Join with Health.com.kh on Telegram

​ការទទួល​ទាន​បន្លែ​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព ប៉ុន្តែ​ការទទួល​ទាន​បន្លែ​ខាងក្រោម​ជាប្រចាំ​នឹងមិន​ផ្តល់​ផល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ឡើយ ដែល​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ឡើង​ទម្ងន់​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។

​បន្លែ​ឆា​

​ពេល​ឆាប​ន្លែ មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​ប្រើ​ប្រេង​/​ខ្លាញ់​ច្រើន ដើម្បីឱ្យ​បន្លែ​កាន់តែ​ភ្លឺរលោង​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បន្លែ​ឆា​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​គ្រឿងទេស​ច្រើន នឹង​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​នោះទេ​។ លើសពីនេះ បន្លែ​ឆា​អាច​ផ្សំ​ជាមួយ​គ្រឿងផ្សំ​ជាច្រើន​មុខ​ទៀត​ដូចជា សាច់ បង្គា ស៊ុត​… ធ្វើឱ្យ​ម្ហូប​ក្លាយជា «​ចាន​កាឡូរី​» ដែល​ងាយ​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​។​

​បន្លែ ខ​

​បន្លែ ខ មាន​រសជាតិ​សម្បូរបែប ទាក់ទាញ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារ ខ ភាគច្រើន​ត្រូវ​ឆ្លងកាត់​ជំហាន​ឆា​ជាមួយ​ប្រេង​/​ខ្លាញ់ ដើម្បី​ស្រូបយក​គ្រឿងទេស ហើយ​វា​ក៏​ងាយ​ស្រូវ​យកជាតិ​ខ្លាញ់​ផងដែរ​។​

​បន្លែ​អាំង​

​ពេល​អាំង​បន្លែ អ្នក​តែងតែ​លាប​ជាមួយ​ប្រេង​ជា​ញឹកញាប់ ដើម្បី​កុំឱ្យ​វា​ស្ងួត​។ លើសពីនេះ​ទៀត ដើម្បីឱ្យ​បន្លែ​អាំង​មាន​រសជាតិ អ្នក​ត្រូវ​លាយ​គ្រឿងទេស​បន្ថែម ឬ​ញ៉ាំ​ជាមួយ​ទឹកជ្រលក់​។ នេះ​ក៏​ជា​មូល​ហេតុដែល​បន្លែ​អាំង​ឆ្ងាញ់ តែមាន​កាឡូរី​ច្រើន​ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​។​

​បន្លែ​បំពង​

​បន្លែ​បំពង ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើនជាងគេ​។ នៅពេល​បំពង អ្នកនឹង​ត្រូវដាក់​វា​នៅក្នុង​ប្រេង​ដ៏​ច្រើន​។ នេះ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​បន្លែ​មាន​បរិមាណ​កាឡូរី និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​យ៉ាងច្រើន​។​

​ចំណាំ​៖ ជាការ​ពិតណាស់​អ្នក​នៅតែ​ត្រូវដាក់​ខ្លាញ់​នៅក្នុង​ខ្លួន​របស់​អ្នក​។ រាងកាយ​ត្រូវការ​ជាតិ​ខ្លាញ់​សម្រាប់​គោលបំណង​ផ្សេងៗ រួមទាំង​ការជួយ​ស្រូបយក​វីតាមីន A, D, E និង K​។ មនុស្សពេញវ័យ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​គួរ​ទទួលទាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​មិន​លើសពី 25-30 ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​៕​