Join with Health.com.kh on Telegram

​មាន​ពេល​ល្អ​បំផុត​ចំនួន 2 ក្នុងការ​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា ដែល​អ្នក​ត្រូវ​ចងចាំ​៖

-​ពេលព្រឹក​៖ ជំនួស​ឱ្យ​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ពេលព្រឹក​ជាមួយ​បាយ គុយទាវ​… អ្នក​អាច​ជំនួស​វា​ដោយ​ដំឡូងជ្វា ដើម្បី​បំពេញ​ថាមពល​សម្រាប់​ថ្ងៃ​ថ្មី ជំនួយ​ស្បែក​ស្អាត និង​ការពារ​ជំងឺមហារីក ជំងឺ​បេះដូង និង​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។​…

​អ្នក​អាច​ប្រើ​ដំឡូងជ្វា​សម្រាប់​អាហារ​ពេលព្រឹក​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ដោយ​មិន​ខ្លាច​ឈឺ​។ ជាពិសេស មើម​នេះ មាន​ផ្ទុក​ម្សៅ​តិចតួច ដូច្នេះហើយ វា​អាចធ្វើឱ្យ​អ្នក​ឆ្អែត​បានយូរ មិន​ធាត់ ជំនួយការ​សម្រក​ទម្ងន់​បានល្អ​ណាស់​។​

-​ពេល​ថ្ងៃត្រង់​៖ យោងតាម​អ្នកជំនាញ​អាហារូបត្ថម្ភ ការ​ទទួលទាន​ដំឡូងជ្វា​នៅពេល​ថ្ងៃត្រង់ គឺជា​ពេលវេលា​ដ៏​ល្អ​បំផុត​នៃ​ថ្ងៃ​។ មូលហេតុ​គឺ​ដោយសារ​ក្រោយ​ញ៉ាំ​រួច កាល់ស្យូម​ក្នុង​ដំឡូងជ្វា​ត្រូវ​ចំណាយពេល ៤-៥ ម៉ោង​ទើប​ស្រូប​ចូលក្នុង​ខ្លួន​។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ម៉ោង ២-៥ ម៉ោង មាន​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​ដែល​ប៉ះពាល់​យ៉ាងខ្លាំង​ដល់​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​កាល់ស្យូម ដូច្នេះ​ការទទួល​ទាន​ដំឡូងជ្វា​នៅ​ម៉ោង ១០-១២ ថ្ងៃត្រង់ គឺ​សមរម្យ​បំផុត​។

​អត្ថប្រយោជន៍ ប្រសិនបើ​អ្នកទទួល​ទាន​ដំឡូងជ្វា​ជាប្រចាំ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​

​ប្រឆាំង​មហារីក​៖ ប្រភេទ​ផ្សេងគ្នា​នៃ​ដំឡូងជ្វា​ផ្តល់នូវ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ផ្សេងៗ​គ្នា​ដូចជា anthocyanins ដែល​ជួយ​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រភេទ​មួយចំនួន​នៃ​ជំងឺមហារីក​។ យោងតាម​គេហទំព័រ Medical Daily សារធាតុ Anthocyanins ដែលមាន​ច្រើន​នៅក្នុង​ដំឡូងជ្វា​ពណ៌​ស្វាយ មាន​ឥទ្ធិពល​ក្នុងការ​ពន្យឺតការ​លូតលាស់​នៃ​កោសិកា​មហារីក​មួយចំនួន រួមទាំង​មហារីក​ពោះវៀនធំ និង​មហារីក​សុដន់​ផងដែរ​។​

​ជួយ​អោយ​អាយុ​វែង​៖ យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ ប្រជាជន​រស់នៅក្នុង​ទីក្រុង Okinawa របស់​ប្រទេស​ជប៉ុន ដែល​ល្បីល្បាញ​ថា មាន​អាយុកាល​វែង​ជាងគេ​លើ​ពិភពលោក គឺ​ដោយសារតែ​ទម្លាប់​នៃ​ការ​ទទួលទាន​ដំឡូងជ្វា​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ ក្រៅពី​ផ្ទុក​នូវ​អរ​ម៉ូ​ន​ប្រឆាំង​ភាព​ចាស់ DHEA ដំឡូងជ្វា​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន A សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ជាតិ​សរសៃ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស និង​វីតាមីន C ផងដែរ​។​

