Join with Health.com.kh on Telegram

​ការ​រំលង​អាហារ​ពេលព្រឹក​គឺ​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​របស់​អ្នក ប៉ុន្តែ​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​ជាមួយនឹង​កំហុស​ទាំងនេះ​គឺមាន​គ្រោះថ្នាក់​ដូចគ្នា​។

​ញ៉ាំ​យឺត​ពេល​នៅពេល​ព្រឹក​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​ឥឡូវនេះ​មាន​ទម្លាប់​ទទួលទាន​អាហារ​ពេលព្រឹក​យឺត​។ ដោយ​មិន​គិតពី​ជំនាញ អ្នក​គ្រប់គ្នា​ដឹងថា​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​យឺត​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​អាហារ​បន្ទាប់​។​

​ឧទាហរណ៍ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​នៅ​ម៉ោង 9-10 ដល់​ម៉ោង​អាហារ​ថ្ងៃត្រង់ រាងកាយ​មិនបាន​ចំណាយ​ថាមពល​ទាំងអស់​ដែល​វា​បាន​ផ្ទុក​នោះទេ​។ មាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​ដោយសារតែ​ពួកគេ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​យឺត និង​ញ៉ាំ​ឆ្អែត ដូច្នេះហើយ​ពួកគេ​តែងតែ​រំលង​អាហារ​ថ្ងៃត្រង់​។​

​អាស្រ័យ​លើ​លក្ខណៈ​នៃ​ការងារ​របស់​អ្នក អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​នៅ​ម៉ោង 6 ព្រឹក ម៉ោង 7 ឬ 7:30 ព្រឹក ប៉ុន្តែ​អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក​ក្រោយ​ម៉ោង 8 ឡើយ​។​

​បរិភោគ​ក្រុម​អាហារ​គ្មាន​តុល្យភាព​

​ដោយសារតែ​ពេលព្រឹក​មានកំណត់ មនុស្ស​ជាច្រើន​តែងតែ​រំលង​អាហារ ហើយ​មិន​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​តុល្យភាព​នៃ​ក្រុម​សារធាតុ​។ អ្នកខ្លះ​មិន​ញ៉ាំ​ម្សៅ​ប្រូតេអ៊ីន​ទេ ប៉ុន្តែ​ញ៉ាំ​តែ​ផ្លែឈើ​ជា​អាហារ​ពេលព្រឹក​។ អ្នកខ្លះ​គ្រាន់តែ​ញ៉ាំ​ធញ្ញជាតិ​ដើម្បី​បញ្ចប់​អាហារ​។ អ្នកខ្លះ​រើសយក​ស៊ុត ពោត ដំឡូង​។​ល​។​

​អាហារ​ពេលព្រឹក​បែបនេះ​បាន​បន្តធ្វើ​ដូចជា​ទម្លាប់​។ នេះ​ជា​អ្វីដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។​

​នៅពេល​អាហារ​ពេលព្រឹក អ្នក​គួរតែ​ញ៉ាំ​ក្រុម​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់​នៃ​សារធាតុ និង​អាហារ​ជាច្រើន​ប្រភេទ​ដូចជា កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​។​

​តិចតួច​ណាស់​ដែល​បរិ​ភោគ​បន្លែ​

​ថ្វីត្បិតតែ​ពេលនេះ​មនុស្ស​ជាច្រើន​បានដឹង និង​យល់​ពី​តួនាទី​របស់​អាហារ​ពេលព្រឹក​ក៏ដោយ ក៏​មនុស្ស​ភាគច្រើន​នៅតែ​«​ខ្ជិល​»​ក្នុងការ​ទទួលទាន​ប​ន្លែ​។​

​ដូចដែល​បាន​ណែនាំ បរិមាណ​បន្លែ​បៃតង និង​ផ្លែឈើ​ទុំ​សម្រាប់​មនុស្សពេញវ័យ​គឺ​ប្រហែល 400g/​ថ្ងៃ ហើយ​បែងចែក​ទៅតាម​អាហារ​សំខាន់ៗ​ប្រចាំថ្ងៃ​។ ពេលព្រឹក​ត្រូវ​ប្រើ​បន្លែ​១​ចាន​ស្មើនឹង​បាយ​១​ចាន​ដើម្បី​ញ៉ាំ​។​

​ញ៉ាំ​ប្រៃ​ពេក​

​យោងតាម​ការស្ទង់មតិ​របស់​វិទ្យាស្ថាន​អាហារូបត្ថម្ភ បរិមាណ​អំបិល​ក្នុង​ចាន​គុយទាវ (​ភាគច្រើន​ក្នុង​ទឹក​) គឺ​ជិត​នឹង​តម្រូវការ​អំបិល​ពេញ​មួយថ្ងៃ​។ ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​គុយទាវ​ជា​អាហារ​ពេលព្រឹក​ហើយ​អ្នក​បាន​ហុត​ទឹក​ស៊ុត​ទាំងអស់​ក្នុង​ចាន បូក​បន្ថែម​អំបិល​ក្នុង​អាហារ​ផ្សេងទៀត ហានិភ័យ​នៃ​ការ​លើស គឺ​ខ្លាំងណាស់​។

​គ្រឿងផ្សំ​សំខាន់ៗ​ដើម្បី​ជួយ​អ្នកបង្កើត​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​

​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​ត្រូវតែ​រួមបញ្ចូលៈ​

-​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដូចជា នំ​បុ័ង ធញ្ញជាតិ​ត្រជាក់ ឬ​ក្តៅ នំ​ទឹកឃ្មុំ នំ​ម្សៅ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​

-​ប្រូតេអ៊ីន​៖ ស៊ុត សាច់​គ្មាន​ខ្លាញ់ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​

-​ទឹកដោះគោ និង​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​៖ ឧទាហរណ៍ ទឹកដោះគោ​ជូរ​មាន​ជាតិ​ផ្អែម ឬ​ទឹកដោះគោ​ជូរ ឈី​សមានជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​។​

-​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​៖ ផ្លែឈើ​ស្រស់ បន្លែ ទឹក​ផ្លែឈើ​សុទ្ធ 100% ទឹក​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ក្រឡុក​។​

​ការរួមបញ្ចូល​ក្រុម​អាហារ​ទាំងនេះ​ជាមួយគ្នា​នឹង​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ស្មុគស្មាញ ជាតិ​សរសៃ ប្រូតេអ៊ីន និង​ខ្លាញ់​តិចតួច​សម្រាប់​រាងកាយ​។ វា​មិន​ត្រឹមតែ​បំពេញ​ឱ្យ​អ្នក​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ វា​ថែមទាំង​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ជាច្រើន​ទៀតផង​។​

​ពី​គ្រឿងផ្សំ​ស្នូល​ខាងលើ អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​បង្កើត​បញ្ជី​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែល​សាក​សម​នឹង​ចំណូលចិត្ត​របស់​អ្នក​។ ព្យាយាម​បញ្ចូល​គ្នា​យ៉ាងហោចណាស់ 3 ក្រុម​នៃ​អាហារ 4 ខាងលើ​សម្រាប់​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែលមាន​សុខ​ភាពល្អ​ពេញលេញ​៕​