Join with Health.com.kh on Telegram

ការទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ជា​ទៀងទាត់​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​។ យ៉ាងណាក៏ដោយ មាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​នៅ​មិនទាន់​ដឹង​។

​អាហារ​សល់​ពី​យប់​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​មាន​ទម្លាប់​ចំអិន​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ច្រើន ហើយ​បន្សល់​សម្រាប់​អាហារ​ពេលព្រឹក​នៅ​ថ្ងៃ​បន្ទាប់​។ នេះ​អាចជា​ការងាយស្រួល សន្សំ​ប្រាក់ ប៉ុន្តែ​វា​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។​

​អាហារ​ដែល​ទុកចោល​ពេញ​មួយ​យប់​គឺ​ងាយ​នឹង​ខូចគុណភាព​។ វា​អាច​ឆ្លង​មេរោគ​ផ្សិត និង​បណ្តាលឱ្យ​ពុល​។ លើសពីនេះ អាហារ​ពេលយប់​បង្កើតបាន​អំបិល​អាស៊ីដ​យ៉ាងច្រើន​។ ប្រសិនបើ​ការទទួល​ទាន​ជា​បន្តបន្ទាប់​នឹង​បង្កឱ្យមាន​បន្ទុក​លើ​រាងកាយ និង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការបង្កើត​ដុំ​សាច់​សាហាវ​។​

​អាហារ​ត្រូវបាន​រក្សាទុក​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​

​អ្នកខ្លះ​តែង​ទៅ​ផ្សា​រទិញ​ម្ហូប​ច្រើន​មក​ផ្ទះ​ទុក​ហូប​បណ្តើរ​។ នេះ​ជួយ​សន្សំសំចៃ​ពេលវេលា និង​ចំណាយ​លើ​ការទិញ​ទំនិញ ប៉ុន្តែ​ពេលខ្លះ​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។​

​អាហារ​ទាំងអស់​មាន​អាយុកាល​រក្សាទុក​ជាក់លាក់​។ ទិញ​ច្រើនពេក​ហើយ​ទុក​ក្នុងផ្ទះ​តែ​មិន​ប្រើ​ទាំងអស់​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​អាហារ​ខូចគុណភាព និង​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​អ្នកប្រើប្រាស់​។ លើសពីនេះ លក្ខខណ្ឌ​ផ្ទុក​មិនល្អ​អាច​បណ្តាលឱ្យ​អាហារ​ក្លាយទៅជា​ផ្សិត​។ វា​ផលិត​ជាតិពុល aflatoxin វា​អាច​បង្កើន​បន្ទុក​លើ​ថ្លើម ធ្វើឱ្យ​ថ្លើម​ខូច​។​

​ដូច្នេះហើយ អ្នក​គួរតែ​ទិញ​អាហារ​បរិមាណ​សមរម្យ ជៀសវាង​ទុក​យូរពេក ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។​

​អាហារ​កែច្នៃ​

​សាច់​កែច្នៃ​ដូចជា​សាច់​ត្រជាក់ និង បេ​ខុន ទោះបីជា​ឆ្ងាញ់​ក៏ដោយ មាន​សារធាតុ​បន្ថែម​ជាច្រើន​។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ច្រើនពេក​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​របស់​អ្នក​ឡើយ​។​

​អាហារ​កែច្នៃ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​អំបិល​អាស៊ី​ដដែល​ដើរតួ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​បង្កើត​ពណ៌​ផ្កាឈូក​នៅក្នុង​សាច់ ពន្យារ​អាយុ​ទុក និង​ធ្វើឱ្យ​សាច់​ទន់​។ នៅពេលដែល​អំបិល​អាស៊ីដ ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន​វា​ភ្ជាប់​ទៅនឹង proteolytics នៅក្នុង​ក្រពះ ហើយ​បង្កើតជា nitrosamines ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​។​

​អាហារ​ចៀន​

​អាហារ​ចៀន​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែ​វា​មាន​កាឡូរី និង​ខ្លាញ់​ច្រើនពេក​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​ជា​បន្តបន្ទាប់​នៅពេល​ព្រឹក វា​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ធាត់ និង​ប៉ះពាល់​ដល់​សរីរាង្គ​ខាងក្នុង​ក្នុង​រាងកាយ​។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ចៀន​ជាប្រចាំ​ក៏​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ក្រពះ​ផងដែរ​។​

​អាហារ​ក្តៅ​

​មនុស្ស​ភាគច្រើន​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​អាហារ​ក្តៅ​នៅពេល​ព្រឹក​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក​បាន​ព្រមាន​ថា​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ក្តៅ​ពេក​នឹង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ មាត់ និង​ច្រមុះ​។ ភ្នាស​រំអិល​នៅក្នុង​ផ្នែក​ទាំងនេះ​មាន​ភាពផុយស្រួយ​ខ្លាំង ហើយ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​នៃ​អាហារ​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ពួកគេ​។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ក្តៅ​ពេក​ក៏​ធ្វើឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​ពោះវៀន​រង​ការខូចខាត​យ៉ាងខ្លាំង​។​

​ដើម្បី​ធានា​ដល់​សុខភាព យើង​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​ក្តៅ​ពេក​៕​