Join with Health.com.kh on Telegram

សម្រាប់​កុមារ​តូចៗ មាន​អាហារ​ដែល​មើលទៅ​មាន​សុខ​ភាពល្អ ប៉ុន្តែ​តាមពិត​មិន​ដូច​ការគិត​នោះទេ ដូច្នេះ​ពួកគេ​គួរតែ​ញ៉ាំ​តិច​។

ស្ករ​កៅស៊ូ​

​កុមារ​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ស្ករ​កៅស៊ូ​ទេ​។ ដោយសារតែ​ស្ករ​កៅស៊ូ​ភាគច្រើន​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ហើយ​វា​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ធ្មេញ​របស់​កូន​អ្នក បណ្តាលឱ្យ​ពុក​ធ្មេញ​។ ហើយ​ស្ករ​កៅស៊ូ​ដែល​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​ធ្វើឱ្យ​កុមារ​ងាយ​នឹង​រាគ​។ ប៉ុន្តែ​អ្វីដែល​គ្រោះថ្នាក់​បំផុត​នោះ​គឺថា កុមារ​អាច​លេប​ស្ករ​កៅស៊ូ​ដោយ​ចៃដន្យ​ចូលក្នុង​ពោះ​បាន​យ៉ាង​ងាយ បណ្តាលឱ្យ​ពិបាក​ដកដង្ហើម និង​ស្ទះ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។​

​ជំនួស​ឱ្យ​ការ​ទំពា​រស្ករ​កៅស៊ូ អ្នក​អាចឱ្យ​កូន​របស់​អ្នក​ទំពារ​បន្លែ​ផ្សេងទៀត​ដូចជា ការ៉ុត ត្រសក់​… ឬ​ធ្វើ​អាហារសម្រន់​ឱ្យ​ពួកគេ​។

marshmallows

​កុមារ​មិនគួរ​ញ៉ាំ​បង្អែម​ច្រើនពេក​ទេ​។ ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា បរិមាណ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង marshmallows អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​សក​ម្ម​ភាព​ផ្ចង់អារម្មណ៍​ខ្លាំង និង​ចុះខ្សោយ​ការផ្តោត​អារម្មណ៍​ចំពោះ​កុមារ​។​

ធ្វើ​ពោត​លីង​ក្នុង​មីក្រូ​វ៉េវ​

​ពោត​លីង​ក្នុង​មីក្រូ​វ៉េវ គឺជា​អាហារសម្រន់​ដែល​ក្មេងៗ​ចូលចិត្ត​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​មាន​មនុស្ស​តិច​ណាស់​ដែល​ដឹងថា​ការអនុវត្ត​នេះ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំងណាស់​ចំពោះ​សុខភាព​របស់​កុមារ​។ ព្រោះ​នៅពេលដែល​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់ ក្រដាស​រុំ​ពោត​លីង​នឹង​បញ្ចេញ​សារធាតុ​គីមី​ពុល​ខ្លាំង​ហៅថា perfluorinated​។ សារធាតុ​នេះ​នឹង​ពន្យឺតការ​លូតលាស់​រប​ស់​កុមារ ថែមទាំង​បង្ក​ជា​ជំងឺមហារីក​ទៀតផង​។​

​ជំនួស​ឱ្យ​ការប្រើ​មីក្រូ​វ៉េវ ធ្វើ​ពោត​លីង​ញ៉ាំ​ដោយ​ប្រើ​ខ្ទះ និង​ប្រេង​អូ​លីវ​បន្តិច​។ វា​ចំណាយពេល​ត្រឹមតែ 5 ទៅ 7 នាទី​ប៉ុណ្ណោះ​ដើម្បី​ទទួលបាន​អាហារសម្រន់​ដ៏​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​សម្រាប់​កុមារ​។​

អាហារ​កំប៉ុង​

Bisphenol-A (BPA) គឺជា​សារធាតុពុល​ដែលមាន​នៅក្នុង​សម្ភារៈ​កំប៉ុង​ជាច្រើន វា​ទំនងជា​សារធាតុ​នេះ​នឹងត្រូវ​បាន​លាយ​ជាមួយ​អាហារ​នៅក្នុង​កំប៉ុង​។ នេះ​អាច​បំផ្លាញ​ខួរក្បាល និង​ប្រព័ន្ធ​បន្ត​ពូជ​របស់​ទារក ហើយ​ថែមទាំង​បង្ក​មហារីក​ទៀតផង​។​

​ដូច្នេះហើយ អ្នក​គួរតែ​ប្រើប្រាស់​គ្រឿងផ្សំ​ស្រស់ៗ ដើម្បី​រៀបចំ​ម្ហូបអាហារ ជំនួស​ឲ្យ​ការប្រើប្រាស់​កំប៉ុង ដើម្បី​រក្សាទុក​បានយូរ​។​

Best Canned Food to Stock Your Pantry According to Nutritionists

សូកូឡា​

​សូកូឡា​ខ្មៅ​ដែល​គ្មាន​ស្ករ​បន្ថែម​តិចតួច​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា​អាហារសម្រន់​ធម្មតា​សម្រាប់​សុខភាព​។ សូកូឡា​ខ្មៅ​អាច​ផ្តល់​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន កាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និង​វីតាមីន B2 ម៉ាញេស្យូម ទង់ដែង ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី​។ លើសពីនេះ សារជាតិ flavonoids ដែលមាន​នៅក្នុង​សូកូឡា​ខ្មៅ មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាក់លាក់​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ សូកូឡា​ខ្មៅ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ខ្ពស់​ចំពោះ​កុមារ​តូចៗ​។ បណ្ឌិតសភា​កុមារ​អាមេរិក​បាន​ណែនាំ​ថា កុមារ​ដែលមាន​អាយុ​ក្រោម 12 ឆ្នាំ​មិនគួរ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ឡើយ​។ ដូច្នេះ​សូកូឡា​ខ្មៅ​មិន​ត្រូវបាន​ណែនាំ​សម្រាប់​កុមារ​ទេ​។​

​ជាទូទៅ សូកូឡា​មាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត ហើយ​សូកូឡា​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ ដូច្នេះ​ពួកគេ​មិនត្រូវ​បាន​ណែនាំ​អោយ​កុមា​រញ៉ាំ​នោះទេ​។ ប្រសិនបើ​កុមារ​ពិតជា​ចង់​ញ៉ាំ ឪពុកម្តាយ​គួរតែ​មើល​តារាង​ការពិត​នៃ​អាហារូបត្ថម្ភ ជ្រើសរើស​សូកូឡា​មួយចំនួន​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទាប ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប និង​យកចិត្តទុកដាក់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ការទទួល​ទាន​របស់​ពួកគេ​៕