ការទទួលទានអាហារទាំងនេះជាទៀងទាត់បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ។ យ៉ាងណាក៏ដោយ មានមនុស្សជាច្រើននៅមិនទាន់ដឹង។
អាហារសល់ពីយប់
មនុស្សជាច្រើនមានទម្លាប់ចំអិនអាហារពេលល្ងាចច្រើន ហើយបន្សល់សម្រាប់អាហារពេលព្រឹកនៅថ្ងៃបន្ទាប់។ នេះអាចជាការងាយស្រួល សន្សំប្រាក់ ប៉ុន្តែវាមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
អាហារដែលទុកចោលពេញមួយយប់គឺងាយនឹងខូចគុណភាព។ វាអាចឆ្លងមេរោគផ្សិត និងបណ្តាលឱ្យពុល។ លើសពីនេះ អាហារពេលយប់បង្កើតបានអំបិលអាស៊ីដយ៉ាងច្រើន។ ប្រសិនបើការទទួលទានជាបន្តបន្ទាប់នឹងបង្កឱ្យមានបន្ទុកលើរាងកាយ និងបង្កើនហានិភ័យនៃការបង្កើតដុំសាច់សាហាវ។
អាហារត្រូវបានរក្សាទុកក្នុងរយៈពេលយូរ
អ្នកខ្លះតែងទៅផ្សារទិញម្ហូបច្រើនមកផ្ទះទុកហូបបណ្តើរ។ នេះជួយសន្សំសំចៃពេលវេលា និងចំណាយលើការទិញទំនិញ ប៉ុន្តែពេលខ្លះមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
អាហារទាំងអស់មានអាយុកាលរក្សាទុកជាក់លាក់។ ទិញច្រើនពេកហើយទុកក្នុងផ្ទះតែមិនប្រើទាំងអស់នឹងធ្វើឱ្យអាហារខូចគុណភាព និងមិនល្អសម្រាប់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់។ លើសពីនេះ លក្ខខណ្ឌផ្ទុកមិនល្អអាចបណ្តាលឱ្យអាហារក្លាយទៅជាផ្សិត។ វាផលិតជាតិពុល aflatoxin វាអាចបង្កើនបន្ទុកលើថ្លើម ធ្វើឱ្យថ្លើមខូច។
ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែទិញអាហារបរិមាណសមរម្យ ជៀសវាងទុកយូរពេក ដើម្បីកុំឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។
អាហារកែច្នៃ
សាច់កែច្នៃដូចជាសាច់ត្រជាក់ និង បេខុន ទោះបីជាឆ្ងាញ់ក៏ដោយ មានសារធាតុបន្ថែមជាច្រើន។ ការទទួលទានអាហារទាំងនេះច្រើនពេកមិនល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នកឡើយ។
អាហារកែច្នៃមានផ្ទុកសារធាតុអំបិលអាស៊ីដដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបង្កើតពណ៌ផ្កាឈូកនៅក្នុងសាច់ ពន្យារអាយុទុក និងធ្វើឱ្យសាច់ទន់។ នៅពេលដែលអំបិលអាស៊ីដ ចូលទៅក្នុងខ្លួនវាភ្ជាប់ទៅនឹង proteolytics នៅក្នុងក្រពះ ហើយបង្កើតជា nitrosamines ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
អាហារចៀន
អាហារចៀនមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែវាមានកាឡូរី និងខ្លាញ់ច្រើនពេក។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំជាបន្តបន្ទាប់នៅពេលព្រឹក វាអាចបណ្តាលឱ្យធាត់ និងប៉ះពាល់ដល់សរីរាង្គខាងក្នុងក្នុងរាងកាយ។ ការទទួលទានអាហារចៀនជាប្រចាំក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះផងដែរ។
អាហារក្តៅ
មនុស្សភាគច្រើនចូលចិត្តញ៉ាំអាហារក្តៅនៅពេលព្រឹក។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អង្គការសុខភាពពិភពលោកបានព្រមានថាការទទួលទានអាហារដែលក្តៅពេកនឹងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ មាត់ និងច្រមុះ។ ភ្នាសរំអិលនៅក្នុងផ្នែកទាំងនេះមានភាពផុយស្រួយខ្លាំង ហើយសីតុណ្ហភាពខ្ពស់នៃអាហារអាចប៉ះពាល់ដល់ពួកគេ។ ការទទួលទានអាហារក្តៅពេកក៏ធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងពោះវៀនរងការខូចខាតយ៉ាងខ្លាំង។
ដើម្បីធានាដល់សុខភាព យើងមិនគួរញ៉ាំអាហារដែលក្តៅពេក៕