​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​៖ ដំឡូងជ្វា​មា​នស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic ទាប​ជាង​ដំឡូងបារាំង​។ លើសពីនេះ វា​ក៏​ផ្ទុក​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន ដែល​ជួយ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ និង​ផ្តល់​អារម្មណ៍​ឆ្អែត​បានយូរ​។ ដូច្នេះ​មើម​នេះ​គឺ​សមរម្យ​ទាំងស្រុង​នៅពេល​លេចឡើង​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​និង​អ្នក​ដែល​ចង់​សម្រក​ទម្ងន់​។​

​ការការពារ​ភ្នែក​៖ យោងតាម​គេហទំព័រ Healthline ដំឡូងជ្វា​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ Beta-carotene, anthocyanins និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ Beta-carotene នៅពេលដែល​ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស​ត្រូវបាន​បំប្លែង​ទៅជា​វីតាមីន A ដែល​ជួយ​បង្កើត​អ្នកទទួល​ពន្លឺ​នៅក្នុង​ភ្នែក​។​

​កង្វះ​វីតាមីន A ធ្ងន់ធ្ងរ​អាច​នាំឱ្យមាន​ជំងឺ​ពិការភ្នែក​មួយ​ប្រភេទ ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា xerophthalmia ។ ពី​ទីនោះ ការ​ឧស្សាហ៍​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា​ច្រើន អាចជួយ​អ្នកការពារ​កោសិកា​ភ្នែក​របស់​អ្នក​ពី​ការខូចខាត​។​

​សម្រក​ទម្ងន់​៖ ដូច​បាន​រៀបរាប់​ខាងលើ ដំឡូងជ្វា​មាន​កាឡូរី​តិចជាង​ដំឡូងបារាំង​… លើសពីនេះ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ក្នុង​ដំឡូងជ្វា​អាច​ជ្រាបចូល​ទៅក្នុង​ចរន្តឈាម​បន្តិច​ម្តងៗ បង្កើតជា​ប្រភព​ថាមពល​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ការស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញថា ជំនួស​ឱ្យ​ការទទួល​ទាន​បាយ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ការជំនួស​វា​ដោយ​ដំឡូង​ផ្អែម 1-2 មើម អាច​កាត់បន្ថយ 20-25% នៃ​កាឡូរី​ក្នុង​រាងកាយ​។

​បុគ្គល​ដែល​មិនគួរ​បរិភោគ​ដំឡូង​ជ្វា

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​តម្រងនោម​

​នៅពេលដែល​តម្រងនោម​ខ្សោយ មុខងារ​ដក​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​លើស​ត្រូវ​ចុះខ្សោយ​។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ដំឡូងជ្វា​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន A ច្រើន … ការ​ទទួលទាន​ដំឡូងជ្វា​ច្រើនពេក អាច​បង្កដោយ​ប្រយោល​ដល់​អ្នកជំងឺ​ដែលមាន​ជំងឺ​តម្រងនោម ផលប៉ះពាល់​គ្រោះថ្នាក់​ដូចជា ចង្វាក់បេះដូង​លោត​ខុស​ប្រក្រតី​។​

​ការរំលាយ​អាហារ​មិនល្អ​

​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​មិនល្អ ដែល​បង្ហាញឱ្យឃើញថា ហើមពោះ​ញឹកញាប់ អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា​ទេ ព្រោះ​នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​វា​នឹង​បង្កើន​ការបញ្ចេញ​ទឹក​ក្រពះ ធ្វើឱ្យ​ក្រហាយ​ទ្រូង ចុងដង្ហើម និង​ឈឺពោះ​។​

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ក្រពះ​

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទាក់ទង​នឹង​ក្រពះ ដំបៅ​ក្រពះ អ្នកជំងឺ​រលាក​ក្រពះ​រ៉ាំរ៉ៃ មិនគួរ​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា​ទេ បើទោះជា​ពួកគេ​ឃ្លាន​ក៏ដោយ ព្រោះ​វា​អាចធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថានភាព​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​៕​