​ជាតិពុល លោហធាតុ​ធ្ងន់ និង​សារធាតុបង្កមហារីក​ដ​ល់​រាងកាយ​។​

​បន្លែ​បៃតង​

​មាន​មនុស្ស​តិច​ណាស់​ដែលមាន​ទម្លាប់​ញ៉ាំ​បន្លែ​បៃតង​នៅពេល​ព្រឹក ប៉ុន្តែ​អ្នក​គួរតែមាន​ទម្លាប់​នេះ​។ ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C និង​សារធាតុ Phytochemicals ដែល​អាច​ដើរតួនាទី​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ប្រឆាំង​មហារីក​។ ការទទួល​ទាន​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់​អាច​ការពារ​ក្រពះ​បាន​ក្នុង​កម្រិត​ជាក់លាក់​មួយ និង​កាត់បន្ថយ​អត្រា​កើត​ជំងឺមហារីក​ក្រពះ​។​

​ការបង្កើន​ការទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ បន្លែ និង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​នឹង​ជួយ​ឱ្យមាន​តុល្យភាព​អាហារូបត្ថម្ភ កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ធាត់​លើសឈាម និង​ជំងឺ​បេះដូង​៕​