ការទទួលទានបន្លែគឺល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែការទទួលទានបន្លែខាងក្រោមជាប្រចាំនឹងមិនផ្តល់ផលល្អសម្រាប់សុខភាពឡើយ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកឡើងទម្ងន់យ៉ាងឆាប់រហ័ស។
បន្លែឆា
ពេលឆាបន្លែ មនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តប្រើប្រេង/ខ្លាញ់ច្រើន ដើម្បីឱ្យបន្លែកាន់តែភ្លឺរលោង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បន្លែឆាដែលមានជាតិខ្លាញ់ និងគ្រឿងទេសច្រើន នឹងមិនល្អសម្រាប់សុខភាពនោះទេ។ លើសពីនេះ បន្លែឆាអាចផ្សំជាមួយគ្រឿងផ្សំជាច្រើនមុខទៀតដូចជា សាច់ បង្គា ស៊ុត… ធ្វើឱ្យម្ហូបក្លាយជា «ចានកាឡូរី» ដែលងាយនឹងធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់។
បន្លែ ខ
បន្លែ ខ មានរសជាតិសម្បូរបែប ទាក់ទាញ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារ ខ ភាគច្រើនត្រូវឆ្លងកាត់ជំហានឆាជាមួយប្រេង/ខ្លាញ់ ដើម្បីស្រូបយកគ្រឿងទេស ហើយវាក៏ងាយស្រូវយកជាតិខ្លាញ់ផងដែរ។
បន្លែអាំង
ពេលអាំងបន្លែ អ្នកតែងតែលាបជាមួយប្រេងជាញឹកញាប់ ដើម្បីកុំឱ្យវាស្ងួត។ លើសពីនេះទៀត ដើម្បីឱ្យបន្លែអាំងមានរសជាតិ អ្នកត្រូវលាយគ្រឿងទេសបន្ថែម ឬញ៉ាំជាមួយទឹកជ្រលក់។ នេះក៏ជាមូលហេតុដែលបន្លែអាំងឆ្ងាញ់ តែមានកាឡូរីច្រើនដែលអាចធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់។
បន្លែបំពង
បន្លែបំពង ជាប្រភេទបន្លែដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើនជាងគេ។ នៅពេលបំពង អ្នកនឹងត្រូវដាក់វានៅក្នុងប្រេងដ៏ច្រើន។ នេះនឹងធ្វើឱ្យបន្លែមានបរិមាណកាឡូរី និងជាតិខ្លាញ់យ៉ាងច្រើន។
ចំណាំ៖ ជាការពិតណាស់អ្នកនៅតែត្រូវដាក់ខ្លាញ់នៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នក។ រាងកាយត្រូវការជាតិខ្លាញ់សម្រាប់គោលបំណងផ្សេងៗ រួមទាំងការជួយស្រូបយកវីតាមីន A, D, E និង K។ មនុស្សពេញវ័យដែលមានសុខភាពល្អគួរទទួលទានជាតិខ្លាញ់មិនលើសពី 25-30 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ៕