Join with Health.com.kh on Telegram

ដើម្បី​បង្កើន​ការដុត​បំផ្លាញ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​រាងកាយ និង​ការពារ​ការឡើង​ទម្ងន់ សូម​ទទួលទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​យ៉ាងសកម្ម​។

ម្រះ​

​សម្រាប់​អ្នក​លើស​ទម្ងន់ និង​ធាត់ ផ្លែ​ម្រះ គឺជា​អាហារ​ដែល​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​យ៉ាងច្រើន​។ ផ្លែ​ម្រះ មាន​វីតាមីន​ជាច្រើន​ជួយ​ព​ន្លឿ​ន​ការបញ្ចេញ​ជាតិពុល​ចេញពី​រាងកាយ​។ លើសពីនេះ វា​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធិភាព​បញ្ចុះ​ទឹកនោម​ល្អ​ផងដែរ​។​

​ផ្លែ​ម្រះ​ក៏មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ ប៉ិច​ទីន និង​ជាតិ​សរសៃ​ឆៅ​ផងដែរ​។ សារធាតុ​ប៉ិច​ទីន អាច​ស្រូបយក ‘​សំរាម​’ នៅក្នុង​ពោះវៀន ហើយ​ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​ជំរុញ​ដល់​ពោះវៀន បង្កើនល្បឿន​ចលនា​ពោះវៀន ជួយ​បញ្ចុះលាមក និង​សម្អាត​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ឱ្យ​កាន់​តែមាន​ប្រសិទ្ធភាព​។​

​ក្រៅពីនេះ ផ្លែ​ម្រះ​ក៏​ជា​អាហារ​ដែល​ជួយ​ដុតបំផ្លាញ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​ជំរុញ​ការរំលាយ​អាហារ​ក្នុង​រាងកាយ​ផងដែរ​។ អ្នក​ដែល​ក្តៅខ្លួន ទល់លាមក អាចបំពេញ​បន្ថែម​អាហារ​ប្រភេទ​នេះ ដើម្បី​ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថានភាព​ប្រសើរឡើង​។​

​ត្រសក់​

​ត្រសក់​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​ទឹក វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន មាន​ប្រសិទ្ធិភាព បញ្ចុះ​ទឹកនោម បន្សាប​ជាតិពុល និង​បន្ថយកំដៅ​។ ជាតិ​សរសៃ​នៅក្នុង​ត្រសក់​សម្បូរ​ណាស់ ជួយ​បង្កើន​ជាតិពុល​ក្នុង​ពោះវៀន ជំរុញ​ការ​កម្ចាត់​កាកសំណល់​ក្នុង​រាងកាយ​។ វា​ក៏​ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ចង់​សម្រក​ទម្ងន់​។​

​មាតិកា​កាឡូរី​នៅក្នុង​ត្រសក់​គឺ​ទាប​ណាស់ ដូច្នេះ​អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​វា​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ដោយ​មិន​ខ្លាច​ធាត់​។​

ខ្ទឹមបារាំង​

​ខ្ទឹមបារាំង​គឺជា​អាហារ​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ល្អ​ក្នុងការ​បញ្ចុះ​សម្ពាធ​ឈាម កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ គ្រឿងផ្សំ​នៅក្នុង​ខ្ទឹមបារាំង​អាច​រារាំង​រាងកាយ​ពី​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើនពេក​។ លើសពីនេះ វា​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់ សម្អាត​ពោះវៀន ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់ រក្សា​រាង​។​

ខ្ទឹមស​

​ខ្ទឹមស មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ជួយ​ព​ន្លឿ​ន​ការរំលាយ​អាហារ​ក្នុង​រាងកាយ ជួយ​បង្កើន​ការដុត​កាឡូរី និង​សម្រក​ទម្ងន់​។ លើសពីនេះ ខ្ទឹមស​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ការពារ​ការ​ជ្រាបចូល​ទៅក្នុង​ស្រទាប់​ខ្លាញ់​ក្រោម​ស្បែក កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ការពារ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​លើកកម្ពស់​សុខភាព​។​

​តែ​បៃតង​

​ប្រើតែ​បៃតង​ជំនួស​ឱ្យ​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​ដូចជា​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​កាបូន​។ តែ​បៃតង​ជួយ​បំបែក​ខ្លាញ់​លើស​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ហើយ​ក៏មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ច្រើន​ដែរ ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព ។​

​តែ​បៃតង​មាន​ធាតុ​ផ្សំ​សំខាន់​ពីរ​គឺ ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង EGCG (epigallocate chin gallate) ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ដុតបំផ្លាញ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ដោយ​មិន​បង្ក​ផលប៉ះពាល់​។ ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​គឺជា​សារធាតុ​រំញោច​ស្រាល​ដែល​ជួយ​បំប្លែង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ខ្លួន​ទៅជា​អាស៊ីត​មាន​ប្រយោជន៍​។​

​ផ្លែឈើ​មាន​រសជាតិ​ជូរ​

​ផ្លែឈើ​ដូចជា ក្រូចពោធិសាត់ ក្រូចថ្លុង ស្ត្រ​បឺ​រី គី​វី​… មាន​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​រាងកាយ​។ វា​ក៏​ជំរុញ​ការដុត​ខ្លាញ់​ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ផងដែរ​។ ជំនួស​ឱ្យ​ការ​ញ៉ាំ​ផ្អែម​ដូចជា​ស្ករ​គ្រាប់​ដែល​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​បាន​យ៉ាង​ងាយស្រួល ចូរ​ប្រើ​ផ្លែឈើ​ស្រស់​ដើម្បី​សុខភាព​៕​