Join with Health.com.kh on Telegram

ការ​ជ្រុះ​សក់​អាច​បណ្តាលមកពី​ហេតុផល​ផ្សេងៗ​គ្នា​ជាច្រើន ដែល​មួយ​ក្នុងចំណោម​នោះ​គឺ​របប​អាហារ​។ បើ​អ្នក​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំង ៧ នេះ​ត្រូវ​កែខៃ​ភ្លាមៗ ព្រោះ​វា​ក៏​ជា​មូលហេតុ​នៃ​សក់​ជ្រុះ​ដែរ​។

អាហារ​បំពង​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​ប៉ះពាល់​ដល់​ចំណង់​អាហារ បង្កើន​សម្ពាធ​រំលាយ​អាហារ​។ ក្រៅពីនេះ ពួកវា​ក៏​ប៉ះពាល់​ដល់​បរិមាណ​ខ្លាញ់​លើស និង​ការរំលាយ​អាហារ​ក្នុង​រាងកាយ​ផងដែរ ។​

​នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន រាងកាយ​នឹងត្រូវ​បាន​ជំរុញ​ឱ្យធ្វើ​ឱ្យ​ស្បែ​កមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​។ នេះ​បង្កើត​ការស្ទះ​នៃ​ឫស​សក់ ប៉ះពាល់​ដល់​ការផ្គត់ផ្គង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដល់​សក់ និង​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ជ្រុះ​សក់​។ ក្រៅពីនេះ អាហារ​បំពង​ដែលមាន​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​ឆ្អែត ក៏​អាច​បង្ក​អតុល្យភាព​អ័រម៉ូន ដែលនាំឱ្យ​ជ្រុះ​សក់​ផងដែរ​។​

​ដើម្បី​បង្ការ​បញ្ហា​នេះ អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែលមាន​សុខ​ភាពល្អ​ស្រាល ដើម្បី​ផ្តល់​ជីវជាតិ​។ កុំ​បរិភោគ​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​។​

អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​សារធាតុ​រំញោច​ផ្សេងទៀត​អាចជា​មូលហេតុ​នៃ​ការ​ជ្រុះ​សក់​។ មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណោះ អ្នក​ដែល​គេង​មិន​លក់​ដោយសារ​ផឹក​កាហ្វេ​ច្រើន មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ការ​ទំពែក​ជាង​អ្នក​ដែល​គេង​បាន​គ្រប់គ្រាន់​។​

​អាហារ​ហឹរ​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​អាហារ​ហឹរ ជាពិសេស​ក្នុង​រដូវរងា ព្រោះ​វា​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​មាន​ភាពកក់ក្តៅ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារ​ហឹរ ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​ឆាប់​ខឹង ធ្វើឱ្យ​ខូច​មុខងារ​រំលាយ​អាហារ និង​ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នានេះ ធ្វើឱ្យ​ឫស​សក់​រង​ផលប៉ះពាល់​អវិជ្ជមាន ដែល​មិន​អំណោយផល​ដល់​ការផ្គត់ផ្គង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​នៅក្នុង​ឫស​សក់​។​

​ដូច្នេះ ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​លើក​កំពស់​សក់ និង​ការពារ​សក់​ជ្រុះ អ្នក​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​រប​ប​អាហារ​ស្រាលៗ កាត់បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ហឹរ ដូចជា​ម្ទេស ខ្ទឹមបារាំង ខ្ទឹមស​។​ល​។​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ធាត់ និង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​ច្រើន​។​

​ចំពោះ​មនុស្ស​ធាត់ និង​ធាត់ បរិមាណ​ប្រេង​ដែល​បញ្ចេញ​ច្រើន ស្បែកក្បាល​តែងតែមាន​សភាព​ខា​ញ់ មុខងារ​ឫស​សក់​ចុះខ្សោយ ហើយ​កង្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​អាច​បណ្តាលឱ្យ​សក់​ជ្រុះ​លឿន​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​ច្រើនពេក ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ក៏​នឹង​កើនឡើង និង​ប៉ះពាល់​ដល់​មុខងារ​សរសៃប្រសាទ​នៃ​ស្បែកក្បាល និង​សរសៃឈាម ដែល​ជំរុញ​ឱ្យ​ជ្រុះ​សក់​។

​អាហារ​វេច​ខ្ចប់​

​អាហារ​ខ្ចប់​ច្រើន​តែមាន​សារធាតុ​រក្សាទុក រសជាតិ ជាដើម ដែល​អាច​បង្កបញ្ហា​សុខភាព​ធ្ងន់ធ្ងរ រួមទាំង​ការ​ជ្រុះ​សក់​ផងដែរ​។ ជាពិសេស អាហារ​ដែលមាន​ពណ៌​ស្វាយ ឬ​ពណ៌​ក្រ​ម៉ៅ អាច​បណ្តាលឱ្យ​ជ្រុះ​សក់​ធ្ងន់ធ្ងរ​។​

​អាហារ​សម្បូរ​វីតាមីន A

​ទោះបីជា​វីតាមីន A ជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​រាងកាយ​ក៏ដោយ ការទទួល​ទាន​អាហារ​សម្បូរ​វីតាមីន A ច្រើនពេក​ក៏​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ជ្រុះ​សក់​ផងដែរ​។​

អាហារ​សម្បូរ​ជាតិ​ម្សៅ​

​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ម្សៅ​ច្រើនពេក​អាចធ្វើឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​ខ្លាំង​ដែល​បង្កឱ្យមាន​ភាព​តានតឹង ដែលនាំឱ្យ​សក់​ជ្រុះ​៕​