Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែស្វាយ​ជា​ផ្លែឈើ​ដ៏​ពេញនិយម​មួយ​នៅក្នុង​រដូវក្តៅ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ពិសារ ត្រូវបាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត ហើយ​ជាពិសេស​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។​

​សម្បូរ​ជាតិ​សរសៃ​

​ផ្លែស្វាយ​មានទឹក​ប្រហែល 83% ដែល​អាច​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​ពោះវៀន និង​ជួយ​រក្សា​ការរំលាយ​អាហារ​។ ផ្លែស្វាយ​មួយ​ចាន​ផ្តល់​ជាតិ​សរសៃ​ប្រហែល 7% ដែល​រាងកាយ​ត្រូវការ​ស្រូបយក​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។​

​ជាតិ​សរសៃ​មាន​សារសំខាន់​ក្នុងការ​ពន្យឺតការ​ស្រូបយក​ជាតិ​ស្ករ និង​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ជាការ​ពិត អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​វា​គ្រប់គ្រាន់​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ មាន​ហានិភ័យ​ទាប​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺ​ច្រាល​អាស៊ីត (GERD) ធាត់ និង​លើសឈាម​។​

​ការគាំទ្រ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​

​ផ្លែស្វាយ​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ជាង 20 ដែល​ផ្តល់​ដល់​ទៅ 50% នៃ​វីតាមីន C និង 35% នៃ​វីតាមីន A ដែល​រាងកាយ​ត្រូវការ​ស្រូបយក​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ វីតាមីន C មិន​ត្រឹមតែ​ប្រឆាំងនឹង​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​ការពារ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ពី​ការបំផ្លាញ​ពី​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ​ផងដែរ​។​

​ទន្ទឹមនឹងនេះ វីតាមីន A មាន​សមត្ថភាព​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​ជៀសផុត​ពី​ការឆ្លង​មេរោគ និង​ជំរុញ​ការលូតលាស់ និង​ការលូតលាស់​កោសិកា​។​

​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​សុខភាព​បេះដូង​

​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បាន​បង្ហាញថា mangiferin ដែលជា​សមាសធាតុ​នៅក្នុង​ផ្លែស្វាយ មាន​សមត្ថភាព​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ទ្រី​គ្លី​សេ​រីត អាស៊ីត​ខ្លាញ់​សេរី និង​ការពារ​ជាលិកា​បេះដូង​។​

​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​នេះ​ក៏​ការពារ​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​ផងដែរ រក្សា​កោសិកា​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។ លើសពីនេះ វត្តមាន​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ក៏​រួមចំណែក​ដល់​ការការពារ​សុខភាព​បេះដូង​ផងដែរ​។​

​ល្អ​សម្រាប់​ភ្នែក​

​ផ្លែស្វាយ​មាន​សមត្ថភាព​ការពារ​ភ្នែក ព្រោះ​វា​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ carotenoids ដ៏​ច្រើន ដែល​ជួយ​ការពារ​ការខូចខាត​ភ្នែក​។ សារធាតុ​នេះ​ត្រូវបាន​បង្ហាញថា ការពារ​ភ្នែក​ពី​ផលប៉ះពាល់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ពន្លឺ​ពណ៌​ខៀវ​។​

​ផ្លែស្វាយ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ carotenoids ពីរ​ប្រភេទ​គឺ lutein និង zeaxanthin ហើយ​នៅពេល​ទទួលទាន​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម ពួកវា​ជួយ​ឱ្យ​ភ្នែក​របស់​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ​។ នេះ​មាន​សារៈសំខាន់​ជាពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​តែងតែ​មើល​ឧបករណ៍​អេឡិចត្រូនិក​ដែលមាន​ពន្លឺ​ពណ៌​ខៀវ​ដូចជា​ទូរទស្សន៍ ស្មា​ត​ហ្វូ​ន និង​កុំព្យូទ័រ​។​

​ការពារ​ជំងឺមហារីក​

​ដូចដែល​បាន​រៀបរាប់​រួចមកហើយ ផ្លែស្វាយ​ធម្មជាតិ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ mangiferin ដែលជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​ដែល​ត្រូវបាន​បង្ហាញថា​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​។​

​លើសពីនេះ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នៅក្នុង​ផ្លែស្វាយ ដូចជា quercetin, astragalin, វីតាមីន A, វីតាមីន C ក៏​ជួយ​ការពារ​ការរីកលូតលាស់​នៃ​ដុំ​សាច់ និង​កោសិកា​មហារីក​ផងដែរ​។ ផ្លែស្វាយ​ពិតជា​អាហារ​មាន​ជីវជាតិ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ចង់​ជៀស​ផុតពី​ជំងឺមហារីក​សួត ពោះវៀនធំ សុដន់ និង​កោសិកា​ប្រសាទ​។​

​រក្សា​ភាពស្រស់ស្អាត​នៃ​ស្បែក​

​វីតាមីន C នៅក្នុង​ផ្លែស្វាយ​ជួយ​រក្សា​ភាពយឺត​នៃ​ស្បែក​ដោយ​ចូលរួម​ក្នុងការ​សំយោគ​កូ​ឡា​ជែ​ន​។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ផ្លែឈើ​នេះ​រួមចំណែក​ដល់​ការកែលម្អ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​កើតមុន ស្នាម​មុន និង​ការពារ​សញ្ញា​នៃ​ភាព​ចាស់​។ ទាំង​វីតាមីន A និង​វីតាមីន C មាន​សមត្ថភាព​ការពារ​ស្បែក​ពី​កាំរស្មី​អ៊ុ​ល​ត្រា​វី​យូ​ឡេ​។